Любимци на Бойко тайно хранят затворниците срещу 40 800 000 лв. (как бащата на Гери-Никол – Ники Цайса, лапа пачки от хунтата)

2 12 225

След съдебно дело и опит за избягване на конкретни отговори Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) все пак предостави информация на кого е платила десетки милиони левове за доставка на храни в затворите през последните години. Оказва се, че това е същото обединение, което преди година спечели и поръчката със същия предмет за над 50 млн. лв. – „Чех груп“.

Според справката дирекцията е платила общо 34.47 млн. лв. на обединението в периода от 2014 г. до 2018 г., като първоначалният договор е продължаван с анекси през годините до възлагането на новата обществена поръчка. Ведомството се провали няколко пъти при провеждането на търговете, като това се случи едва през 2020 г., когато бе избран същият изпълнител – ДЗЗД „Чех груп“, което беше и единственият кандидат.

За сравнение, в периода 2012-2014 г. девет други доставчика на храна са получили 5.7 млн. лв. за снабдяването на затворите, сочи справката на ГДИН, пише „Капитал“.

Любимец за над 85 млн. лв.

Въпросното печелившо обединение е между две фирми – „Чех Йосиф Новосад“ и „Финанс груп 2013“. Собственик на първото е 23-годишният Йосиф Новосад, а негов съдружник е Пламен Стефанов Пенчев. Фирмата е производител на колбаси, млечни продукти и т.н. Тя беше замесена в скандали с храните за бедни преди около седем години. Както в. „Сега“ писа тогава, именно „Чех Йосиф Новосад“ бе издала сертификат за качество на фасул, част от който се оказа пълен с гъгрици.

„Финанс груп 2013“ пък е собственост на Ирина Георгиева, която е майка на известната поп певица Гери-Никол и съпруга на варненски бизнесмен с много спорно реноме Николай Георгиев – Цайса. Всъщност дружеството основно изпълнява поръчки за строителство. Фирмата има 10% участие в консорциума „Антична Сердика“, реставрирал ларгото в София и нашумял покрай скандала „Ало, Банов“. Дружеството изпълнява и ремонт на бургаското пристанище за 2.9 млн. лв.

Първоначалните два договора на „Чех груп“ от 2014 г. са подписани чрез договаряне без предварително обявление – т.е. без състезание, и са за общо над 2 млн. лв. с ДДС, като срокът им на изпълнение е или до края на годината, или до подписване на нов договор след провеждането на обществена поръчка. До такъв обаче така и не се стига – от 2015 до 2018 г. са обявени общо четири поръчки, които обаче са прекратени заради „нередности“, констатирани от Комисията за защита на конкуренцията.

Taка на практика в продължение на поне пет години няма успешно проведена открита процедура за доставки на храни в затворите и обединението на „Чех груп“ продължава да върши това, без да се налага да се конкурира с други фирми или да да предлага по-добри цени и съответно получава общо над 34 млн. лв.

Реклама

Съмнителните търгове

Така се стига до голямата поръчка, обявена през есента на 2018 г., за доставка на храни в 12-те затвора в страната за срок от 48 месеца и бюджет от малко над 34 млн. лв. без ДДС, т.е., 40 800 000 лева. В предишни години доставката на храна за затворите е била организирана в отделни процедури за всеки от тях или на групи. Този път обаче търгът не е разделен на обособени позиции. Явяват се пет кандидата, като един от тях е избран, но това не е ДЗЗД „Чех груп“, което е отстранено, а „Нове инженеринг“ и „Хебър“. Внезапно обаче търгът е прекратен под предлог, че няма достатъчно конкуренция, тъй като 4 от 5 кандидата са отстранени и е отворена само една ценова оферта.

Парадоксът продължава, когато ден преди Бъдни вечер, на 23 декември 2019 г., ГДИН обявява поръчката отново. Срокът на доставките обаче вече е пет години, а бюджетът – цели 46.27 млн. лв. без ДДС. При новата процедура храната на година за всеки един от 12-те затвора в страната струва със 700 хил. лв. повече, без да е ясно защо. И въпреки че има само един кандадит – ДЗЗД „Чех груп“, дирекцията без притеснение подписва договор с него през март 2020 г. за 55.89 млн. лв. с ДДС. Този път въпросът с липсата на конкуренция не се поставя.

Между двете процедури има и кадрови промени в ГДИН. Както „Свободна Европа“ писа, главният директор Васил Миладинов бе отстранен от поста си през лятото на 2019 г., като изказванията на правосъдния министър тогава Данаил Кирилов за „неуспешни процедури“ за обществени поръчки по същото време създадоха впечатление, че има връзка точно с доставката на храна за затворите.

Битката по ЗДОИ

„Капитал“ поиска през пролетта на 2020 г. сключените договори по поръчки за доставки на храни от 2012 до 2018 г., както и изплатените суми по тях, по реда на Закона за достъп до обществена информация. Причината за това бе, че въпреки изискването те не бяха публикувани на сайта на ГДИН и към онзи момент бе невъзможно да се проследи кой е доставял храни на затворите през последните години, както и сумите, които са платени за тази дейност.

В отговор на заявлението на „Капитал“ от ГДИН изпратиха линкове към Агенцията за обществените поръчки, в която обаче не се съдържа поисканата информация.

След внесена жалба от „Капитал“ и адв. Стефан Ангелов от Програма „Достъп до информация“, Административен съд – София-град (АССГ) прие аргументите и отбеляза, че информацията все пак трябва да бъде предоставена, тъй като е обществена. „След собствена служебна проверка съдът установи, че така посочените линкове не предоставят исканата информация. Не се установиха текстовете на търсените договори, нито данни за съконтрагентите по тях“, пише съдия Калина Пецова в своето решение от октомври 2020 г. Съдията отбеляза, че документите така или иначе са във ведомството, затова не е било нужно да се отговаря с линкове и няма пречка да се изпратят директно договорите.

След като загуби делото, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ предостави договорите, но не и изплатените суми по тях. След подадена нова жалба ведомството все пак предостави пълната справката, която разкрива колко е платило на „Чех груп“.

2 Коментара
  1. VESELIN MITREV казва

    СНИМКАТА ОТ СТАТИЯТА НЕ ОТГОВАРЯ НА ДЕЙСТВИТЕЛНОТОА !!нА СНИМКАТА Е ПОКАЗАНО ЛИЦЕТО НА НИКОЛАЙ СИДЖИМОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АСОЦИАЦИЯТА НА ОБЩИНСКИТЕ ЕКОЛОЗИ В БЪЛГАРИЯ И ДЕЦАТА МУ СА ДВАМА СИНА ,А ЛИЦЕТО НИКОЛАЙ ГЕОРГИЕВ – ЦАЙСА Е ДРУГО ЛИЦЕ КАТО МОЖЕ БИ УМИШЛЕНО НЕ МУ СЕ ПОКАЗВА ЛИЦЕТО !!!

  2. […] Любимци на Бойко тайно хранят затворниците срещу 40 800 00… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.