Докато куца театрално: Бойко тури корумпяга да разпределя 12 млрд. лв. европари

1 8 268

Докато куца театрално пред медиите, премиерът в оставка Бойко Борисов продължава с мръсотиите – уволненият след съмнения за злоупотреби министерски шеф Стефан Попов тихомълком стана директор в новосъздадената мегаструктура „Държавна агенция за научни изследвания и иновации” към Министерски съвет. Именно през нея ще бъдат усвоени 6 милиарда евро в периода 2021-2027. по Плана за възстановяване и стабилност.

През 2019 г. директорът на  Главна дирекция “Европейско финансиране”  (управляващия орган на ОПИК) Смилена Костова уволнява всички началници на отдели, сред които и шефа на най-ключовия отдел “Мониторинг” – Стефан Попов. Причината са съмнения за тежки злоупотреби с европейски средства по проекти от “Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност”, заради които има доклад до ДАНС и разработка в ОЛАФ, пише bird.bg.

Реклама

Всички уволнени се жалват за неправомерно отстраняване в АССГ, но само искът на Стефан Попов е уважен с решение на ВАС от 23.03.2021 г. След съдебното решение Стефан Попов е възстановен като държавен експерт за един ден, но вместо да бъде веднага уволнен, каквато е практиката, на 12 април е преназначен като директор на дирекция “Инструменти и мрежи” (ДИМ) в ДАНИИ.

Междувременно в Главна дирекция “Европейско финансиране”, която е управляващ орган на ОПИК също се случват странни назначения. Главен директор става Илияна Илиева. Кариерното израстване на Илиева от експерт в Агенцията по заетостта през главен експерт в ОПИК до директор на такава ключова позиция е свързано с близостта ѝ до ГЕРБ, коментираха източници на БРРД в Министерството на икономиката.

Евелина Захариева пък става началник отдел “Управление на риска, контрол и сигурност”. Последната има опит от дирекция “Инспекторат” в Министерство на правосъдието, но няма никакъв опит с европроекти. Сега тя ще отговаря за нередностите и финансовите корекции по проекти. Освен това е назначена за заместничка на Илиева.

1 Коментар
  1. Stan казва

    Калинки, калинки …..
    Не знам как ще се отървем от тях!?
    Те от всичко „разбират“ и са несменяеми!
    Боже, пази България!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.