Капаните на Бойко с „Не искам да съм депутат” (КАКВО се крие зад измамата на мутрата)

3 10 536

Историкът от университета в Екзитър Емил Соколов разтълкува по свой начин бабаитския ход на Бойко Борисов да се откаже от депутатското място. Оказа се, че това е добре премислен пиар ход, за да няма възможност в краткия си живот на ноя парламент да му се потърси отговорност за зулумите за милиарди, които нанесе хунтата.

Ето целия анализ на преподавателя:

Щом Борисов се е отказал от мястото си като народен представител, това означава няколко неща:

1. Предсрочни избори ще има и те ще са скоро. Експертният кабинет, Великото Народно събрание и прехвърлянето на депутати не проработиха. ГЕРБ и ДПС не ги устройва парламентарната аритметика и ще трябва да я пренаредят.

Реклама

2. На Борисов му е ясно, че този парламент ще е преходен и присъствието му там крие риск да му бъдат зададени въпроси, на които той не иска да отговаря. За него е по-добре да не се появява и да продължи стратегията от последните си месеци – комуникацията да минава само през Севда ТВ.

3. По-лесно е да редиш следващото правителство извън парламента. Борисов гледа на Народното събрание като на досадна бюрократична пречка. Така работи статуквото и задкулисието. Държавата беше управлявана 4 години от джипка. Няма причина да мислим, че с едни избори центърът на властта ще се върне в институциите.

4. Това е отличен ПР ход. Ето, аз не искам да съм депутат, не ме е страх, не ми трябва имунитет, чист съм като сълза. Макар и да изглежда смел, този ход е добре премислен и изчислен. При възможността този парламент изобщо да не заработи и да не му бъде потърсена отговорност, Борисов може да си позволи да изглежда храбър и безстрашен.

5. Борисов усилва натиска си върху опозицията. Макар и победен, това е неговият начин да си върне контрол и отново да почне да налага дневен ред. На фона на опозицията, която няколко дни не успява да изпрати ясни послания на гражданите, Борисов за пореден път представя себе си и ГЕРБ като нещо сигурно, нещо стабилно, нещо, без което, всички не можем.

6. Борисов ще излезе от политиката точно толкова, колкото Доган излезе от нея, когато стана почетен председател. У нас почетните председатели си запазват цялата власт, но няма как да им се потърси отговорност за действията им. Не бива някой да си мисли, че ГЕРБ правят опити да се променят и станат по-добри.

Топката е в полето на опозицията. Отговорът трябва да е бърз, категоричен и ясен. С или без Борисов, ГЕРБ няма място в управлението на страната. Бившият министър-председател има да отговаря за много неща.

3 Коментара
 1. Така е казва

  Ще му изровят кражбите и далаверите. Дали е депутат или не, новите опозиционни партии ще го подлудят. Няма по мразен от него български крадец. Бедна е фантазията му какво го чака.

 2. Рибаря от Перловската река казва

  Щом ГЕРБ се отказват от 2 депутата, а ДПС от 6 , това си е техен личен проблем. Това означава, че тези партии са преяли с депутати и нямат нужда от тях. Справедливо би било тези общо 8 отказали се депутатки места да се отнемат от партиите , които са се отказали от тях и да разпределят между останалите 4 партии, които не са се отказвали от депутатки места, като съответно да им се добавят допълнително по още 2 депутатски места на 4-те останали партии. Дето ПКП казваше от трубуната:
  „Щом си се откАзал от депутатскто си мЕсто, абе айде одИ пеша!“

 3. Stephania казва

  Няма такъв преподавател в университета в Екзитър!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.