„Предлагам ви мир”, или защо „експертен кабинет” на мутрите ГЕРБ е мисия невъзможна

1 2 612

„Предлагам ви мир, да сложим експертите, които да поемат отговорност и до декември да положим максимално усилия да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре”. Това каза Бойко Борисов на фона на прословутата „жипка”, купена със 150 000 евро, отпуснати от Европа на Държавен фонд „Земеделие”.

Изявлението на премиера беше направено пред джипа, който му осигури на три пъти победа – на европейските, на местните и на парламентарните избори, но с тази разлика, че сега не успя да му осигури излаз към властта.

От изявлението на Борисов не стана ясно дали офертата му към останалите политически сили е въпросното експертно правителство да се направи с мандата на ГЕРБ, която като победител във вота, първа ще получи мандат да състави правителство, или Борисов би подкрепил такъв кабинет с мандата на друга партия.

Невъзможната оферта

До това предложение се стигна след като станаха ясни резултатите от изборите и се разбра, че ГЕРБ няма вариант да управлява в коалиция подобната сегашната. В новия парламент ще има шест политически сили, но нито една от тях поне в публичните си заявки досега не припознава досегашната управляваща партия като свой евентуален партньор. Това обаче изглежда малко възможно.

От очертаващата се конфигурация на формациите, които влизат в новия парламент не изглежда да има много опции, които да съставят подобен кабинет. Всъщност те са само две и решаващият глас е на БСП, която е другият най-голям губещ от парламентарните избори след формацията на Борисов.

Едната е ГЕРБ да се опита да сформира експертен кабинет с помощта на ДПС и социалистите. Според резултатите на база на 72% от обработените от ЦИК протоколи ГЕРБ ще има 75 депутатски места, ДПС – 26, а БСП – 43. (Изчисленията са без ВМРО, които към този момент са под 4-процентовата бариера за влизане в парламента) Сборът депутати на трите партии е 144 и едно евентуално правителство, подкрепено от тях, би имало стабилно мнозинство в парламента. Този вариант обаче изглежда малко вероятен, защото изгледите социалистическата партия да даде подкрепата си за такова правителство е нищожна.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изключи категорично някакво взаимодействие в новия парламент както с ГЕРБ, така и ДПС. „Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ, със или без Борисов, от експерти или от политици“ заяви Нинова днес и се обяви за широка анти-ГЕРБ коалиция в бъдещия парламент.

От ДПС засега не са коментирали официално предложението на Борисов и според членове на ръководството на партията то все още не е обсъждано. Неофициално обаче от движението твърдят, че поне засега не възнамеряват да участват в такова правителство, въпреки че по време на протестите срещу кабинета на Борисов миналото лято именно от тях дойде предложението за съставяне на експертен кабинет, който да поеме управлението до парламентарните избори.

Реклама

Освен това ДПС има опит с такъв кабинет, когато в края на 1992 г. с техния мандат беше съставено експертното правителство на Любен Беров, което освен на ДПС, се ползваше с подкрепата на тогавашните депутати от БСП и част от СДС. Споменът за него обаче не е в полза на формулата „експертен кабинет“ предвид размитата отговорност на политическите сили, които тогава го подкрепиха.

Вторият вариант – правителство около втората политическа сила „Има такъв народ“ също изглежда труден, но за разлика от този около ГЕРБ, има значително по-големи шансове. При все още не окончателните резултати формацията на шоумена се очертава да има 52 депутатски места и би могла да се опита да сформира анти-ГЕРБ кабинет с подкрепата на досегашните извънпарламентарни опозиционни политически сили.

Коалицията около бившия омбудсман Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън!“ засега може да разчита на 14 депутати. Техните гласове не са достатъчни за сформиране на мнозинство, но един евентуален кабинет на „Има такъв народ“ би могъл да получи подкрепата на депутатите на „Демократична България“, които към този момент имат 29 народни представители.

От обединението категорично изключват влизането в някаква конфигурация с ГЕРБ, ДПС и БСП, но биха могли да подкрепят анти ГЕРБ мнозинство срещу изпълнението на програмата им, която предвижда реформи в ключови сферите като например съдебната система и държавната администрация. Сформиране на такова мнозинство обаче отново минава през евентуална подкрепа на БСП. Тази конфигурация от четирите политически сили също има стабилно мнозинство в парламента от 138 депутати.

Математическата сметка е лесна, но политическата е доста по-трудна.

Дали в следващия парламент ще има терен за някакъв вид партньорство, предвид червените линии, които си поставиха всички партии по време на предизборната кампания, ще стане ясно още когато се свика новият парламент.

Тогава ще трябва да бъде избран председател на Народното събрание, спечелилата изборите формация – ГЕРБ, ще трябва да го предложи. Новият парламент трябва да бъде свикан от президента до един месец след като от ЦИК обявят официалните резултати от парламентарните избори. След това започва процедурата по връчването на мандат за съставяне на правителство от президента.

Първи ще го получи спечелилата изборите партия – ГЕРБ. Ако партията на Борисов не успее да сформира кабинет, вторият мандат ще отиде при партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. А, ако и тя не успее, шанс да се опита да състави правителство има трета политическа сила, но президентът Румен Радев трябва да избере коя да бъде тя.

Назаем от „Капитал”

1 Коментар
  1. Stan казва

    Без да съм политически анализатор мисля, че твърдо вървим към СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ, назначен от Президента Радев!
    Двата изложени варианта по-горе в статията са неосъществими поради това, че ИТН отказва коалиция с БСП!
    Така, че да се готвим за нови избори!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.