Ето как даскалицата от Самоков Фандъкова съсипа София! Факти за прокурор

1 4 013

Да рушиш, да грабиш, да разхищаваш било по-лесно, отколкото да градиш

Огнян Стамболиев, ПЕН-България

Стара истина, която у нас се повтаря от десетилетия. Особено през последното, когато „партията- държава” пое властта. Това пролича до голяма степен и в столицата, която поглъща огромния дял от средствата за строителна и ремонта дейност в България, за сметка на много западащи региони, особено тези в нещастната и ощетена от ГЕРБ Североизточна България.

На 23 ноември 2009 година сегашната кметица/ първата жена кмет в историята на столицата/ положи клетва. Ето какво каза тях тогава: „За мен София е кауза – над 1,5 млн. дyши да живеят в един чист и подреден град…”, заяви след като бе избрана за пореден път Йорданка Фандъкова, бивша учителка по руски от Самоков.

Сега пренаселената ни столица е вече над два милиона / с един милион замърсяващи въздуха автомобили!/. Тя се оказа, че именно тя, първата жена- кмет е засега, е и най- дълго управлявалият градоначалник. Тя вече 11 години и 5 месеца на този висок и толкова важен пост. Докато инж. Иван Иванов, другият най-дълго управлявал кмет е „царувал” по- малко – 10 години, 3 месеца и 15 дни  /от 25 май 1934 до 9 септември 1944 /, когато е бил изгонен от комунистите. Но в историята на  София и България тези 10 години ще се нарекат „златните години на столицата ни” /  така историците определят и 10-те години на прочутия русенски кмет- градител инженер Кирил Старцев /.  Училият в Мюнхен,  също инженер, инженер Иван Иванов е наистина, невероятна, мащабна личност. Трудно е да се изброят всички негови дела: нововъведенията във водоснабдяването и канализацията, павирането, озеленяването, парковото строителство, чистотата, началото на градския автобусен и тролейбусен транспорт, строежа на главната част на Университета /Ректората, БНБ, сградата на Столичната община, Градската библиотека, Музикалния театър, Зала „България”, Съдебната палата и една прекрасна придобивка по негов личен проект – уникалният водопровод, заради който го приемат за член- кореспондент на БАН!

През 11-те години на настоящата кметица се построиха немалко неща, но със страшно много пари, наши и европейски заеми при това доста некачествено. Да не говорим за „комисионните” за герберите, за директните кражби и „ремонтите на ремонтите” или на новопостроеното. Няма да ги споменавам, писа се доста за тях. Ще се спра само на няколко абсурдни разхищения и нелепи решения и разхищения

Ще започна с едно от последните:

Къщата на Димитър Димов, великия, достоен за Нобел, български писател, на улицата, носеща неговото име, беше съборена, въпреки протестите на обществото. Вече са изсечени и дърветата в двора, като е получено разрешение за това. „Инвеститорът има подавали жалби и почти цялата строителна документация е минала през съда виза, разрешително за строеж. Също така имат разрешение и от Института за паметници на културата. Разрешителното за строеж е от 2018 г.“, обясниха пред Столица. bg от район Лозенец. Къщата на Димов вече е оградена с метални пана и е поставена табела от инвеститора. От нея става ясно, че се продават на зелено апартаменти в новата сграда. Цената на 3-стаен апартамент е с лудата цена от 206 000 евро. И това стана около дните, когато отбелязваме 55 години от кончината на автора на „Тютюн”!.. Да съборените или изоставени сгради, част от тях с историческа и културна стойност са не едва или две при това „успешно” управление на миловидната кметица от ГЕРБ.

Вече дори Царският дворец / Картинната галерия и Етнографския музей/, този исторически символ на Третата българска държава се руши!

И ще завърша с бегъл преглед на основните:

Реклама

Прословутият ремонт на „Граф Игнатиев” с „колчетата- убийци”…От грозно, по- грозно. Ремонт за десетки милиони и…басейн след първия проливен дъжд. Да, непрекъснати ремонти, също като на бойковите магистрали, най- скъпите и лошите дори на Балканите.

Плочките и „колчетата- убийци” на пл.”Славейков” с унищожения книжен пазар и ремонта на ремонта,

Какво да кажем за бул. „Витоша,” алея „Яворов”, Докторската градина, Ларгото пред Партийния дом?

А за десетките изоставен стари и красиви сгради, паметници на културата? Някои от тях вече си отидоха, други като Царските конюшни са на път. В трагично състояние е и символът на третата българска държава, Дворецът. Тук вина имат още и неадекватните  културни министри Рашидов и Банов и тяхното протеже, директорката на Националната художествена галерия, рускинята Яра Бубнова.

За многократното павиране на „Дондуков”, за преасфалтирането на бул. „Цариградското шосе”

Да не говорим за повечето от кварталите, същински гета, без добър транспорт, нормални улици и тротоари, осветление, без озеленяване, прекалено застроени, зле поддържани, въпреки високите данъци и такси…. Абсурдно е, че през 21 век в европейска столица има квартали без канализация!

А разхищенията са огромни. Една улична пейка за 1290 лева!…клетка за 1 маймуна в Зоологическата градина – 32 000 лева, за 50 маймуни – общо 1 600 000 лв.

И накрая, един рекорд за Книгата на Гинес:

Г-жа Йорданка Фандъкова е платила, разбира се, не от джоба си, 286 412 лв. с ДДС за тоалетната на входа на градината на НДК, поставена през 2015 г. и започнала да работи през 2016 г. Според договора тоалетната е трябвало да бъде с големина 11 кв. м., но  от неправителствената организация „Спаси София“ изчислиха, че на практика тя е 8 кв. м. „Така 1 кв. м. от тази  уникална  тоалетна излиза „само” 17 600 евро на квадратен метър. На много места в страната това е цената на цял едностаен апартамент!  Да, дори в прескъпия район на столичния  НДК има апартаменти, които се продават на много по-ниски цени от въпросната тоалетна. В нея няма нищо толкова високотехнологично, което да оправдава тази  невероятна, луда цена“… „

Нашенски абсурди! Какво повече да добавим?!

1 Коментар
  1. [email protected] казва

    Последно,разбрахте ли от къде е тази крадла? Не ,от Белчин Баня е. ,но краде сякаш е от София.Затворът и е малко, краят и е вече факт. Помнете думите и ,,Борисов е вдигнал летвата много висико“ . Е летвата се счупи и затвора чака.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.