Слави няма кабинет! Спонсорите на Дългия избират премиер и министри

0 3 432

Слави все още няма състав на свое правителство и чака инструкции кои да са членовете и кой да е премиерът от спонсорите си!

Същевременно депутати от различни парламентарни групи коментираха, че бавенето за съставяне на кабинет е на път да вкара страната в политическа и парламентарна криза, каквато държавата ни не е изпитвала дори през 90-те години.

Освен това, само в рамките на няколко месеца президентът Румен Радев може да избере втора дата за парламентарни избори, но този път предсрочни, предупредиха още народни представители, близки до кухнята на “Има такъв народ”, пише „Труд“.

Ако ИТН не посочат премиер и реализират неуспешен мандат, тогава процедурата се ускорява от Конституцията и отново влизаме в седемдневневния срок, когато Радев трябва да покани някоя от останалите политически сили в парламента да опита да направи кабинет: “Президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател (чл. 99, ал.3)”.

Реклама

И тъй като шансовете за правителство намаляват заради разпределението на гласовете за подкрепа в парламента, то ако няма съгласие, президентът трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори.

Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание, а тя, според чл. 63. от основния закон е “най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното”.

Колкото по-дълго се играе на котка и мишка с връчването на мандата и очаквания провал този парламент да излъчи правителство, толкова предсрочните парламентарни избори влизат в сезона на летните отпуски.

В най-добрия случай, ако Народното събрание се разпусне след великденските празници и експресното приемане на поправките в Изборния кодекс (в седмицата до 14 май), изборите ще са около 11 юли.

“Предизборната кампания ще бъде още по-голяма бутафория от тази за 4 април. Хората бяха притеснени от заразата и не излизаха никъде, а сега няма да можем да намерим и 2 души за партийно мероприятие”, признаха си лаконично от ръководствата на парламентарните партии.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.