Мутрата се развихри: Баце отпусна 5 млн. лв. за изкуствен остров срещу хотел на варненски холдинг

2 4 556

Правителството в оставка на мафиота Бойко Борисов е отпуснало като „неотложен разход“ близо 5 млн. лв. за строителството на изкуствен остров в акваторията на Черно море, който ще е разположен срещу…. чисто нов хотел на… варненски холдинг.

Това се разбира от документите по възлагането на обществена поръчка за строителството на острова срещу новостроящия се петзвезден хотел (на мястото на някогашния „Бор“) в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна. Той е собственост на едноименното акционерно дружество, част от бизнес групата около „Химимпорт“ и Централна кооперативна банка, които са от кръга на варненска групировка.

Обявлението за провеждане на тръжната процедура е публикувано на 12 април, точно 8 дни след проведените парламентарни избори. Според текста му възложители на бъдещото строителство са Община Варна и областният управител на Варненска област. И двете институции в момента са контролирани от ГЕРБ, припомня „Дневник”.

Реклама

Според публикуваната обява заданието е за строеж на „буна“ (брегозащитно съоръжение), а финансирането е отпуснато от кабинета на Бойко Борисов с решение от 17 февруари т.г. Описанието на проекта и приложените скици в инвестиционното предложение обаче показват, че става дума за изкуствен остров. След изграждането му компанията „Св. св. Константин и Елена“ ще го получи на концесия, за да изгради върху него ваканционна и развлекателна инфраструктра.

Строителството на първия изкуствен остров в Черно море северно от Варна е предвидено в Подробния устройствен план на курорта, влязъл в сила през 2017 г. след заповед, издадена от тогавашния зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. Още тогава изкуственият остров бе описан в текстовата част на плана като „противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък – яхтено пристанище“. Според плана неговата конструкция и точната конфигурация трябваше да бъдат уточнени „в бъдещи технически проекти“, което очевидно вече е факт.

От обявения търг за възлагане на обществената поръчка за строителството на острова става ясно още, че той е организиран след споразумение между кмета на Варна Иван Портних и областния управител Стоян Пасев, сключено на 30 март. т.г. Според текста на документа Областна администрация – Варна, е възложител, притежаващ одобрен инвестиционен проект и строително разрешение, издадено от главния архитект на Варна Виктор Бузев на 26 март м.г.

Община Варна е инвеститор в проекта за строителството на бъдещия остров и има осигурено финансиране съгласно Постановление на Министерския съвет от 18 февруари т.г. в размер на 4.8 млн. лв. Средствата са от резерва за непредвидени или неотложни разходи за 2021 г. в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия според Закона за държавния бюджет за т.г.

Какви са „непредвидените“ и „неотложни“ обстоятелства, налагащи строителството на изкуствени подводни рифове и остров, които явно ще обслужват частни бизнес интереси обаче, така и не става ясно.

2 Коментара
 1. Писмо до Боко Тиквата Бай Хуй казва

  Мутро проста и крадлива.Ти сера фостата!Да им сера фостата и на твойте мутри!

 2. Соник казва

  Доста едностранчива „статия“ (кавичките са умишлени). Разбирам, че не одобрявате премиера в оставка, болнични, отпуск или там в каквото е, но нека сме обективни:
  1. Проектът не е за остров, а за съоръжение, което ще предпазва от ерозия ската. Ще се построи на три етапа – първият ще е „остров“, откъснат от брега, след това ще бъде свързан като кей, в полукръг – вижте си снимката към „статията“;
  2. За да не бъде ужасно грозно – бетонна стена на 50-100 метра в морето, ще се насипе с пясък – точно както се прави в Холандия, Дубай и другаде;
  3. Проектът е одобрен още 2017 година, така че не е толкова странно, дори и в България, да се стартира четири години по-късно;
  4. Нито хотелът, нито курортът са „на ТИМ“. Аз самият имам апартамент там, давам го под наем, вижте в Букинг или Еър БнБ;

  Изобщо тоя жален вой е все едно да хленчите, че някъде има магистрала, а Вие нямате кола, затова е много тъпо да се строят магистрали.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.