Докато новото НС дреме: Синът на гербоида Димитър Главчев – ММА бияч, набутан за шеф в държавна фирма

0 11 024

Докато новият парламент дреме, крадците от ГЕРБ продължават да мишкуват! Бившият зам.-министър на земеделието в първия и втория кабинет на Бойко Борисов – доц. Георги Костов, който в момента е съветник на аграрния министър Десислава Танева, влиза в борда на Северноцентралното държавно (горско) предприятие.

Герберастът Димитър Главчев уреди сина си на благ пост

В управата на друга аграрна фирма, осигуряваща напояване – „Земинвест”, за нов мандат е преизбран синът на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев – Михаил, който бе и парламентарен шеф за кратко. Това установи проверка на Mediapool в Търговския регистър.

Само преди броени дни лидерът на БСП Корнелия Нинова алармира от парламентарната трибуна, че на изпроводяк ГЕРБ овладява земеделието, енергетика и др. сектори, назначавайки за нови 5-годишни мандати свои хора в държавните фирми. Новото 45-о НС прие мораториум за нови назначение, който бе обнародван на 23 април т.г., но до влизането му в сила редица смени в бордовете бяха реализирани.

Костов: Избран бях след конкурс

За директор на Северноцентралното държавно (горско) предприятие е преназначен Цветелин Миланов, а в управата е преназначен Иван Степанов. Нов член е именно Георги Георгиев Костов, който влиза като независим представител и сменя в борда Александър Пенков.

Самият Георги Костов потвърди назначението си. “Да, след проведен конкурс бях избран за независим представител в управата на държавното горско предприятие. Конкурсът стартира през февруари и завърши в края на март. Преобладаващи в комисията, която пресяваше кандидатите, бяха експерти от Агенцията за публични предприятия и контрол и преподаватели в Университета за национално и световно стопанство(УНСС), имаше само двама представители в нея от министерство на земеделието”, коментира Георги Костов.

Той наблегна на състава на комисията, за да разсее съмнения за потенциален конфликт на интереси, подчертавайки че не е избран от бивши колеги от министерство на земеделието, защото мнозинството оценители са били от други ведомства.

Самият Костов е и доцент в Лесотехническия университет в София. Има специализации в Австрия, Холандия, Швейцария, Швеция.

Що се отнася до държавната фирма, в чиято управа влиза, то Северноцентралното държавно (горско) предприятие стопанисва държавните горски територии в пет административни области – Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград.

В състава му влизат 12 държавни горски стопанства и 4 държавни ловни стопанства. Общата площ на горските му територии е 393 727 ха.

Обещание за ударно изкупуване на гори преди изборите

Последно, името на Георги Костов нашумя този февруари – месец преди старта на предизборната кампания. Тогава бе съобщено, че държавата се готви да изкупува гори от частни собственици за рекордните 2 млн. лв. Сумата е двойно по-голяма от 2020 г., когато за целта бяха разходвани 1 млн. лв. Преди това, през 2016 г., бе проведена още една кампания по изкупуване на частни гори за 735 000 лв. Министерство на земеделието реализира тези изкупувания именно по идея на Георги Костов.

Реклама

Още през 2016 г. в публичното пространство се появиха съмнения, че изкупуването се прави с предизборни цели за предстоящите тогава парламентарни избори през 2017-а година. Ударната сума, заложена за 2021 година, и обявяването ѝ отново два месеца преди изборите, очаквано породи същите съмнения, че целта е печелене на симпатиите на избирателите покрай сделките с държавата.

Още през 2016 г. Георги Костов защити схемата и посочи, че тя цели единствено да спаси от нелегална сеч частните гори. Критиците му посочиха, че горите са върнати още преди десетилетия на частните им собственици и ако те са искали, са могли да секат в тях многократно. Спорно е и нивото на контрола в държавните гори.

Стартира дело за горите в Рила срещу Сакскобургготски

През ноември 2009 г., като зам.-министър на земеделието с ресор “гори” в първия кабинет „Борисов“ Костов бе сред инициаторите на завеждане на дело за всички върнати гори на бившия премиер Симеон Сакскобургготски в Рила. Държавата реши да поиска всичките около 16 000 дка, а Сакскобургготски да доказва в съда за каква част от тях има документи и може да ги притежава. Делото бе заведено и все още не е приключило.

Преди това, още преди първия мандат на ГЕРБ, в предизборната кампания Георги Костов заедно с еколози от “За да остане природа в България” изобличи, пазените в тайна замени на горски масиви тип “кон за кокошка”, направени от Тройната коалиция. Заради тези сделки Брюксел осъди България, че е извършила непозволена държавна помощ в полза на частни лица, получили масиви в планините и край морето. В първите два мандата на ГЕРБ не бе направено почти нищо за разваляне на сделките или за искане на доплащания по сделките.

Кой още хвана последния влак към бордовете?

В последните дни редица шефове на държавни фирми са предназчени от министъра на ГЕРБ Десислава Танева и хващат буквално последния влак за нови 5 години в бордовете на държавните аграрни фирми. На 9 април е сменен директорът на „Земинвест“ ЕАД Антоний Йорданов и неговия пост е зает от Христо Панайотов. Любопитен факт е, че в управата на фирмата за нов мандат е преизбран след конкурс Михаил Димитров Главчев, който е син на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев. Данните в Търговския регистър показват, че аграрният министър Десислава Танева е подписала преназначаването му за нов 5 годишен мандат като договорът е от 24 март 2021 година.

Mediapool потърси Димитър Главчев за коментар, но той не отговаряше на мобилния си телефон. Синът му Михаил Главчев е непрестанно в борда на тази държавна фирма от 2015 г. насам. Той е и двукратен балкански шампион по кикбокс, разказва самият Михаил Главчев в тв участие в bTV. В управата на дружеството е заличена Мая Малушева и на нейно място е назначен Христо Василев Иванов.

На 20 април тази година нов мандат като директор на Системата за агропазарна информация – САПИ ЕООД е получила Мирослава Сотирова Наумова. Тя е снаха на бившия депутат от ГЕРБ Снежана Дукова, която почина през 2019 г. Самата Дукова бе депутат от партията на Бойко Борисов – в 41, 42, 43 и 44 Народно събрание. Като педагог и училищен директор, тя беше член на комисията по образование.

Само преди месец около Наумова избухна скандал след сигнал, че в определени месеци на 2020 г., благодарение на различни добавки, заплатата ѝ е стигала до 12 000 лв. Прелюбопитен факт е, че за цялата 2020 г. Наумова е получила общо заплати за 59 940 лева, а печалбата на САПИ за цялата година е по-малка от възнагражденията ѝ и възлиза на 51 133.84 лв.

На 13 април т.г. е преизбран и шефът на държавната фирма „Рибни ресурси“ Валентин Вълков, показва още търговският регистър. В първия мандат на настоящия земеделски министър Десислава Танева, през 2016 г., Вълков бе излъчен от нея за шеф на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

По отношение на горските предприятия проверка на Mediapool показа, че на 19 април тази година ръководството на Югозападното държавно предприятие се запазва. За нов мандат, като директор е избран Дамян Дамянов, в управителния съвет продължават да влизат Мария Маринова и Ваня Каменова. Предприятието нашумя с незаконния строеж на Румен Гайтански-Вълка на брега на язовир Искър в едноименното ловно стопанство, което се ръководи именно от тази горска фирма.

Именно това държавно предприятие обжалва бутането на незаконната постройка и обяви, че фирмата на Гайтански е ремонтирала стара работилница.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.