Доц. Цветозар Томов: Бойко се гаври с герберите, ЦИК и закона с номера, че отказва да е депутат

0 2 292

Социологът и университетски преподавател Цветозар Томов разби на пух и прах поредния трик на Бойко Борисов, с който Мутрата хвърли пясък в очите на народа – че се отказва от депутатското място.

Аргументът на Баце е, че нямал нужда от имунитет, какъвто нямал и като министър-председател в третото правителство на шайката ГЕРБ, което си е откровена лъжа.

Ето какво разкри доц. Томов:

Заявлението на Борисов до ЦИК за отказ от депутатското място в двата избирателни района, в които е избран, е поредната гавра и с избирателите, и с Централната избирателна комисия, и със закона.

Той, разбира се, може да се откаже да бъде депутат, но след като ЦИК го обяви за избран и пред институцията, в която е избран. Пръв отвори тази кутия на Пандора Делян Пеевски, който поиска от ЦИК да не го обявява за избран след евроизборите през 2014 година.

Тогава ЦИК първо взе принципно решение за недопустимостта на такава процедура, а само няколко часа по-късно уважи искането на Пеевски поради това, че част от колегите очевидно бяха обработени да сменят вота си. Все пак тогава трима души гласувахме против, а двама не подписахме и протокола с официалните изборни резултати.

5 години по-късно Пеевски и Карадайъ повториха този номер и новата ЦИК (в сегашния си състав) хрисимо и единодушно ги освободи. Затова не се съмнявам, че и този път ще стане така. По този начин се оформя една отвратителна практика – популярни и влиятелни политици да се включват в предизборната кампания без да имат намерение да поемат задълженията си, ако бъдат избрани, а ЦИК да утвърждава тази практика със слугинските си решения.

Просто е за разбиране – ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя. Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далече преди изборния ден.

Реклама

А ако вече избраният депутат не желае да встъпи в длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент. Да не положи клетва или, ако вече се е заклел, да депозира оставката си пред парламента. Всъщност точно така постъпи Борисов през 2005 година, когато беше избран за депутат от листата на НДСВ в два района.

Сега обаче е поредният политик, който извива ръцете на ЦИК да вземе поредното незаконно решение, с което да легитимира една изборна измама. Защото участието в избори без да имаш намерение да си поемеш отговорностите, ако бъдеш избран, е изборна измама, целяща да заблуди избирателите. Изборна измама ще е и решението на ЦИК да не обяви г-н Борисов за избран, след като изборът вече се е случил.

А ето мнението и на журналиста Иван Бакалов по темата:

Боеко се отказвал да бъде депутат. Само че това става с гласуване – парламентът го освобождава с гласуване, с което може да стане засечка.

Така СДС отказа да гласува да освободи навремето Йордан Радичков като депутат от БСП (да ме прости Господ за сравнението, но то е за процедурата).

Стана на третия месец след изборите, седесари го обвиняваха в манипулация, агитирал и помагал на БСП, пък сега искал да се махне и т. н. СДС нямаше мнозинство да го направи, но понеже кой знае защо обявиха, че това гласуване във ВНС трябва да е с квалифицирано мнозинство, освобождаването му не мина. Чак октомври го освободиха с процедурни хватки.

Сега ГЕРБ е далеч от мнозинството и ако рекат останалите партии, Борисов ще остане депутат. Има и една друга хватка – може да се откаже да положи клетва, тогава става сложно.

Но това, което прави сега е закононарушение, както отбелязва и Цветозар Томов, бивш член на ЦИК – не може ЦИК да освобождава депутат. Това може парламентът. Очевидно Борисов е над закона. Дали дълго още ще си разиграва коня?

Някой трябва да обжалва евентуалното решение на ЦИК, с което го освобождават.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.