Кои мутри на ГЕРБ заливат с бетон Синеморец? (Кметът Георги Липчев мълчи като партизанин)

1 3 585

Кметът на община Царево от ГЕРБ Георги Лапчев продължава да се държи като феодал и да крие информация, която трябва да е публична и да е достъпна в интернет за всеки, който се интересува.

Последният пример е със скандалния строеж в местността Поляните в Синеморец. Кадърът на ГЕРБ първо дълго отказваше да предостави документите за постройката, растяща в защитена екозона, като обясняваше, че „трети лица“ – т.е. инвеститорът (известен столичен архитект от обръчите на хунтата), не разрешавали.

А когато природозащитниците го притиснаха, позовавайки се на Закона за за достъп до обществена информация (ЗДОИ) Лапчев пренаписа закона и изфабрикува нови „правила“ – ако някой иска да чете папката за обекта, може да отиде в общината, но с изрична забрана да снима, копира или изнася листове.

Обяснението – „трети лица“ не били съгласни да се раздават току-така документи.

„Скандално, е че общината крие информация, която трябва да е качена на сайта, и се налага да искаме достъп по ЗДОИ“, коментира инж. Николай Найденов, който си извоюва правото да се запознае с документацията за строежа, но само на място в общината.

Кметът Лапчев явно отказва да влезе в 21-ви век – всяка община би трябвало да има има на уеб страницата си публичен регистър на издадените разрешения за строеж и там да са качени самите разрешения, но Царево няма. Не е качен в интернет и регистър на заповедите, даващи разрешения за изработване или за промени на подробни устройствени планове. Липсват още над 10 е-регистъра, вкл за хотелите, заведенията, паметниците на културата и др.

„Всички тези липси на създават усещане за непрозрачност, за нередности, пречка са за граждански контрол и са предпоставка за взимане на грешни решения или провеждане на неудачни политики от страна на администрацията и общинския съвет“, обяснява инж. Николай Найденов, който е член на фейсбук групата Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев Бряг“.

„Трети лица“

Реклама

Кметът Лапчев твърди, че е забранил да се изнасят документи за строежа в „Поляните“ заради „засягането на интересите на трети лица, които изрично са заявили несъгласието си за предоставяне на достъп до засягащата информация“.

Това е абсурдно, тъй като всички други институции решават проблема с несъгласните „трети лица“, като заличават личните им даннни в документите, които публикуват, обясняват от „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“.

Не може да се крие информация, която се отнася за имот, влизащ в границите на Природен парк“,  в две защитени зони от екомрежата „Натура 2000“ и в непосредствена близост до природната забележителност „Корабите“. 

При това от строежа попада  в 100-метровата крайбрежна Зона А, а оградата му прекъсва пешеходния достъп по морето, посочват природозащитниците. Както вече стана известно, вилата на столичния архитект е само „пилотен“ проект.  Местността е заплашена да се превърне в жилищен комплекс, тъй като има планове за изграждане на още поне още 30 крайморски „къщурки“.

„Насърчете“ кмета Лапчев с писма

„Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“ приканва гражданите да притиснат пазителя на тайните, който управлява община Царево и всеки да му израти искане по Закона за достъп до обществена информация за обекта, която той така старателно пази.

В заявлението е добре да се посочи, че документите трябва да бъдат изпратени по електронна поща (законът позволява искателят да определри формата за получаване на документите).  Мейлът на общината е е-мейл: [email protected].

„Идеята на кампанията е най-накрая и веднъж завинаги ръководството на община Царево да разбере, че общественият интерес е по-важен от този на „третите лица“, коментира Борислав Борисов от групата за спасяване на Синеморец от съдбата на Слънчев бряг. 

В. „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.