Противоконституционно: Любимото МВР на Борисов демонстрира мускули, полицейщина и гази евронорми

0 1 437

Поредният шамар срещу незаконния опит на МВР да събира пътните глоби показва, че то само се прави, че иска да наказва

2007 г. МВР, финансовото министерство, НАП, КАТ тържествено обявяват, че всеки момент ще оправят батака с несъбраните пътни глоби. Седмици по-рано Сметната палата констатира, че събираемостта на глобите е едва 6 на сто и че не са взети 45 млн. лв. от влезли в сила наказателни постановления. По този начин държавата толерира пътните нарушители, като на практика не ги наказва. 

2021 г., 14 години по-късно, 11 от които при управлението на сегашната власт, и хиляди жертви на пътя, лесно може да бъде установена същата фактическа обстановка. Хилядите високоплатени чиновници, депутати, министри така и не намериха механизъм, по който поне да събират законно наложените и необжалвани глоби. Нищо не е мръднало и на милиметър, а държавната амнистия на пътните нарушители и хулигани продължава да е на практика почти пълна. Нещо повече. Несъбраните глоби са вече не 40 млн.лв., а над 109 млн.лв. Установено е, че влезлите в сила наказателни постановления, обикновени и електронни фишове, които не са платени в срок, са 1 407 332. Това означава, че близо 1,5 млн. установени нарушения са останали ненаказани. А хората с по 5-10-20, че и с по 100 глоби продължават да са на пътя. Да не говорим колко пътни нарушители са покрити от изтекла давност и са си останали ненаказани, и то завинаги.

И 

се задейства милиционерският рефлекс на настоящата власт,

която реши, че ще може със сложни, очевидно незаконни и видимо противоконституционни норми да залъгва обществото, че ще започне ефективно събиране на глобите. С промени в Закона за движение по пътищата бе въведено временно отнемане на свидетелството за управление и временно спиране от движение на автомобилите като принудителна мярка в случаите, в които се установи, че има наложена глоба, неплатена в срок. 

Още при приемането на нормата управляващите бяха предупредени, че подобни норми вече са отхвърляни от Конституционния съд, че се нарушава правото на придвижване, че проблемите на институциите със събирането на глобите се прехвърлят и на невинни, че това прилича на държавен рекет.

Управляващите обаче не само не си взеха бележка, а решиха да използват лятото на 2020 г., за да покажат колко полицейска държава може да бъде България. И започна спиране на коли и отнемане на книжки на хора, които бяха тръгнали да напускат страната за почивка.

Тази практика бе оспорена пред Върховния административен съд и през ноември 2020 г. върховните съдии разпоредиха на МВР незабавно да прекрати проверките за неплатени глоби на два гранични пункта с Гърция. В съдебното определение ясно бе написано, че „обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движение по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната“.

ВАС подчерта, че българската конституция ясно разпорежда, че всеки има право да напуска пределите на страната и то може да бъде ограничено само със закон за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

Върховните съдии дадоха да се разбере, че МВР е сгазило и евронорми

Те припомниха, че е нарушена и Европейската конвенция за защита правата на човека.  Съдът в Страсбург вече е разяснявал това по български казус – делото „Гочев срещу България“.

Преди 2011 г. Законът за българските лични документи предвиждаше, че ако някой има задължение към хазната за над 5000 лева, за което не е предоставено обезпечение, може да получи забрана за напускане на страната, както и да не му бъде издаден паспорт за преминаване на границата, а ако има – да му бъде отнет. Подобни мерки се предвиждаха и за длъжници с вземания в големи размери от частни лица. Тези разпоредби бяха отменени от Конституционния съд като противоречащи на основния закон и европейските правила. 

След решението на ВАС

МВР спря проверките на границата с Гърция, но не прекрати практиката

Нещо повече. Продължи да упорства и реши дори да я регламентира с промени в правилника си.

Реклама

Стигна се до атакуване на стоящите в основата на полицейския инат текстове от Закона за движение по пътищата пред Конституционния съд. И те бяха бързо и единодушно отменени като противоречащи на основния закон. Конституционните съдии обявиха, че  истинската  цел на оспорените разпоредби не е формално посочената в  ЗДвП – осигуряване на безопасността на движението по пътищата, а по-лесното събиране на вземанията от глоби. Така прочетени, въпросните разпоредби придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение, написаха те в мотивите си.

Те добавиха, че отнемането на книжки и спирането от движение на автомобили заради неплащане на глоби  не само противоречат на правовата държава, но 

 погазват и правото на собственост, защото

ограничават упражняването му в пълен обем. Така със спирането на колата от движение се засяга не само правото на шофьора, неплатил глобата си, но и на трети лица – съсобственици на превозното средство.

Най-важното, което обаче каза КС на властта, е, че всяко ограничаване на основни конституционни права на гражданите, което има цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава.

Както и че обстоятелството, че властта не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин

не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите

Да не говорим, че от цялото незаконно и противоконституционно упражнение на управляващите и на МВР бяха събрани цифром и словом 1,5 млн.лв глоби. Поне според техните публични хвалби. Или, казано иначе, останаха за събиране над 100 млн.лв., които пък сигурно са набъбнали с още поне няколко десетки милиони.

Същата тази държава, която налага глобите и санкциите, я мързи или нехае за събирането им.

Най-много да измисли провиконституционен начин, с който да демонстрира мускули и полицейщина.

Нека си представим за момент, че дължим дори 5 лв. данъци. Ами НАП ще ни спукат от обаждания, проверки, наказания. Но ако си системен нарушител на пътя, ако имаш 5-20-25 неплатени глоби, някак успяваш да се измъкнеш. 

Или пък какво би станало, ако човек не си плати парното. Със сигурност ще има среща със съдебен изпълнител. Ако не си плати тока за 20-30 лв., направо му го спират. Но ако има 1000 лв. от пътни глоби, на пръсти може да изчака минаване на давността и да не плати. А в огромна част от пътните нарушения става дума за санкциониране на лошо поведение, за хулиганство, застрашило живота и здравето на други хора. Говорим за глоби, издадени от администрацията, от МВР, от Пътната полиция, които са влезли в сила. Или сроковете за тяхното обжалване са изтекли, или, ако са обжалвани, съдът ги е потвърдил. Дори те не се събират.

И никой не може да обясни логично защо се случва това 

Защо институции си прехвърлят отговорността, защо НАП не събира със същото упорство глобите, както прави с данъците например? Или пък защо пътните санкции не бъдат дадени за събиране на съдебните изпълнители. И да се види как т.нар. рецидивисти, които са с множество глоби, ще реагират, като им бъдат запорирани банкови сметки и скъпите им коли, когато трябва да си платят разходите по делата. Или глобите да набъбват двойно и тройно за онзи, който не ги плати в срок?

Сегашната абсурдна ситуация отглежда каста от пътни нарушители, за които е очевидно, че каквито и поразии да правят, никой нищо не може да им направи – дори не може да им бръкне в джоба с тежка финансова санкция. А безучастно гледащата власт е съучастник.

Автор: АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.