НОВА мутра в хунтата: Каракачанов дал ремонт за 500 000 лева на фирма на Митьо Очите

0 4 221

Хунтата около сикаджията Бойко Борисов роди нова мутра – шкембестият военен министър Красимир Каракачанов, който дал ремонт на почивна база на министерството на отбраната на фирма на зловещия наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите.

Ради Орцева, чийто съпруг Орце Орцев е бил европейски шампион по класическа борба и близък покрай спорта със скандални висаджии, е в листата на ВМРО за Пловдив.

Бившата Мисис България явно има добри контакти с войводите, понеже е назначена на висок шефски пост в агенция „Военни клубове и военно почивно дело” на Министерството па отбраната. Длъжността на Ради Орцева е много блага – тя отговаря за резервациите и организирания отдих на военните във ведомствените хотели.

Според източници на „Уикенд” красавицата е назначена по лично разпореждане на самия Красимир Каракачанов, който бил близък приятел със съпруга й Орце Орцев.

Двамата за засичани на богати трапези. Дори, както уточняват очевидци, на тези софри основната тема е разпродажбата на военните имоти и имуществото с отпаднала необходимост. Орце пък се хвалел, че има пряко участие в сделките, каквото и да означава това.

Колеги на Ради споделят, че тя не била много в час с работата, дори понякога трудно осъзнавала какви точно са ангажиментите й като шеф. „Всички обаче знаят кой стои зад гърба й и се свиват по бюрата, не смеят да гъкнат пред нея” – признават очевидци.

Все пак източниците ни подчертават, че хубавицата далеч не е най-голямата калинка в Агенцията. Доста по-впечатляващи са гафовете на някоя си Гергана Александрова, която се води главен директор на ведомството.

Като шеф на специализираната администрация, тя лично контролира хотелите и военните клубове и отговаря за обществените поръчки. Според слуховете играе и ролята на близка до сърцето на изпълнителния директор на Агенцията Валери Стоянов. Госпожа Гергана също била лично одобрена и назначена от Красимир Каракачанов.

Там връзката минава по роднинско-партийна линия. Родителите на Александрова били близки покрай земеделската партия с Дончо Каракачанов, бащата на баш войводата. Както е известно, бай Дончо преди промените е фактор в някогашното БЗНС и доносник на Шесто управление на ДС, за което по-късно работи и синът му.

Реклама

Разбира се, земеделско-роднинските връзки не са гарант за професионализъм и затова сега подчинените на Гергана Александрова буквално са вдигнали ръце от нейните решения. „Тя няма никакъв административен опит и това се вижда при провеждането на обществените поръчки” – коментират запознати. Те допълват, че гафовете може и да се правят нарочно, за да се прикриват схеми с нагласени конкурси.

Агенцията прави поръчки основно за ремонт на военните клубове и хотели из страната, а също и за поддръжката им. Те не са никак малко, както и скандалите покрай тях.

Фрапиращ пример е ремонтът на почивната база в Несебър. Според договора спечелилата фирма предлага цена от 561 хил. лева. Голяма част от тези пари са платени авансово. Фирмата почва уж нещо да работи, но после работниците се разбягват. Накрая излиза на бял свят, че компанията е от кръга на Митьо Очите. Парите, дадени предварително, обаче не са върнати. За да се довърши ремонтът, от няколко седмици в Несебър се командироват служители от Агенцията, които шпакловат и боядисват стените.

С безобразия, меко казано, приключват ремонтът и реставрацията на концертната и заседателни зали във Военния клуб във Варна. Там обществената поръчка е спечелена от фирма, която от години е абонирана за всякакви строителни работи при военните.

Част от договорите й са разследвани заради раздавани рушвети, дори има издадени и присъди. Това обаче не пречи фирмата отново да е фаворит. Според документацията от конкурса нейната оферта получава максималните 100 точки.

Същия резултат добива и друга фирма, но тя е отстранена, защото не била посочила конкретна цена за „машинно търкане на мозайка на квадратен метър”. Посочена е само цена за цялата квадратура, всичко друго е написано изрядно, само този детайл е даден общо и компанията е аут от надпреварата. Така правилният конкурент грабва договора за близо 407 000 лева. Последиците от „ремонта и реставрацията”, очевидци казват, че са повече от ужасни.

Според договора в концертната зала трябва да се махне паркетът и да се подменят изгнилите дървени греди под него. Фирмаджиите обаче не правят нищо от това, а минават само с едно лакиране на паркета. От старинните врати, които са с дърворезби, по договор трябва да се махне боята и самите те да се реставрират и боядисат. Избраните строители обаче на две – на три изчегъртват старата боя и удрят нова. Затова не е чудно, че сега под бялата окраска прозира старата кафява тоналност. По подобен пестелив начин са „реставрирани” и первазите на прозорците. По договор те трябва да се подменят с нови, пак дървени, но всеки, попаднал в залата, може да се убеди, че вместо това са нахвърляни пластмасови первази, при това разни останки, заради което под всеки прозорец те са в различен нюанс на бялото.

Примерите, които посочват очевидци, могат да бъдат продължени и с много други ремонти, включително и на хотели по морето, които така са обновени, че фасадите бързо се напукват, а покривите протичат.

Но нека оставим малко работа и на „Военната полиция”, която според слуховете е подхванала обществените поръчки в Агенцията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.