Поредно престъпление на Фандъкова! Рухва къщата на Райна Княгиня в София, общината нехае

2 1 605

Пред срутване е къщата на Райна Княгиня в София, съобщи „Уикенд“. Постройката, в която легендарната участничка в Априлското въстание прекарва последните дни от живота си, буквално прилича на развалина. С разрушени основи, напукани стени, падащи мазилки и огромни цепнатини по ъглите на фасадата. При подобно състояние и за лаик е ясно, че е въпрос на месеци историческата къща да се срути от сама себе си.

„Дано поне като рухне няма пострадали. На няколко пъти огромни парчета мазилка и тухли падаха на тротоара. Само късмета помогна да няма жертви“, разказва живееща наблизо жена.
Подобна съдба през последните години имат не една и две емблематични стари сгради в София. По правило върху освободеният терен от самосрутилата се къща изниква поредната безлична кооперация.
Заради своята именита обитателка къщата на ул. „Софроний Врачански“ 119 е част и от историята на София, наред с архитектурните си достойнства. През годините десетки общественици и граждани са алармирали за тежкото състояние на сградата, но обещанията за спешен ремонт така и не се изпълняват. Факт, с който управниците ни трябва много да се „гордеят“ при честването след дни на 145-тата годишнина от Априлската епопея.


Както знаем от историята един от ключовите участници във въстанието е учителката Райна Попгеоргиева от Панагюрище, останала в народната памет и като Райна Княгиня. В навечерието на бунта срещу поробителите тя по поръка на апостола Георги Бенковски ушива прочутото знаме с изправен лъв и надпис „Свобода или смърт“. След церемония по освещаване то е обявено за главно въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг. В деня на обявяване на бунта Бенковски и Райна Княгиня заедно го развяват по улиците на революционното градче.

След варварското потушаване на Априлското въстание, Райна Попгеоргиева е заловена от турските орди и подложена на жестоки изтезания в турски затвор. След намесата на европейските дипломати, Райна е освободена и изпратена да учи в Москва. Там тя учи 3 години медицина и става първата дипломирана акушерка в България. При завръщането си в родината Попгеоргиева се мести в различни градове. Накрая заедно със съпругът си Васил Дипчев се установяват в София. След като Дипчев е убит, Райна е принудена сама да гледа петте им деца. Участници в Априлското въстание й осигуряват средства за да построи своя къща. Въпреки влошеното си здраве до смъртта си през 1917 г. Райна Попгеоргиева неуморно и безплатно акушира на стотици бедни жени. Благодарение на акуширането на дипломати и други по-богати и знатни люде успява да издейства построяването на Майчин дом в София – сегашния Национален център по трансфузионна хематология.
След идването на комунистите, къщата е конфискувана от наследниците на Попгеоргиева, а днес е общинска собственост. В момента единствено скромна и избеляла табела показва, че  там от 1909-1917 г. е живяла Райна Княгиня.

Снимка: бТВ

Реклама

За всеки минувач е видно, че последният ремонт на историческата постройка е някъде от първите години на „народната власт“. За това и главната мисъл на пешеходците е дали преминавайки по тротоара няма на главите им да падне мазилка или дори парче от сериозно напуканите стени.

В къщата от години живеят срещу символичен наем пенсионери и представители на малцинствата. По правило те са бездомни и шансът да пребивават на място, където поне има покрив е приеман безропотно, разказват хора от квартала. Възможността обитателите на историческата сграда да спят на закрито се компенсира с други неудобства. Сред тях на първо място е реалната опасност във всеки един миг постройката буквално да се срути над главите им. След десетилетия безхаберие конструкцията е в ужасяващо състояние. По стените си личат огромни пукнатини, а една от терасите може да рухне всеки момент. Проблемът с основите се пренася и на горе. Две от стените буквално са разделени, а в ъгъла между тях зее огромен процеп. През него преспокойно може да мине човек. По-малки пукнатини има и по другите ъгли на сградата. От „вентилационните“ отвори при най-малкия полъх нахлува вятър вътре, а при буря нещата стават брутални, обясняват хора от квартала. В опит да ограничат щетите, наемателите са пробвали да запушат дупките с кашони или парчета шперплат. Колкото и иновативен да е този метод, ефективността му е крайно съмнителна. Стените от кашони очаквано буквално изчезват при всеки дъжд и нахлулата вода продължава да руши и вътрешността на постройката.

Дълги обещания за ремонт, но такъв все не идва

Десетки призиви за спасяването на историческата постройка са отправяни от общественици и граждани към общинските власти през последните години. По правило администрацията реагира с огромна загриженост и обещания за спешен ремонт. Както е видно и до днес това остава в бъдеще време.

При поредната кампания в началото на месец юли 2019 г. отношение взе и зам.-кметът по култура доц. Тодор Чобанов. Пред медии той обеща, че „още следващата седмица” ще се гласува отпускане на нужните пари, а самия ремонт да започне до края на лятото. След основната реконструкция постройката ще се превърне в  музей на акушерното дело, тъй като Райна Княгиня е първият дипломиран акушер, добавя доцент Чобанов.
Две години по-късно ремонт така и не е започнал, но обещанията за него не спират. Преди няколко седмици от общината отново обявиха, че са намерени необходимите 402 000 лв. и през април започва ремонт. Репортер на „Уикенд“ се убеди, че до 14-ти работници така и липсват.

От думите на Чобанов се разбра, че още миналата година дарител е изразил желание да финансира ремонта. Заради пандемията от общината не успели да усвоят парите. Каквото и да значи това…

2 Коментара
  1. Бай Спас казва

    Позор. Нямам достатъчно силни думи, за да изразя възмущението си от „действията“ на сегашните „управници“ на София.
    Както някой беше казал при друг подобен случай – „Македонците и гърците от всяко камъче правят история, а ние от историята си правиме купчина камъни“.

  2. ВАНЯ казва

    ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКО ВРЕМЕ ТА ДО ДЕН ДНЕШЕН.ГАВРА С ПАМЕТТА НА ТАЗИ ГЕРОИНЯ Е БЕЗСХАБЕРИЕТО НА ВЛАСТИТЕ ДО ДЕН ДНЕШЕН ПОЗОР.ПИЗОР.ПОЗОР.НАХ ВЕЧЕ ЗА САМОВЛЮБЕНАТА ФАНДЪКОВА,КОЯТО НЕВИЖДА ПОНАДАЛЕЧ ОТ НОСЪТ СИ.ПОЗОР.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.