Само за месец: Бойко дава 1,3 млн. лв. на тецове на Ахмед Доган и Ковачки

1 2 553

Любовта в името на далаверата бунт не я лови, ни нов парламент – ГЕРБ ударно налива държавни пари във фирми на ДПС. От събота, 1 май, държавното дружество „Електроенергиен системен оператор“ отново ще започне официално да дава пари на няколко ТЕЦ-а, сред които и тези на Ахмед Доган и Христо Ковачки.

Такива плащания имаше и през февруари (договорите за тях бяха сключени през януари), но вероятно заради предизборната кампания през март и април месечните дотации бяха спрени, поне официално. Това обаче повдига въпроса защо един месец трябва да се плащат милиони на някого, след като през следващия няма никакъв проблем, ако това не се прави, пише „Капитал”.

Кой каква сума ще получи обаче не може да се каже, тъй като както и през февруари, така и сега липсва каквато и да е публичност – уж са проведени търгове, но имената на класираните кандидати са заменени с цифрови кодове. От ЕСО не отговориха на „Капитал“ защо са скрили имената на класираните участници.

Съответните суми за осигуряване на резерв и регулиране за месец май варират от 68 хил. лв. до почти 700 хил. лв. на централа, като са сключени общо 7 договора. А това, че сред получателите на пари са Доган и Ковачки е сигурно, тъй като именно техните мощности са регистрирани за участие във въпросните търгове на ЕСО.

С голяма вероятност може да се каже, че един договор има и с държавната НЕК – заради вецовете, които най-бързо и точно могат да регулират системата. Единственият друг допустим участник е ТЕЦ „Марица-изток 2“, но по всичко изглежда, че затъналата държавна централа не е успяла да се класира на търговете поради предложената по-висока цена.

Кой участва

Реклама

При първото раздаване на пари от ЕСО през февруари единствените допустими участници в търговете бяха ТЕЦ „Варна“ на почетния председател на ДПС, ТЕЦ „Бобов дол“ на Ковачки и държавните ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК. Сега обаче са се регистрирали още няколко централи – всичките свързани с Ковачки. На 4 март е била одобрена „Топлофикация Русе“, а седмица по-късно, на 12 март, и „Брикел“. А на 15 април в регистъра на ЕСО е включена и „Топлофикация Плевен“.

Така въпреки анонимността на търговете шансовете на Ковачки за успех са най-големи – от 7 възможни кандидата, той играе с 4.

Първият търг за май – за резерв за първично регулиране на честотите, е проведен в неделя 25 април, което е доста странно от гледна точка на работното време на администрацията. Резултатите обаче бяха публикувани в понеделник и от тях се вижда, че са подадени общо 4 оферти. Класирани са обаче само 3 предложения. Едното е за 68.4 хил. лв., другото е за 174.4 хил. лв., а третото – за 69.8 хил. лева.

Вторият търг е от 26 април и е за автоматично и ръчно регулиране на честотите и обемните мощности. В него пак са подадени 4 оферти, но само 3 от тях са приети – едната е за 180.8 хил. лв., втората – 273.6 хил. лв., а третата е най-голямата – за 593 хил. лева.

Именно за тези два търга се предполага, че са спечелени от централите на Доган и Ковачки. А за негласираната оферта се предполага, че е на ТЕЦ „Марица изток 2“, поради факта, че цената й е най-висока – именно държавния ТЕЦ има най-големите производствени разходи.

Третият търг също е от 26 април и е за автоматично и ръчно регулиране на честотите и обемните мощности, но с възобновяема енергия. Точно затова с голяма доза сигурност може да се каже, че той е спечелен от ВЕЦ-овете на НЕК. Стойността на договора е 720 хил. за месеца.

1 Коментар
  1. […] Само за месец: Бойко дава 1,3 млн. лв. на тецове на Ахмед Д… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.