Тъстът на Ковачки изплаща вила на Лазурния бряг – по 57 бона на месец за 10 години (общинарят с 1200 лв. заплата „забравил” да декларира имота)

1 5 694

Тъстът на енергийни олигарх Христо Ковачки – общинарят Божидар Живков, и съпругата му Василка са собственици на френската фирма V Property, която през 2013 г. купува луксозна вила в Мандльо Ла Напул – малка община на Лазурния бряг в съседство с известния курорт Кан.

Това е станало със заем от 6,5 милиона лева, предоставен от българската фирма „Аура Стар 2005”. Фирмата дори не е регистрирана по ЗДДС и е собственост на шефка от пернишката “Топлофикация”, съобщи bird.bg.

Живкови са родители на съпругата на Ковачки – фолкпевицата Десислава Божидарова – Деси.

От 2019 г. обаче тъстът на мултимилионера е общински съветник в Перник и е трябвало да декларира имота и заема пред КПКОНПИ, но не го е направил. В разговор с репортер на bird.bg наглецът отрекъл да притежава такъв имот.

Реклама

Как общинарят с 1200 лева заплата ще изплаща 57 000 лева всеки месец в продължение на 10 години?

Документите от Френския търговски регистър обаче са категорични. Божидар Живков и Василка Живкови създават V Property именно с цел да бъде закупен този имот и това е описано най-подробно в устава на фирмата, който е нотариално заверен. Описана е и самата вила, която се намира на 555 bd Jean Saint Martin в Mandelieu-La-Napoule, състои се от приземен етаж с хол, камина, кабинет, оборудвана кухня (дори е посочена марката на съдомиялнята – LG), стая с баня и тоалетна.

На етажа има три стаи, солариум, тераса, две бани и тоалетни. Освен това в имота има басейн с отделна постройка към него и гараж. Всичко това е разположено на три кадастрални парцела – 109, 110 и 114 с обща площ 3800 кв.м.

В отделен документ за ипотека е описан заем от 6,5 милиона лева, даден от фирмата “Аура Стар 2005” на Живкови в лично качество. Заемът е отпуснат на същата дата, на която е придобита вилата – 2 септември 2013 г. Той е за срок от 10 години с 5,5 % лихва. Като гаранция за заема са вписани дяловете на Живкови във фирмата V Property и по този начин собствеността върху имота.

Проста сметка показва, че за да погасят заема съпрузите трябва да отделят от семейния си бюджет по 57 000 лв. месечно в продължение на 10 години.  Вероятно това не е проблем за Божидар Живков и съпругата му, чийто тъст е мултимилионерът Христо Ковачки. Но през 2019 г. Божидар Живков става общински съветник и би трябвало да е декларирал този заем и вилата. Той обаче отрече в телефонен разговор да е собственик на такъв имот.

1 Коментар
  1. […] Тъстът на Ковачки изплаща вила на Лазурния бряг – по… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.