Слави даде заден от идеята юпи-комунист за премиер, има нов фаворит (ВИЖТЕ план Б на Дългия)

0 4 787

Слави Трифонов даде заден от идеята да издигне юпи, внук на комунисти, за премиер от „Има такъв народ”. Както Narod.bg вече писа, досега Дългия смяташе да повери поста министър-председател в евентуален свой кабинет на партизанския наследник Румен Чолаков, чиято фамилия е тясно свързана с върховете на БКП.

Чалгарят обаче преценил, че това ще е голяма издънка, затова вече Любомир Каримански е фаворитът на „Има такъв народ“ за министър-председател. Новоизбраният депутат от Варненския многомандатен район е добре познат във финансовите среди у нас и има забележителна кариера, свързана с големи банки, големи пари и големи интереси.

Каримански е бивш изпълнителен директор и председател на управленския съвет на „Инвестбанк“ в периода между 2011 и 2015 година. След  това заема същите постове в „Търговска банка“ и „Демир банк“, която е близка до ДПС и основен кредитор на ТЕЦ.а на Ахмед Доган във Варна.  Собственик на „Търговска банка“ е не кой да е,  а в Фуат Гювен, бивш кадър на Държавна сигурност от 70-те години на миналия век преди да се изсели за Турция, пише „Галерия”.

Слави Трифонов и бъдещият банкер се познават от много години и са земляци. Каримански е роден през 1971 година в Койнаре – малко градче от селски тип близо до Червен бряг.  Завършил е финанси в УНСС, а след това специализира в Гърция, Англия и САЩ.  Освен с Фуат Гювен и Петя Славова, Каримански е работил и за фирмата на бившия министър на финансите в правителството на Любен Беров Стоян Александров, по-известен като „Малката секира“.

Реклама

Александров си отиде от този свят през август 2020 година, докато прокуратурата го разследваше за лихварство. Веднага след като стана ясно, че „Има такъв народ“ е втора политическа сила, Любомир Каримански коментира, че трябвало да се направи ревизия на здравната система, защото средствата били намалели под санитарния минимум.

„Управляващите се страхуват от такава ревизия, защото ще станат ясни договорите с фармацевтичните компании за ваксини“, смята Каримански, който препоръчва мерките и за стабилизиране на капиталовата устойчивост на фирмите.

„До две години можем да се възстановим от кризата, предизвикана от Ковид-19, ако няма нови форсмажорни рискове – като природни бедствия или други здравни проблеми и ресурсите на страната се използват добросъвестно, без да се пилеят“, допълва депутатът на Слави.

Според информациите на в. „Галерия“ резервният вариант на „Има такъв народ“ за премиер е 73-годишния енергиен експерт Иван Хиновски. Той има над 45 години стаж в енергетиката и опит в областта на научните изследвания и управлението на кризи.

Участвал е в управлението на проекти за изграждане и пускане в експлоатация на атомни топлофикационни централи, проекти за енергийна ефективност. Участвал е и на специална мисия в Иран, Бразилия и Япония  по теми от развитието на ядрената енергетика. Той е и главен експертен съветник по енергетиката в 40-ото, 42-рото,  43-тото и 44-то Народно събрание. Бил е изпълнителен директор на НЕК, заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“ и е заемал още много отговорни държавни и корпоративни длъжности.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.