Подмяна! Кой излъга протестиращите?

2 2 784

В продължение на повече от шест месеца миналата година центърът на София беше изпълнен със сърдити млади и не само млади хора.

Каква е равносметката днес? В центъра на София всяка вечер се изказваха пред събраните протестъри главно Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Величко Минеков. Отвреме навреме те даваха думата избирателно на определени оратори – неизвестни или пък познати хора на изкуството.

Основен рефрен на протестите беше призивът „Оставка!” На Борисов и Гешев на първо място. Но имаше протестиращи, които искаха пред камерата на Алфа оставка на всички – правителството и на депутатите. На въпроса „А след това какво трябва да се направи?”, обикновено анкетираните отговаряха, че няма значение, стига „тия да се махнат”.

Това желание се изпълни – тия се махнаха. След 4 април част от исканията на протеста са факт – Борисов и цялото му правителство подадоха оставка. Депутатите от предишния парламент също подадоха оставка с разтурването на 44 то. НС, но в новото Народно събрание се завърнаха 62 % от старите. Новите са само 38%.

Как стои въпросът с оставката на Гешев? Сложно. Той се назначава от президента след предложение на ВСС. Радев подкрепяше протестите, но в същото време назначи Гешев, чиято оставка протестът искаше. ВСС се избира наполовина от Парламента, наполовина от съдии и прокурори.

Реклама

Значи тази оставка се отлага за неопределено време. Протестиращите искаха също да се спрат кражбите, корупцията и ограбването на българите. Още първата седмица обаче т. нар. „партии на протеста” – ИТН, ДБ и ИМВ не подкрепиха мораториума върху поръчки и концесии, чрез които най-вече се ограбват българите и така насърчиха самото ограбване в полза на „тия, които се махнаха”.

Най-голямата нова партия  – ИТН пък се изгаври с вота на 2,5 млн. българи, които искаха мажоритарен вот и каза, че това не е тема на деня. Другите искания от референдума – 1 лев на глас за партийните субсидии и 120 депутати вместо 240, както и пряк избор на полицейски началници остават недостижим мираж за излъганите им избиратели.

От постоянното трио оратори на протеста, двама днес са депутати – Бабикян и Хаджигенов. Те още с първите си гласувания угодиха на ГЕРБ и ДПС, които помолиха останалите парламентарни групи „да се изчака” с мораториума върху поръчките и концесиите, защото има последни далавери за уреждане. Протестиращите се питат: това същите пламенни оратори от площада ли са, които се заканваха да търсят сметка на досегашните управляващи, или са сменени с двойници.

При всички случаи, за милиони българи става ясно, че между микрофон на площада и микрофон на парламентарната трибуна има голяма разлика. Да се готвят следващите протестиращи!

Пост на Волен Сидеров, който не успя да промуши за пореден път „Атака” в парламента и сега атакува от разстояние

2 Коментара
 1. ???? казва

  Никой никого НЕ е ИЗЛЪГАЛ,просто ПОСТЪПКАТА на професор Минеков,трябваше да се ОСМИСЛИ от ВСЕКИ!!! Тя ГОВОРЕШЕ и ГОВОРИ много,но колко БЪЛГАРИ РАЗБРАХА това?! Българиооооооооооооооо!!! НАРОДЕ????

 2. Стоян Бисеров казва

  За Демократична България и Изправи се мутри вън съм съгласен, че са донякъде партии на протеста, макар повечето протестиращи да не бяха зад тези партии. Но големия въпрос е кога Слави или някой от приближените му са протестирали пред Народното събрание миналата година? Ако някой ги е виждал да каже. А, за новите лица сред тях има вече познати стари лица: Христо Иванов (бивш Гербаджия и министър на правосъдието), Мая Манолова (бивша бесепарка и омбутсман, депутат от БСП), Мария Капон (бивш депутат от ОДС при 40-то НС), Атанас Атанасов (бивш депутат от ДСБ).
  Не знам как хората си го представят това неопетнени хора да се появят в политиката току така. Това става с пари и лобита, с много пари. Спонтанни протести не съм чувал да има.
  Едно време хората търчаха след Царя, после се появи Борисов, сега явно е ред на Слави. Всеки по реда си! Знам ли следващия може да е Азис или Христо Стоичков. Дори смятам, че Стоичков поне ще ги санкционира подобаващо.
  Толкова от мен!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.