ГЕРБ не изпуска кокала: Пешките на Десислава Танева бетонирани в земеделието („калинките” се уредиха с нови мандати)

0 7 295

В последните дни от своето властване мафията ГЕРБ уреди „калинките” си по министерства и агенции с нови управленски мандати. Специално в земеделието пешките на сръчната сливналийка Десислава Танева буквално се бетонираха по върховете на сектора.

Новите стари директори на най-големите държавни дружества под шапката на земеделското министерство са били избрани през последните две седмици за 5-годишни мандати след като по аналогичен начин бетонирането се случи и в държавните компании в енергетиката, здравеопазването и транспорта. Темата бе повдигната в сряда в парламента от лидера на БСП Корнелия Нинова, която обяви, че в „понеделник за 24 часа Борисов овладя цялото земеделие“, допускайки още, че в енергетиката и земеделието кадрите са не само на ГЕРБ, но и на ДПС.

Проверка на „Капитал“ в публикуваните досега протоколи от процедурите и справки в Търговския регистър показват, че при общо 16 фирми, за които се търсят ръководители за срок от 5 години, вече има избрани за най-малко половината, като по неофициална информация и останалите са на финалната права

А конкурсите са протекли по доста сходен начин: на тях почти не е имало конкуренция, в повечето случаи на последното устно интервю е достигнал само по един кандидат за конкретно място, който е получил назначението в последните дни на това правителство.

Нови мандати за познати лица

Както в енергетиката, транспорта и здравеопазването, министерството на земеделието също провежда ударно през последните два месеца конкурси за ръководства на ключовите фирми, които управлява. Поводът за това е новият Закон за публичните предприятия.

Така през февруари агроведомството започва да търси директори за шестте стратегически горски предприятия в страната, които са разделени на териториален принцип, за нов петгодишен мандат. От публикуваните дотук протоколи не е ясно колко кандидата са подали документи за участие, но тези, които са допуснати до „изпитите“ въобще не са много.

До първата част от процедурите – писмената, за шестте предприятия са участвали всички настоящи директори и Данаил Найденов, който кандидатства да оглави всяко от тях. Конкуренция от трима е имало единствено за „Североизточното държавно предприятие“ с център в Шумен, където освен настоящия ръководител Веселин Нинов и Найденов, кандидат е бил и Георги Георгиев.

Отсяването на първия етап обаче е предопределило в общи линии състезанието: до втората устна процедура от избора допуснати за пет от предприятията са само сегашните директори, а за Шумен състезанието е било между настоящия директор Веселин Нинов и Георги Георгиев.

Реклама

Данните от Търговския регистър показват, че поне в няколко случая има преизбиране. Директорът на Югоизточното предприятие Дамян Дамянов запазва поста си, Северозападното ще продължи да се ръководи в следващите пет години от Цветко Цветков. В единственото състезание с двама кандидати на финала- за Североизточното предприятие, по-добър в крайна сметка е бил настоящият директор Веселин Нинов, който от 16 април е назначен за нов мандат. Така в управлението на горите, промяна за следващите пет години де факто няма да има.

Същата е ситуацията и с още няколко държавни дружества, които запазват управителите си за още пет години. Такъв например е казусът с компанията „Агролеспроект“, станало популярна през последните години покрай случая на горските заменки в кабинета „Станишев“, чиито нови оценки изготвяше. „Агролеспроект“ изчисли, че държавата е била ощетена едва с 80 млн. лв при 103 сделки на замяна на гори, основно покрай морето и други курорти, срещу имоти във вътрешността на страната.

Тази фирма ще продължава да се ръководи от Румен Райков, който заема поста от първия кабинет на ГЕРБ. Райков не е имал никаква конкуренция в конкурса – той е бил единственият кандидат за управител, допуснат и до писмената, и до устната част от процедурата.

Без да се състезава с други, поста си запазва и директорът на дружеството „Рибни ресурси“ Валентин Вълков, който е преизбран за нов мандат, след като е бил единственият допуснат до писмено и устно интервю. Освен във фирмата, Райков има опит и в агенцията по рибарство, която оглави през 2016 г. по предложение на тогавашния и настоящ земеделски министър Десислава Танева.

Промяна няма да има и в друга земеделска компания – „Система за агропазарна информация“, която изготвя икономически анализи и оценки в селското стопанство. Тя ще бъде управлявана отново от Мирослава Наумова, която заема този пост от втория кабинет на ГЕРБ. Наумова се е преборила с още един кандидат за поста – Мадлен Секуличка.

„Напотелни системи“ с ръководство от 13 април

От документите става ясно и че е приключил конкурсът и за друго стратегическо предприятие на агроведомството- „Напоителни системи“, което управлява цялата поливна инфраструктура в страната и там има промяна.

В момента дружеството работи по проект за най-големия ремонт в най-новата си история, който ще бъде за над 100 млн. лв. от еврофондовете, и е възможно да отговаря и за проекти с много по-голямо финансиране, ако изготвеният от ГЕРБ план за възстановяване бъде одобрен от Брюксел. В него са предвидени близо 850 млн. лв за ремонт на язовири, помпени станции, тръбопроводи, обекти за отводняване и др., с което се цели модернизация на инфраструктурата и свиване на огромните загуби на поливна вода.

През февруари агроведомството е започнало да търси трима членове на Управителния съвет, които трябва да са магистри по право, икономика или хидростроителство и имат поне петгодишен опит. А до първата част от конкурса- писмена концепция за развитие на държавната фирма „в условията на финансово-икономическа криза“ са били допуснати едва с един повече: Силвия Русинова, Пенка Димитрова, Петър Тодоров и Христо Бозов.

От протоколите не става ясно дали това са били всичките кандидати или е имало отпаднали при подбора по документи. Но до финалното интервю достигат Русинова, Димитрова и Тодоров, които са били одобрени за петгодишен мандат на 13 април.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.