Журналисти срещу МВР: Министър Христо Терзийски пречи на разследвания за корупция (ПРОТОКОЛ)

0 3 630

Асоциацията на европейските журналисти състави предупредителен протокол на министъра на вътрешните работи. Министър Христо Терзийски е предупреден да не нарушава правата на журналистите, нито лично, нито чрез действията на подчинените си.

Протоколът е отговор на действията на полицейски служители, които се опитват да съставят такъв на журналиста Димитър Стоянов от Bird. Стоянов е предупреден да не общува с бизнесмен, обект на негово разследване.

Репортерът се опитва да се свърже с въпросния бизнесмен, единствено за да му зададе въпроси относно данни, на които се е натъкнал. Според разказа на журналиста, бизнесменът отправя заплаха към него и му затваря телефона. Стоянов подава жалба срещу тази заплаха и резултатът е предупредителен протокол за самия репортер.

Реклама

Друг случай, при който правата на журналист са нарушени брутално от полицейски служители е насилието и задържането на Димитър Кенаров по време на антиправителствени протести на 2 септември 2020 г. Самият министър неглижира и направи всичко възможно за прикриването на полицейското насилие и незаконното задържане.

Протоколът е изпратен в деловодството на МВР за подпис от предупреденото лице. АЕЖ си запазва правото да състави подобен предупредителен протокол и на следващия министър на вътрешните работи.

Въпреки че са със спорна правна стойност, предупредителните протоколи са широко използвани от полицията. По тази причина и ние решихме да използваме този формат за комуникация с ръководството на МВР.

Протоколът ТУК

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.