КАТО НЯМА „БОНУС”: ГЕРБ обяви война на „Сименс” – властта отказа 16 влака за 300 млн. лева (ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ)

0 5 083

Буквално в последните дни на своето злощастно управление кабинетът на ГЕРБ обяви търговска война на световния лидер в машиностроенето „Сименс”.

Безславно приключи обявената през януари 2020 г. обществена поръчка на БДЖ за покупка на 16 нови електрически мотриси. Възложителят – „БДЖ пътнически превози“, изненадващо реши да прекрати процедурата, и то буквално в самия й край.

В мотивите се изтъкват две причини – на финала бил останал само един кандидат (добре познатата „Сименс“) и защото неговата оферта надскачала предвидения за покупката бюджет – 246,8 млн. лева (без ДДС), или общо близо 300 милиона.

Интересно е дали ще последва оспорване на прекратяването на конкурса. В момента тече 10-дневен срок, в който решението на възложителя може да бъде обжалвано.

Източници на Narod.bg коментират, че причината е много по-тривиална – хунтата няма да успее да вземе резонния „бонус” от сделката, защото корупцията не минава пред компании като „Сименс”. Затова и шайката на Бойко Борисов просто е провалила поръчката.

Миналата година процедурата тръгна многообещаващо. Бяха подадени три оферти, все от известни производители на влакове – консорциум „Трейнс“ с участието на две австрийски дружества на „Сименс“, обединение на регистрирани в Полша дружества на австрийската „Щадлер“ и базираната в Румъния „Алстом Феровиариа“.

Тръжната комисия оцени техническите и ценовите предложения и реши, че всички отговарят на условията, и покани кандидатите за доуточняване на детайлите по техните оферти и за евентуални подобрения в някои параметри (най-евтината оферта преди фазата на подобренията всъщност е на „Сименс“), пише и „Сега”.

Но на поканата за финални преговори на 21 януари т.г. откликва само обединението „Трейнс“ на „Сименс“. Другите не изпращат нито свои представители, нито обяснения за отсъствието. При този развой комисията отстранява неявилите се от състезанието и препоръчва на „БДЖ -Пътнически превози“ да сключи договор с единствения останал кандидат. Но крайното решение е друго – предприятието закрива процедурата, без да избере изпълнител.

В мотивите се посочва, че не е добре да се сключи договор с единствения участник, когато критерият за възлагане е „оптимално съотношение качество/цена“ – така не можело да се направи сравнение с други оферти, за да се избере икономически най-изгодната.

Освен това самотният участник бил предложил цена, надвишаваща предвидената прогнозна стойност за изпълнението на обществената поръчка, посочва държавното дружество.

Тези мотиви обаче не са много убедителни. Факт е, че в хода на процедурата са били внесени и други две оферти – те не са ли база за сравняване? А дали мотрисите на „Сименс“ са неприемливо скъпи? В офертата на австрийците всъщност има три варианта: 17 млн. лева единичната цена при сключване на договор за покупка на 9 електрически влака; малко над 18 млн. лева за една мотриса – при сделка за шест броя; или 16,4 млн. лева за една мотриса с подобрения по искане на възложителя, но при поръчка на пълната бройка – 16 влака.

Реклама

Именно третият вариант (общо 263 млн. лева), надвишава прогозната стойност на поръчката (246,8 млн. лева), но другите два се вместват. Обърнете внимание – търгът е за доставка на ДО 6 мотриси –  което ще рече, че е била дадена възможност на кандидат-доставчиците да се вместят в прогнозната цена, като предложат по-малко на брой, но по-скъпи електрички.

Ако се гледа само цената на една мотриса, има и по-евтина оферта от тази на „Сименс“  – „Алстом Феровиариа“ предлага своя машина за 14,8 млн. лева. Но иска космическа сума за поддръжка и общата й оферта отива към 267 млн. лева за 16 мотриси.

ОЩЕ СТРАННОСТИ

Прегледът на трите подадени оферти разкрива смайващи разлики в цената на гаранционната поддръжка, която също е част от предмета на обществената поръчка.

Обединението на „Сименс“ е най-скромно – то е поискало само по 305,42 хил. лева на машина, което за 16 мотриси прави общо 4,887 млн. лева. „Щадлер“ са предложили гаранционен сервиз срещу единична цена 882,72 хиляди, или общо 4,887 млн. лева.

Румънската компания е записала в офертата си 1,81 млн. лева за ремонти, части, материали и труд за една мотриса, което прави почти 30 млн. лева за 16 влака. Впрочем според протоколите на комисията всеки от състезателите е бил поканен да защити своите цени. Фирмите очевидно са дали удовлетворителни разяснения, защото всички са допуснати до следващите фази, включително и до етапа преговори за подобряване на офертите.

ПРОКОБА

Още миналата есен „Офнюз“ прогнозира, че търгът ще се провали. Източници на сайта обяснили, че в БДЖ не искат поръчката да отиде при „Сименс“. Ръководството на държавното предприятие формално обяснявало, че влаковете, предложени от австрийците – „Дезиро ML“, отстъпват като удобства и технически параметри на „Флирт“ (на Щадлер)  и „Корадия“ (призводство на „Алстом“).

„БДЖ – Пътнически превози“ има действащ договор със „Сименс“ – за доставка на 15 локомотива „Смартрон“. Част от тях вече се движат по линиите от София до Варна и Бургас, а от предприятието се похвалиха, че кръщават всеки от влаковете на български владетели и първите са „Кубрат“ и „Омуртаг“.

ПОРЪЧКАТА

Предметът на прекратената процедура е „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени електрически мотрисни влака“, предназначени за обслужване на бързи /интерсити/ влакове за пътувания над 3 часа по основните жп линии на България. Прогнозната стойност е 246 787 878,93 лева без ДДС.

Техническите изисквания са мотрисите да бъдат с 4 или 5 секции с повишен комфорт за пътниците, да има първа и втора класа вагони, както и места за трудноподвижни лица и детски колички, а също и видеонаблюдение, WI-FI и възможност за кетъринг зона.

Основни критерии за избора са цена на мотрисите, стойност на тяхната поддръжка и разходите за превоз на единица пътник. Срокът за изпълнение е 3 години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.