POLITICO за Баце: Народът с подигравка го нарича „Тиквата”

0 2 478

Облечен в костюм под падащия сняг, на фона на джипа, който се превърна в отличителен белег на цялата му предизборна кампания, Борисов призова опонентите си да се порадват на успехите си няколко дни, но след това да се говори за голяма коалиция, за да се премине през коронакризата.

Лидерът, който с подигравка е наричан “Тиквата”, бе категоричен, че в страната няма друг политик с такава голяма международна подкрепа, който да успее да задържи потока от европейски пари.

Това е само част от поредната критична статия по адрес на Борисов и неговата партия ГЕРБ, която се появява в брюкселското издание Politico. Медията изкъсо следи процесите у нас, като още в разгара на протестите през лятото неведнъж са излизали остри материали в главен герой лидерът на ГЕРБ.

Ето и цялата статия:

Българският премиер Бойко Борисов се сблъсква с битка за собственото си политическо оцеляване след слабо представяне на парламентарните избори в неделя. Резултатите не предоставиха ясен път за сформиране на коалиционно правителство. 

Борисовата партия ГЕРБ доминира политическата сцена в тази балканска държава вече над десетилетие. Бившият шампион по карате и бивш столичен кмет се оказа един от най-важните съюзници на европейско равнище за германския канцлер Ангела Меркел. Освен това Борисов е ключов играч в дясно-центристкото й политическо семейство в Брюксел – ЕНП, която консистентно си затваря очите що се отнася до злоупотреби с европейски средства. 

Въпреки че ГЕРБ минаха финалната права с най-висок резултат на парламентарните избори при преброени 42% от бюлетините, партията има 24.2% от гласовете, по данни на Централната избирателна комисия. Изгледите Борисов да задържи премиерския пост изглеждат не съвсем добри. За да го направи, той ще трябва да получи достатъчно подкрепа от шест други партии, които изглежда ще станат част от един силно фрагментиран парламент.

Облечен в костюм под падащия сняг, на фона на джипа, който се превърна в отличителен белег на цялата му предизборна кампания, Борисов призова опонентите си да се порадват на успехите си няколко дни, но след това да се говори за голяма коалиция, за да се премине през коронакризата. Лидерът, който с подигравка е наричан “тиквата” бе категоричен, че в страната няма друг политик с такава голяма международна подкрепа, който да успее да задържи потока от европейски пари. 

Реклама

“Имате ли по-опитен от мене? Имате ли друг с по-голяма международна подкрепа?”, попита той по време на излъчване във Facebook. 

Въпреки неуспеха си в неделя, Борисов е лукав политически скандалджия, който няма да си тръгне тихо. Той успя да се задържи на власт през лятото на фона на политически сътресения през 2020 г., при които имаше ежедневни демонстрации на хиляди българи, обявили се срещу корупцията и политическия и съдебен елит в страната. Борисов преди това два пъти е подавал оставка, за да се възползва от политическите кризи и последователно се оформя като единствена алтернатива, която да извежда страната и да чисти бъркотията.

Включването му в неделя вечер във Facebook загатва, че Борисов ще се опита да направи подобно на Худини политическо бягство и ще се опита да спечели повече време чрез широка коалиция от експерти, за да преведе страната през кризата след COVID-19. Предложи на съперниците си мир и предложи да се примирят в името на страната.

Въпреки че Борисов оцеля след протестите през лятото, има достатъчно признаци, че недоволството срещу корупцията по високите етажи е довело до промяна в ситуацията. Партиите, обявили се срещу статуквото, са получили повече гласове от ГЕРБ. “Има такъв народ”, партия водена от популярния телевизионен водещ Слави Трифонов, постигна голям резултат и спечели 19% от гласовете според ранното преброяване. “Демократична България”, коалиция водена от бившия правосъден министър Христо Иванов, спечели 10.9% от вота – повече от първоначалните прогнози. “Изправи се! Мутри вън!”, обединение между лидери на протеста и бившият член на БСП Мая Манолова, също влиза в парламента с 5.1% от вота. 

Борисов се опитва да рисува образа си като лидер, който се бори с корупцията. Всъщност през 2009 г. той печели изборите с обещанието, че ще предприеме действия срещу престъпността по високите етажи. Партията му освен това твърди, че има нулева толерантност към корупцията, въпреки твърденията на критиците, че ГЕРБ е в центъра на престъпната мрежа. В неделя вечер премиерът предупреди освен всичко, че останалите партии не биха могли да се справят без неговото ръководство. „Няма да успеете. Не разполагате с опита“, посочи още Борисов.

Социалистическата партия, наследница на комунистите, постигна мрачните 14.9% при ранното преброяване. Левицата също се оказа в неблагоприятна позиция за сформирането на коалиция. Смята се, че Трифонов по всяка вероятност няма да си партнира с тях, както и с Борисов, за да не опетни репутацията си.

Партията на етническите турци ДПС, един от основните играчи в българската политика, спечели 8-7% от гласовете, но това не е достатъчно, за да изведе Борисов към победата. Освен това ще е трудно за лидера на ГЕРБ да си партнира официално с Движението за права и свободи, тъй като това бе един от фокусите на протестите срещу мафията миналата година. 

ВМРО, малка националистическа партия, която е един от коалиционните партньори в предишния кабинет на ГЕРБ, печели едва 3.6% от гласовете, което е под прага за влизане в Народното събрание. Резултатите на тази партия се следят извън пределите на България, защото патриотичната формация е една от движещите сили в решението на Борисов за осуетяването на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС.

Оригиналната статия може да прочетете ТУК

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.