„Зюддойче Цайтунг“ разглоби ГЕРБ: Бойко е сираче на Меркел, обикаля селата с джипка, прави се на народен човек

0 4 146

„Виртуоз в изкуството на оцеляването“ – така е озаглавена днешната публикация в германския „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ), посветена на изборите в България и фокусирана върху личността на премиера Бойко Борисов. В първите редове авторката Катрин Калвайт пише, че Бойко Борисов обикаля селата с джипката и се представя за човек на делото.

„За мнозина обаче той е мъж с много подозрителни връзки,“ пише тя. За джипката и за съмнителните обстоятелства около премиера става дума и в обширна кореспонденция на „Франс прес“ (АФП).

Агенцията отбелязва, че „бившият пожарникар“ има и други ядове: след корупционен скандал трябваше да се раздели с втория човек в партията си, а пък един хазартен магнат в изгнание го обвинява във взимане на подкупи. „Отгоре на всичко бяха публикувани конфузни фотографии с пистолет на нощното шкафче на Борисов. И други – според Борисов те били манипулирани – с пачки банкноти по 500 евро.“

Майстор на оцеляването

Авторката на статията в ЗЦ пише, че Борисов никога не е бил смятан за „свръхсериозен политик“ и цитира разпространените грами на американското посолство, отнасящи се до неговото „тъмно минало и тесни връзки с мафията“. В нейния анализ четем още: „Здравенякът Борисов, който е бивш бодигард и някогашен шеф на сигурността във Вътрешното министерство (това е формулировка на авторката – бел. ред.), владее изкуството на политическото оцеляване и от 2009 година насам почти без прекъсване остава на власт.

Помощ за това той получава както от предполагаемо продажните медии и приятелски настроени олигарси, така и от кръговете, свързани с турското малцинство. Важно беше и умението му да се пригажда към ЕС. „Кръстниците“ на неговата партия ГЕРБ, ХДС и ХСС, навремето се надяваха да създадат алтернатива на корумпираните посткомунисти. Но това се случи само отчасти. Според един анализ на Дойче Веле, криминалното блато си остана. Дълго време обаче това не навреди на премиера в Брюксел и в ЕНП, въпреки изключително критичните доклади.“

Един от „политическите сираци на Меркел“

Реклама

„Зюддойче Цайтунг“ е разговарял и с „реномирания български политолог Иван Кръстев“ който прави едно сравнение и установява, че Борисов никога не е постъпвал глупаво като Орбан и не е атакувал открито ЕС. Катрин Калвайт цитира чутото в Брюксел и в София, че най-вече канцлерката Меркел винаги е закриляла Борисов, както и Иван Кръстев, според когото Борисов ще бъде един от „политическите сираци на Меркел“, стига да остане на власт.

Това обаче е повече от съмнително, пише авторката и коментира, че равносметката на Борисов е катастрофална – не само заради борбата срещу пандемията. АФП дава думата на други двама политически анализатори. Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“ казва, че ако след протестите от миналото лято се беше стигнало до предсрочни избори, тогава щеше да възникне общ фронт срещу Борисов. „Сега обаче протестите вече са отдавна забравени,“ казва Симеонов. И Евгений Дайнов говори за неуспеха на протестите да обединят различните по-малки фракции.

Авторът на кореспонденцията отбелязва, че пандемията се е притекла на помощ на Борисов, защото заради нея протестите не са били толкова многочислени, а ако числата на инфекциите си останат толкова високи, навярно и избирателната активност ще бъде по-ниска, прогнозира пред агенцията Първан Симеонов.

Българите са загубили надеждата за чиста политика

За настроенията в страната пише и ЗЦ. В интервюто си за вестника Иван Кръстев ги описва „с едно колкото красиво, толкова и потискащо определение: отрицателно мнозинство“. Това означава, че хората в България вече са изгубили надеждата за една чиста политика, която се основава върху ценности и сега са лишени от илюзии. „Българите искат правителството да си върви, но не искат да дойде ново правителство,“ казва Кръстев пред вестника. ЗЦ и АФП, както и редица други чуждестранни медии, които тези дни обръщат внимание на България, описват и актуалната политическа констелация и шансовете на отделните партии.

Специален акцент се поставя върху европейската и външно-политическа ориентация на сегашния кабинет и перспективите за бъдещето. По тази тема „Франс Прес“ отбелязва: „Вече от години Борисов съумява да следва курс, който пази традиционно близките връзки с Русия, докато в същото време страната си остава членка на НАТО и на ЕС. Неговото правителство се провали в борбата срещу корупцията и в съдебната реформа, но Брюксел сякаш не забелязва това. От САЩ обаче дойдоха няколко критични послания, които сигнализират, че преди изборите натискът върху Борисов се увеличава.“

Оригиналната статия на линка:

https://www.sueddeutsche.de/politik/bulgarien-wahl-bojko-borissow-1.5252421?reduced=true

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.