Има ли учудени? ГЕРБ и ДПС са най-обичани в ромските гета (ето рисковете от масовото купуване на гласове)

0 1 047

Нали няма учудени, че точно ГЕРБ и ДПС са партиите, спечелили най-много гласове в големите ромски махали на отминалите парламентарни избори? Проверка на протоколите от гласуването, публикувани от Централната избирателна комисия, показва, че активността в някои секции е значително по-слаба от тази на изборите през 2017 г., но резултатите на много малко места се различават от вота преди 4 години – секциите, които са гласували за ГЕРБ, в по-голямата част остават за управляващите, а тези за ДПС отново са за движението.

Като цяло победителите в ромските секции повтарят победителя за града, в който се намират. Има местни особености с по един два различни резултата, които обаче не са решаващи да променят вота за района, в който са. Основната подредба е ГЕРБ или ДПС на първо място, следвани от БСП и „Има такъв народ“. Предпочитанията повтарят данните за гласуването на ромите, съставени от социологическите агенции на базата на анкетите на изхода на избирателните секции.

Формацията, с чиято регистрация бизнесменът Васил Божков се яви на изборите и събра близо 95 хил. гласа – Българско национално обединение (БНО), е слабо представена в ромския вот.

Наследството на ДОСТ

Резултатите показват, че ДПС си връща секции, в които на предишните избори спечели ДОСТ. Тогава партията на Лютви Местан събра 2.88% (малко над 100 хил. гласа), а в Турция завърши с първи резултат. Сега преобладаващата част от подкрепилите я отново са гласували за движението, а в някои секции – основно в Пловдивска област, ДОСТ са изместени от ГЕРБ.

Местан, срещу когото тече дело за автомобилна катастрофа, призова привържениците си да гласуват на тези избори за „Демократична България“. Коалицията обаче се нарежда едва на пето място по предпочитания в големите ромски махали – след ГЕРБ, ДПС, „Има, такъв народ“ и БСП.

Някои местни особености

Реклама

Управляващата партия ГЕРБ, която в София спечели единствено 25-и многомандатен избирателен район, е първа и в намиращия се в района квартал с предимно ромско население „Факултета“. Тя побеждава и в училището в другия квартал с роми – „Христо Ботев“, като там резултатът на ДПС доближава този на управляващите – 1921 гласа за ГЕРБ срещу 1010 избиратели на ДПС.

ГЕРБ печели убедително вота във варненския квартал „Максуда“, както и в пловдивските „Столипиново“ и „Шекер махала“ и сливенския „Надежда“. Губи обаче в ромската махала „Изток“ на Пазарджик – областта, която в последните години неизменно беше избирателен район на бизнесмена и депутат Делян Пеевски. Там победител е ДПС, следвана от БСП. В няколко от секциите на трето място се нарежда партията на бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов „Републиканци за България“.

Квартал „Изток“ беше на няколко пъти обект на акции от страна на ДАНС, МВР и прокуратурата, които твърдяха, че там има спяща клетка на „Ислямска държава“ и че хора от квартала проповядват антидемократична идеология.

„Републиканци за България“, които завършиха изборната надпревара с резултат 1.35%, печелят в две ромски секции във Видин, като в града победител е ГЕРБ.

Рискът при ромския вот

Секциите в кварталите с компактно ромско население привличат внимание заради множеството сигнали за търговия с гласове, които обичайно съпътстват изборния процес там. Седмица преди изборите неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ представи карта на секциите при изборите през 2014 и 2017 г., в които има отклонения и при които може да се предполага, че има контролиран или купен вот. Очаква се скоро от организацията да представят анализ и за вота на 4 април.

Според социолога Алексей Пампоров обаче тежестта на директно купения вот се надценява от всички страни, защото статистиката е неактуална. „В България избирателната активност всъщност е висока, средно около 60% на парламентарни избори, ако се водим по реалната статистика, а не остарелите данни в избирателните списъци“, коментира той, цитиран от вестник „Капитал“. По думите му същите статистически проблеми има и в ромските квартали, които се свързват пряко с центрове на купен вот – „там живеят в пъти по-малко хора, които имат право на глас, отколкото официално ги оценяват проромски активисти или антиромски експерти“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.