ЖАЛКАТА ИСТИНА: Ахмед Доган с 2 партии в 45-ото НС (новият инструмент на хунтата се казва…)

4 11 413

Ахмед Демир Доган се казва големият победител от последните парламентарни избори, а партията на Слави Трифонов е инструментът.

Това трябва да се казва и да се повтаря стотици пъти, докато големи общности от суверена изтрезнеят след последните избори, които част от сънародниците ни объркаха с чалга концерт. Защо е възможно и как българският избирател отново настъпи мотиката?

Много малко медии, журналисти, политолози, антрополози и всякакви си там наблюдатели на процесите надушиха или пък предупредиха какъв пореден политически турлю гювеч ни забъркват в Сараите.

Междувременно първите информации, че Слави е постоянен гост на Доган се появиха още миналата пролет, но малцина обърнаха внимание на това и още по-малко бяха онези, които си спомниха за това дълго продължило ухажване на изборите на 4 април.

А истината е, че в свободното си време през последните две години Ахмед Доган работеше върху нов лабораторен експеримент, чиято първа фаза завърши успешно с обявяването на официалните резултати от парламентарните избори. Днес се оказва, че почетният председател на ДПС е вкарал две партии в Народното събрание, подкрепяйки ги през обръчите си от фирми финансово, и сега разполага с 81 депутати.

Това на практика го прави най-голямата политическа сила в страната.

За пореден път Доган ще разпределя порциите.

Сега му е още по-комфортно и има невиждана досега сила. Той избяга от ролята на обикновен балансьор, а вече е основен фактор. Незаобиколим, както обича да се изразява един очаквано провалил се републиканец за България.

Съвсем не е случайно, че в петък оперативният ръководител на ДПС – председателят Мустафа Карадайъ обяви как Движението нямало да подкрепи правителство на ГЕРБ или БСП. Това фактически означава само едно – експериментът в Сараите е успешен и върви по предварително начертания план. Любителят на марковото уиски Доган успешно затваря новия кръг с проекта „Има такъв народ“ на шоумена Слави Трифонов.

Последното изпълнителят на „7,8 и ще си паднала“ опитва свенливо да скрие като пришива ДПС към невъзможните три партньора на своята партия, родена иначе в Сараите.

Реклама

Но нека не се заблуждаваме. Това е прах в очите. Прекрасно ни е известно, че Доган не е чак до там суетен и не държи да се ползва от властта публично. 

За него няма абсолютно никакво значение как ще се казва министър председателят – дали Симеон Сакскобургготски, дали Сергей Станишев, дали Бойко Борисов, Слави Трифонов или Неделчо Безделчев.

На него му е достатъчно обръчите от фирми да са добре захранени с поръчки, машината да работи, а правителството да го слуша безпрекословно. Нещо, което през последните две години не му се получаваше с Бойко Борисов.

Премиерът и лидер на ГЕРБ опита да скъса опашката на гущера и направи персонални чистка на хора от оперативното управление на държавата, които са свързвани с ДПС. Разбира се най-ясният знак беше даден през юли миналата година, когато Борисов директно подкрепи идеята пари за ток от така наречения студен резерв при нужда да се дават само на държавната компания ТЕЦ „Марица Изток II“.

Дотогава най-много средства получаваха ТЕЦ Варна, собственост на фирма с основен акционер Ахмед Доган и свързаните с Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Марица 3“ и „Топлофикация Русе“. На практика Борисов демонстрира на Доган, че държавата е по-силна от Сараите и няма как българските данъкоплатци да се превърнат в гаранция за личния лукс на почетния председател на ДПС.

Именно разривът по оста Сараите – Банкя стана причината за появата на „Има такъв народ“. На Доган му трябваше нова ракета, която да го качи в реалната власт на парите и обществените поръчки. И тук е мястото пак да припомня и да повторя – днес ДПС и партията на Дългия имат общо 81 парламентарни кресла. Трябват им още 40, за да съставят правителство.

За изпълнението на целта първо двете формации ще направят всякакви опити да ни финтират, че не са заедно, но истината е съвсем друга. Сега се подготвя поредният кабинет на  задкулисието, в който старите играчи от билблиотекарско-ченгесарския кръг на Ахмед Демир Доган отново ще разпределят порциите.

Премиерът и министрите нямат никакво значение. Българската стабилност или нестабилност пак зависят от Доган, защото неговият властови ресурс наистина става огромен. И колкото мнозина да искат или да не искат да повярват, ключът е в Демократична България.

За популистите от „Изправи се. Мутри вън!“ въобще не говоря, защото, както вече разбрахме, те са готови да се жертват и като министри, за да спасят България (нали го чухте и видяхте Хаджигенов). Математически без Демократична България и нейните 27 депутати коалицията ДПС – ИТН и „Изправи се. Мутри вън!“ няма как да получи парламентарна подкрепа за съставяне на правителство.

