Битката за ЦИК започна (ще доживеем ли честни избори, за да изритаме мафията ГЕРБ веднъж завинаги?)

0 2 312

Битката за новата Централна избирателна комисия (ЦИК) и за възможността най-сетне у нас да се проведат честни избори, започна с много хъс от основните участници в процеса.

Рано сутринта днес премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов остро нападна президента Румен Радев и депутатите от мнозинството в новия парламент, че се мъчат да наложат „диктат“. Поводът бяха по-големите правомощия, които получи държавният глава при назначаване на състава на органа. „Целта беше ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент“, заяви Борисов, визирайки държавния глава.

Реклама

Радев показа, че въобще не е трогнат от нападките. И малко след това насрочи старта на консултациите за новата ЦИК. Началото ще бъде сложено в първия работен ден след празниците – 5 май, тоест почти веднага. „Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция“, съобщиха от канцеларията на държавния глава. Със свой указ Радев утвърди и правила за процедурата.

Действието на Радев доведе до втора реакция на ГЕРБ. Около 16 часа в партийната централа бе свикан нов брифинг, на който Тома Биков определи като „законодателен тероризъм“ действията на президента. „Не знаем изискванията, какво се очаква, нямаме информация, не знаем как ще преминат консултациите. Ако ние бяхме направили такъв погром 2 месеца преди изборите, вие медиите щяхте да ни унищожите“, заяви Биков.

Той стрелна и неправителствените организации – те също мълчали за спешно направените промени. „В момента виждаме нарисувана фалшификация. Цялото законодателство да бъде приложено така, че да спечелят определени политически сили – от кръга на Румен Радев и той да спечели втори мандат“, каза Биков. В момента все пак ГЕРБ обмисляли кого да предложат в ЦИК.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.