Плъховете напускат потъващия кораб: ГЕРБ провалят 12 млрд. от ЕС, не могат да ги „усвоят“ сами

2 14 394

Плъховете от ГЕРБ напускат потъващия кораб, след като опоскаха, каквото можаха: вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че няма да внася за приемане в Министерския съвет Националния план за възстановяване и устойчивост на България, а ще остави това да направи следващото правителство.

Става дума за плана, който България трябва да изпрати в Европейската комисия (ЕК) и по него да използва над 12 млрд. лева от антикризисния фонд на Европейския съюз (ЕС).

Томислав Дончев обясни, че срокът за предаване на Националния план в Брюксел е 30 април. Последната версия на плана е „до голяма степен е съгласувана с ЕК“.

„Аз имам законовото право официално да внеса плана на МС и да го изпратя на ЕК. Смятам, че не е почтено. Нека се подаде от новото правителство“, коментира Дончев пред Свободна Европа.

Драмата е, че хунтата няма да може да разполага сама с огромната сума, за да я „усвои“ правилно, понеже падна от власт. Затова Бойко и сие са решили да провалят изцяло притока на свежи пари от ЕС.

Дончев каза още, че е говорил с представители на ЕК и „те ще проявят разбиране планът на България да бъде подаден по-късно“.

Реклама

„Ако следващото правителство сметне плана за добър, защото по него преговаряме 5 месеца с ЕК, може да го изпрати веднага“, каза още Дончев.

Това означава, че България най-вероятно няма да изпрати в срок своя план. Народното събрание все още не е свикано от президента Румен Радев. Предстои правителството на Бойко Борисов да подаде оставка пред новия парламент, а след това президентът да връчи мандат на победителя в изборите за съставяне на правителство.

ГЕРБ обаче нямат мнозинство за самостятелен кабинет, а нито една от другите партии в парламента не иска да се коалира с тях. Тогава мандатът ще отиде при втората политическа сила – „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

При всички случаи, почти невероятно е България да има ново правителство преди 30 април.

Заради пандемията от COVID-19 страните от ЕС се договориха към стандартния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. (около 1.07 трлн. евро) да добавят и възстановителен антикризисен фонд на стойност 750 млрд. евро, който ще се финансира с общоевропейски заем.

Този механизъм се нарича „ЕС: Следващо поколение“ и по него България може да разчита на 12.2 млрд. евро. Половината от тях са грантове, които не трябва да се връщат.

2 Коментара
 1. Stan казва

  Същите гласуваха спешно за отсрочка по плащанията за Концесията на летище София!
  Гадини, мръсни!
  Постоянно залагат подводни камъни!
  Тези, трябва да бъдат разследвани и осъдени, ефективно!

 2. Мериам казва

  НИЩО НЕ Е НАПРАВИЛ !!!!!!
  КОЙТО НЕ ЗНАЕ ЗАКОНА
  (А НЕ МОЖЕ ВСЕКИ ВСИЧКО ДА ЗНАЕ, УЧИМ СЕ ДОКАТО СМЕ ЖИВИ).

  ЩЕ НАПРАВИ КОГАТО:

  ДАДЕ ,,ОСТАВКА,,
  ~~~~~~~~~~~~~~
  ВСЕКИ ЮРИСТ ЩЕ ГО ПОТВЪРДИ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.