СКАНДАЛ в Narod.bg: Претопиха камбаните на Людмила Живкова

0 7 463

Няколко ценни камбани от монумента „Знаме на мира” са били откраднати и претопени в началото на 90-те години, разказа пред Narod.bg разследващ полицай, натоварен с работата по скандалното престъпление.

Официално за изчезнали се водят три големи съоръжения, подарени на асамблеята в края на 80-те години, непосредствено преди промените у нас на 10 ноември.

Бивши служители на Министерство на културата обаче твърдят, че по време на хаоса в държавата и разграбването на всякакви културни ценности, архиви и документация на институциите, както и липсата на охрана на значими обекти, какъвто е „Знаме на мира”, в първите години на прехода са били задигнати поне още десетина камбани. Те не са били закачени на монумента, а са били съхранявани в специални депа.

Клепалата от различни краища на света са излети от желязо, сребро, мед и бронз и са доста скъпи. Откраднатите камбани нямало как да бъдат изнесени и продадени в чужбина поради огромния си размер. На границата крадците със сигурност щяха да бъдат заловени, твърдят източниците ни.

Реклама

Затова и престъпниците заложили на схемата – кражба – претопяване на камбаните и след това продажба на скъпите сплави в пунктове за изкупуване на цветни метали. Някои от големите чанове тежали по сто килограма, така че със сигурност находчивите апаши са спечелили стотици хиляди от претопяването и последвалото пласиране.

Монументът „Знаме на мира” бе създаден по идея на дъщерята на Тодор Живков – Людмила Живкова, която бе шеф на културата от 1975 до мистериозната си смърт през 1981 г.

Изпълнението на грандиозния комплекс е на творчески колектив – скулпторите Крум Дамянов и Михаил Бенчев, архитектите Благой Атанасов и Георги Генчев и инж. Антон Малеев. Строителството е осъществено за 30 денонощия. Монументът е издигнат в чест на Международната детска асамблея „Знаме на мира”, което представлява фестивал на детското изкуство под егидата на ЮНЕСКО.

По идея на Людмила Живкова България е домакин на първата асамблея през 1979 г., в която участват деца от 79 държави, обединени под девиза „Единство, творчество, красота”. Поставени са 68 различни камбани в парк-комплекс „Камбаните”.

Непосредствено след 10 ноември обаче монументът се превърна в огромно бунище – сборище на наркомани и проститутки. Освен това малкото останали висящи камбани бяха опасни за хората. Въжетата им вече бяха износени, можеха да се скъсат и огромните клепала можеха да смажат любопитните, дръзнали да бият камбаните.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.