След като народът изрита хунтата: Боил Банов се гласи за шеф на Народния театър

1 2 297

Бедствието в културата Боил Банов, който се записа като най-злополучния министър, управлявал българската култура, беше изритано на изборите, но хитрецът се прицелил в нов благ пост.

Човекът, който не реши нито един проблем на колегите си и дори не реагира, когато се продаваха ментета на Майстора в центъра на София, който допусна набедената авангардистка с артистичен псевдоним Ода Жон да нареди на маса в Националната галерия шунки и луканки във формата на женско тяло, се натискаше да директорства в Народния театър, но май парашутът му няма как да се отвори.

Треторазредният режисьор със стаж от Хасковкия театър изпадна дори от депутатските листи на последните избори и единственият му шанс да припечелва в бъдеще е да поставя пиеси в провинцията, пише „Антени”.

Синът на талантливия актьор Васил Банов обаче не искал и да чуе за работа извън столицата, тъй като заради министерстването си се възприемал за по-висока категория от колегите си.

Банов имал мерак да стане шеф на първата ни сцена, възползвайки се от това, че мандатът на сегашния директор Мариус Донкин изтича в началото на следващата година и би трябвало да бъде обявен конкурс за ръководител на трупата през следващия период. Актьорите в състава били истински ужасени от възможността да работят с Боил Банов, който никога не е имал авторитет и слава на талантлив творец.

Реклама

Последният сезон за Народния театър не бе от най-успешните заради пандемията, затварянето на театъра, нарушаването на репетициите.

Донкин заложи в репертоара камерни постановки и моноспектакли, за да могат да се спазват противоепидимичните мерки. Така обаче от афиша отпаднаха мащабните представления, които правеше навремето Александър Морфов и бяха запазена марка за трупата.

За съжаление представлението „Нова земя“ по произведения на Вазов не стигна до премиера през 2020, когато се честваше 170-годишнината от рождението на патриарха на литературата, и предстои да бъде показано едва сега.

Редовни зрители и критици също роптаят, че най-известните ни режисьори не поставят на първата ни сцена, за сметка на опити на актриси като Бойка Велкова.

Въпреки всички проблеми, които пандемията създаде не само на Народния, шефът му Мариус Донкин успя да обедини различните творчески лагери в състава и неслучайно за доста постановки трудно се намират билети. Актьорите определят ръководството му като успешно.

Това е една от причините всички политически сили да се обединят върху мнението, че Боил Банов няма място начело на първия ни театър. За ужас на министъра на културата в оставка, и колегите му от ГЕРБ не искали да чуят за него заради безбройните скандали, в които ги въвлече по време на министерския си мандат.

1 Коментар
  1. БИВШОТО ПЕДИ Б. ВЕЛЧЕФФ казва

    ало, Баноф ! Защо толкова мразиш да се къпеш бе ? И защо лапна книжарницата под министерството ?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.