Мафията не прощава: Уволниха доцента от УНСС, нападнал Бойко Борисов

0 2 455

Мафията на ГЕРБ не прощава – доц. Мартин Осиковски, преподавател в катедрата по журналистика, е бил уволнен дисциплинарно от УНСС само няколко седмици след като символично освободи всички свои ръководни позиции в университета като знак на протест срещу превръщането на автономната образователна институция в „снимачна площадка“ на предизборната кампания на Бойко Борисов.

„Вчера, 21 април 2021 г., доц. Осиковски беше уволнен дисциплинарно въз основа на чл. 190, ал. 1, т. 4 от КТ – злоупотреба с доверието на работодателя, чл. 187, ал. 1, т. 8 – злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието и чл. 16, т. 31 от Правилника на УНСС, който задължава преподавателите и служителите на Университета да пазят престижа и доброто име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него.

„Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на Университета. Тя изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло. Позицията изразява лоялност към Университета по смисъла на духа на неговия Правилник, на Закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател“, се казва в петицията. 

Призивът за незабавна отмяна на уволнението на доц. Осиковски е подписана от над 300 души, включително от преподаватели от други университети като проф. Георги Каприев, доц. Марин Бодаков, проф. Калин Янакиев, проф. Евгений Дайнов, Любомир Стефанов и др.

Реклама

„Доц. Мартин Осиковски е изказал достойно гражданската си позиция срещу нарушаване на правилото за недопускане на политическа агитация в академична институция. А то стана в предизборна ситуация. За което Осиковски е наказан, че да си вземат поука по-плашливите – да знаят в каква ситуация живеят и работят. Подписвам, защото съм възмутен“, пише проф. Каприев.

Диана Андреева-Попйорданова и Илия Вълков, колега в КлубЗ, са сред колегите на доц. Осиковски в катедра „Медии“ на университета, които също настояват за отмяна на решението.

На 2 април Осиковски подаде оставка от ръководните си позиции като главен секретар по уеб комуникации на УНСС, член на редколегията на „Научни трудове“ и „Годишник на УНСС“, и член на атестационната комисия на факултет „Икономика на инфраструктурата“.

Това се случи в последния ден на предизборната кампания, когато Баце реши да направи оглед на новия корпус на УНСС в присъствието на ректора проф. Димитър Димитров, а всичко се заснемаше от „Севда ТВ”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.