Герберасти се спасяват от чистка – окопават се на държавни постове (авери на племенника Горанов и чичото Ананиев стават директори)

0 3 730

Герберасти от политическите кабинети на Бойко Борисов се спасяват от уволнения, като се преназначават на държавни постове в министерства и ведомства.

Така например от сайта на Министерството на финансите става ясно, че доскорошният зам.-министър на финансите Росица Велкова вече е директор на дирекция „Държавни разходи“. За нейното преназначение ведомството така и не известило специално.

Бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев съобщи, че с държавен пост ще се снабди и началникът на кабинета на министъра на финансите Надежда Петрова.

Тя ще стане на първо време държавен експерт в отдел “Финансово оздравяване на общините”, с перспективата по-късно да бъде назначена за началник отдел в дирекция „Финанси на общините“.

За шеф на същата дирекция се гласи Жени Начева, сега зам.-министър на здравеопазването. „Тя е кадър на Горанов и Ананиев и дълги години директор Финанси в НЗОК, където поне 12-13 години шеф на Надзорния съвет беше Кирил Ананиев“, обясни Кадиев. Narod.bg пък припомня, че Владислав Горанов е племенник на Кирил Ананиев.

„Сега“ попита финансовото министерство за тези рокади и оттам потвърдиха новите назначения на Росица Велкова и Надежда Петрова.

„Г-жа Велкова и г-жа Петрова са дългогодишни служители на МФ (повече от 20 години), които в мандата на настоящото правителство бяха натоварени с отговорността да заемат позициите на заместник-министри на финансите и с приключването на този ангажимент се предвижда те поетапно да се завърнат в дирекциите, в които преди това са заемали ръководни длъжности, съгласно законовите разпоредби“, посочват от пресцентъра на МФ.

Реклама

Оттам уточняват, че Росица Велкова е оглавила дирекция „Държавни разходи“ на 12 април т.г., а на доскорошния шеф на дирекцията Владимир Петров е прекратено служебното правоотношение по негова молба поради придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст преди повече от 4 години.

Преди да заеме поста зам.-министър Росица Велкова е била началник на отдел в посочената дирекция от 2001 г., уточняват още от МФ.

В социалните мрежи има сигнали за подобни преназначения и в други министерства. Целта на тези рокади е верните партийни кадри да не могат да бъдат лесно уволнени от следващите управляващи.

„Изправи се! Мутри, вън!“ внесоха днес в Народното събрание предложение за мораториум върху определени действия на Министерския съвет в оставка.

Забраната ще се отнася за предоставяне на концесии и определяне на концесионни такси; сключване на нови договори на стойност над 1 млн. лв.; вземане и предоставяне на държавни заеми; промени в ръководствата на публични предприятия и държавни болници; продажби, наеми и други сделки с имущество на държавни болници; избор и назначаване на лица на публични държавни длъжности.

Още миналата седмица БСП предложи да се въведе мораториум на правителството в оставка покрай приетото вече от 45-о Народно събрание решение да се създаде комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов за последните 10 г.

Това предложение обаче не беше подкрепено от останалите нови партии и ДПС, с мотива че трябва да се гласува с отделен акт, а не заедно с комисията за проверка.

В понеделник и левицата внесе проект за мораториум. Той гласи, че до избирането на новото правителство се налага мораториум върху налагането на концесии, продажбата на държавни и общински болници и назначения в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.