Баце си къса опашката: Четирима ТОП ГЕРБЕРАСТИ аут от партията (ВИЖТЕ чистката на Бойко Борисов)

0 4 685

Поне четирима от досегашните началници в ГЕРБ ще сдадат постове на 11 май в опит на Баце да си скъса опашката – софийската кметица Йорданка Фандъкова, Менда Стоянова, Красимир Велчев и областният шеф на герберастите в Русе Пламен Нунев. За тази дата лидерът на партията Бойко Борисов насрочи свикване на Националния съвет на ГЕРБ. А дневният ред включва смяна на зам.-председателите и членове на Изпълнителната комисия на партията.

Националното събрание на ГЕРБ се провежда по график, тъй като според устава това трябва да става на 4 години. През 2019 г. обаче Борисов свика и едно извънредно заседание, за да бъде махнат от поста му на зам.-председател тогавашният втори в партията Цветан Цветанов. Сбирката на актива тогава продължи само час и половина.

На мястото на Цветанов не бе предложен нов кандидат, а заместници на Борисов в партията останаха кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов. А Борисов обяви, че в бъдеще ще залага повече на Изпълнителната комисия при управлението на партията, вместо да създава нов втори човек в нея.

Именно Фандъкова и Николов са двама от хората, които попадат в плановете на Борисов за смяна по висшите етажи на ГЕРБ, научи “24 часа”. Лидерът на партията бил разочарован от слабите резултати в големите градове, които досега е фаворизирал, включително и при насочването на еврофондове за развитието им. В София ГЕРБ загуби изборите в два от трите столични района, в Бургас е първа политическа сила, но се е сринал с повече от 10% спрямо резултата си от 2017 г.

Още в първите дни след изборите Борисов е имал разговори с част от хората, които според него не са били достатъчно активни по време на кампанията за парламентарните избори и носели вина за слабото представяне.

На тях открито казал претенциите си, че от тези населени места е трябвало ГЕРБ да получи повече гласове.

Все още лидерът не бил сигурен дали ще смени Димитър Николов като заместник-председател на ГЕРБ. В подобна ситуация бил и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, където досега управляващата партия със своите 22% бе на косъм да загуби изборите от “Има такъв народ” на Слави Трифонов. Живко Тодоров е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Борисов обаче продължавал да вижда потенциал в Николов и Тодоров и по-скоро възнамерявал да ги остави на по-ниски партийни позиции.

Йорданка Фандъкова ще излезе най-вероятно от партийното ръководство, за да се посвети на четвъртия пост в държавата – кмет на София. Специално за столицата Борисов бил недоволен, че кметът и общинските съветници от ГЕРБ не са били активни в предизборната кампания.

Със сигурност по тези причини от Изпълнителната комисия на партията ще излезе и русенският депутат Пламен Нунев. Той ще бъде сменен и като областен координатор на партията за Русе, след като макар и с равен брой спечелени мандати от района ГЕРБ загуби от “Има такъв народ”. Партията на Слави Трифонов спечели 18 556 гласа в този избирателен район, а ГЕРБ 18 445 гласа. Нунев ще остане депутат – той бе втори в русенската листа на партията на Борисов след министъра на спорта Красен Кралев.

Реклама

В пенсия като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще бъде изпратена доскорошната депутатка Менда Стоянова. Бившата шефка на данъчното в Пловдив бе председател на комисията по бюджет и финанси в 41-ия, 43-ия и 44-ия парламент. Като в края на 41-ото народно събрание за кратко бе и зам.-председател на парламента.

Стоянова изненадващо не бе включена в кандидатските листи на ГЕРБ за изборите през 2021 г. Твърди се, че една от основните причини за изпадането на икономистката от листите са критиките, че носи вина за текстове в Закона за хазарта, които са позволили години фирмите на избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков да плащат по-ниски данъци към бюджета.

Според обвиненията, повдигнати от прокуратурата срещу него, той е ощетил хазната с близо половин милиард лева.

В пенсия като член на партийното ръководство Борисов планирал да изпрати един от най-дългогодишните кадри на ГЕРБ Красимир Велчев, който в миналия парламент бе зам.-шеф на парламентарната група на партията. Той също изненадващо не попадна в листите на ГЕРБ за парламентарните избори.

Засега почти сигурно в Изпълнителната комисия на партията Борисов планира да остави Томислав Дончев и Даниела Дариткова. По-скоро сред оставащите в партийното ръководство пък били координаторът за Силистра Тодор Тодоров и бившата председателка на 44-ото народно събрание Цвета Караянчева.

Срещу последните двама течали партийни интриги, че носят вина за слабо представяне в районите си.

В Силистра ГЕРБ е първа политическа сила, но със само 1000 гласа пред ДПС. В Кърджали пък, където е районът на Караянчева, движението разгроми ГЕРБ и взе 3 от общо петте мандата на избирателния район.

Все още Борисов не бил посочил своите фаворити за издигане в партийната кариера, за да бъдат попълнени имената на зам.-председателите и членовете на Изпълнителната комисия. Като тепърва щял да оглежда хора, които според него ще помогнат за засилване на ролята на колективното ръководство на партията.

Слухове в ГЕРБ обаче посочват като кандидати за партийна кариера шефът на тв “Европа” и на Института за дясна политика Георги Харизанов и досегашната министърка на труда и социалната политика Деница Сачева.

Неслучайна била и активната роля на досегашната вицепремиерка Екатерина Захариева, коментират в партията. Веднага след изборите тя бе сред основните говорители на ГЕРБ, които бяха изпращани за участие в телевизионни студиа. От нея дойде и новината, че Борисов няма да е кандидат за премиер, въпреки че ГЕРБ ще предложи правителство и в 45-ото народно събрание.

Смут в ГЕРБ предизвика и обявеното от бившия министър на външните работи Даниел Митов членство в партията. Той сам съобщи за него в събота в телевизионно интервю.

Митов, който до момента е членувал в основаната от Иван Костов ДСБ и в “Движение България на гражданите” на Меглена Кунева, бе броен за квота на Реформаторския блок във второто правителство на Борисов. Пред “Нова нюз” обаче бившият министър обясни, че е бил поканен да заеме поста лично от Бойко Борисов.

Името на Митов бе обсъждано и като вариант за бъдещ кандидат за премиер от името на ГЕРБ в правителство, в което Борисов не участва лично.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.