Конституцията повелява: Бойко може да бъде завлечен насила за разпит в парламента от МВР или НСО

6 4 002

Има начин премиерът в оставка Бойко Борисов да бъде задължен да се яви в парламента и да отговаря на въпроси, въпреки че е в отпуск и независимо, че това ще е прецедент.

Поредицата от ходове на Борисов, за да не отиде лично в Народното събрание е факт – той първо се отказа от депутатското си място, а вчера подаде и оставката на правителството по пощата, припомни „Дневник“.

След това, когато беше обявено, че като втора точка в пленарната проектопрограма на Народното събрание в петък е записано неговото изслушване по Плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз, той си пусна спешно отпуск с аргумента, че имал да върши много работа в партията си и не искал „да носи две дини под една мишница“.

Конституцията обаче позволява въпреки всичко това министър-председателят в оставка да бъде задължен да се яви пред депутатите.

Неговото отиване зависи от председателя на Народното събрание

Решението е описано в основния закон. Според член 80: „длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи“.

Борисов влиза в хипотезата „длъжностно лице“ смятат юристи, до които „Дневник“ се допита. Още по-добре на казуса пасва алинея 2 на член 83 от конституцията. В нея е предвидено, че

„Народното събрание и парламентарните комисии могат да задължават министрите да се явяват на техни заседания и да отговарят на поставени въпроси“.

Реклама

Според специалисти по конституционно право задължаването може да влезе в ход едва след като премиерът в оставка бъде поканен и откаже да се яви.

При отказ би могло, според тях, да бъде предупреден, че може да се стигне и до принудително довеждане. Конституцията допуска това, след като говори за задължаване.

На въпрос как министър може да бъде задължен да отиде в парламента, хипотетичният отговор гласи, че има две възможности – да бъде съпроводен от НСО или от МВР. Досега в новата история на парламентарния живот в България не е имало такъв случай, но това не означава, че не може да се стигне до него.

Самото излизане в отпуск на един министър-председател, пък макар и в оставка, е доста странно като казус. То е уредено в Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.

Според чл. 28. ал. 2 „за ползването на отпуск от министър-председателя се съставя паметна записка от началника на неговия политически кабинет, която включва всички реквизити на заповедта за разрешаване на съответния вид отпуск“. Тоест премиерът си разрешава сам и никой не го контролира кога работи и кога не.

Борисов неведнъж е бил засичан да играе футбол през работно време. Не е известно и кога почива.

След първата му оставка през 2013 г. вестник „24 часа“ публикува данни, получени по Закона за достъп до обществена информация, според които бившият премиер ще получи 11 400 лв. обезщетение заради неизползван отпуск. За близо четирите години от мандата си той си бил пуснал само 16 дни – 12 през 2010 г. и четири през 2011 г.

През юли 2018 г. Борисов заяви пред журналисти в Бяла: „Тази година, както и през последните 17, когато бях главен секретар, кмет и премиер, няма да излизам в отпуск“.

6 Коментара
 1. Stan казва

  Не съм юрист, но е близко до ума:
  Нищожеството Борисов се опитва да разиграва всички институции в България.
  Отказвайки да се яви в парламента, тази самозабравила се Мутра трябва насилствено да бъде доведена в парламента, а след товас и да и бъде предявено обвинение за самоуправство и незачитане на институциите и правовия ред в България!
  Това, като начало.
  Никой в България не може и не трябва да е над институциите и!

 2. майната казва

  Ако това се случи, Слави ще трябва да се гръмне??? Имам съмнения, защото депутатите му, не са войници на шкафчето и гласувалите за него също???Ще настане истинска революция!!! Дано не е така.Не е така. Това е ченгесарска разработка. ДПС нали са от ДС, знаят как се правят слухове.

 3. Данъкоплатец казва

  Банкянският Бунак (Б.Б.) още ли джитка с държавната УБО-джипка за сметка на данъците ми?!

 4. майната казва

  Бойко президент, Бойко президент!!! Този мушморок дето го е страх да пръдне без НСО, какви ги дялка сега ??? Бегай , спасявай се Баце!!! Да не се наложи НСО, да те конвоира до Народното събрание??? И да не оставиш шкфчето пълно??? Веднага ще го опразнят нехранимайковците на Гешев и сие!!!

 5. Vladi казва

  Хаджигенов да се задейства и да изиска от съда задържане под стража на гнусния диктатор от банкя и насилственото му придружаване от полиция с белезници до НС с белезници , дейва мишката страхлива дейва

 6. Vladi казва

  Бойко кажи как ги ева с 200 колегите премиери от Бавария Унгария , как им се набутало у дуп*рата и си се върти там , ей мамаму дейба , усещаш ли Бойко как сега Българския Народ го набута в твойта дуп*ара и почва да се върти там , ей мамаму деба , не мърдай Бойко ,че вече е вътре и колко по се дърпаш по навътре влиза , яви се в НС и си депозирай оставката да не ти я депозираме ние ,

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.