Ако Корнелия Нинова, разбира се, не реши за пореден път да се самоунижи и самопредложи на Слави Трифонов…А в българската политика е знайно, че всичко е възможно.

Иво ДИМИТРОВ за anteni.bg

4 Коментара
 1. М.М. казва

  ТОЗИ ИВО ДИМИТРОВ И ТОЙ СЕ ИЗЖИВЯВА НА ЯСНОВИДЕЦ. КАТО СИ ТОПЛКОВА ДАЛНОВИДЕН КАЖИ КОЕ Е ПО-ДОБРЕ, ЗАЩОТО САМО КАКВО НЕ Е ДОБРЕ И ДА СЕ РАБОТИ ПО МЕТОДА НА ОТРИЦАНИЕТО ГО ЗНАЕМ. ПРЕДЛОЖИ НЕЩО СЛЕД КАТО СИ РАЗБИРАЧ.
  АЗ НАПРИМЕР ПРЕДЛАГАМ СФОРМИРАНЕ НА НС, ИЗБОР НА КАБИНЕТ И ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ ДА СЕ ПОПРАВИ ИЗБОРНИЯ КОДЕКС СЪС СЛЕДНИТЕ УСЛОВИЯ ЗАПИСАНИ КАКТО РЕШАТ, НО ДА ИЗРАЗЯВАТ ИЗБРОЕНОТО.
  1.ИЗБОРИТЕ ДА СА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ТРИ ДНИ С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ ОТ 12 Ч. И ПОЧИВКА 12 Ч. КАКТО СЕ ПРОВЕДОХА НА 26, 27 И 28 МАРТ 2021 В НИДЕРЛАНДИЯ.
  ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ПРОЦЕС ДА СЕ ВИДЕО И ЗВУКОЗАПИСВА ПОД КОНТРОЛА НА МВР И СЛЕД ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ИЗБОРИТЕ МВР СЪХРАНЯВА ЗАПИСИТЕ ЗАРАДИ ЛИЧНИТЕ ДАННИ, КАТО ГИ ПРЕДОСТАВЯ В СЪД ПРИ ЖАЛБИ. ОПРЕДЕЛЯ СЕ КОГА СЕ ОНИЩОЖАВАТ С РЕШЕНИЕ НА СЪДА.
  2. ДИСТАНЦИОННО ГЛАСУВАНЕ И ГЛАСУВАНЕ ПО ПОЩАТА ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА И ТАКА СЕ СПАЗВАТ ПРАВАТА ДАДЕНИ ОТ КОНСТИТУЦИЯТА. АЗ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ЖИВЕЕЩИТЕ В ТУРЦИЯ ДА СА ВТОРА РЪКА, КАТО ЛИЧНО СЪМ В САЩ.

  ИМАМ ЕДНА БЕЛЕЖКА КЪМ ТЕЗИ, КОИТО КАЗВАТ, ЧЕ НЕ Е РЕДНО ЖИВЕЕЩИТЕ В ЧУЖБИНА ДА ИМ ОПРЕДЕЛЯТ ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ. МОЛЯ НЕ ДЪРПАЙТЕ ДЯВОЛА ЗА ОПАШКАТА, ЗАЩОТО ДАЛИ Е СПРАВЕДЛИВО ЕДИН ЛИШЕН ДА ГЛАСУВА В ЧУЖБИНА И СЕ ЗАВЪРНЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ, А ДРУГ ЖИВЕЕЩ В БЪЛГАРИЯ И ГЛАСУВАЛ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ Е ПОЕЛ ПО ПЪТИЩАТА БОЖИИ И ВЕЧЕ ГО НЯМА, НО С ГЛАСА СИ ОПРЕДЕЛЯ КАКЪВ ДА МИ Е ЖИВОТА. МОЛЯ ЗА ВЪЗДЪРЖАНИЕ, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ПОЗНАВА БОЖИИТЕ ДЕЛА.

 2. М.М. казва

  АЛООО,
  ЗАЩО ЦЕНЗОРИРАТЕ. КАКВО НЕ ВИ ХАРЕСА, ЗА ДА НЕ ДОПУСНЕТЕ НАПИСАНОТО ОТ МЕНЕ

 3. Анонимен казва

  Вкара не две ,а най малко три ,ДБ ,къде го оставихте?

 4. Ангел Петков казва

  Чета резултатите от изборите, слушам телевизионните коментатори, чета коментарите в мрежата и се убеждавам: дебилите са мнозинство в България. Може да се спори само за процента – 70, 80 или 90…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.