Унищожителен US доклад за България: Корупция, полицейско насилие и цензура в медиите (САЩ съсипа хунтата 5 дни преди вота)

3 3 063

Пет дни преди парламентарните избори Държавният департамент на САЩ излезе с унищожителен доклад за управляващата хунта ГЕРБ в България, рисуващ трагична картина на действителността  у нас – корупция, полицейско насилие и цензура в медиите.

Документът е част от годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света за 2020 година. Държавният секретар Антъни Блинкен коментира, че ситуацията с правата на човека по света „продължава да се развива в неблагоприятна посока“. Той пое ангажимент от името на САЩ да защитава правата на човека „навсякъде“, пише „Епицентър”.

В частта за България пише, че има съществени проблеми, свързани с правата на човека, които обхващат: насилствено отношение от страна на полицията; произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите; връщане на бежанци или търсещи убежище лица; тежки корупционни деяния; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу роми; насилие срещу деца; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ).

За публикувания Доклад за състоянието на човешките права за 2020 г. съобщи посолството на САЩ в България.

Съединените щати поставят правата на човека в центъра на външната ни политика, защото те са от съществено значение за мира и стабилността. Тази година докладът обхваща 198 държави и територии. Държавният департамент издава този възложен от Конгреса доклад всяка година през последните 45 години.

Това е важна част от продължаващия диалог, който водим с нашите приятели и съюзници в стремежа ни да подобрим ситуацията с правата на човека във всички държави, да изградим свят, в който всички граждани са свободни, равни и овластени, подчертават от US мисията.

Ето резюме от доклада за България:

България е конституционна република, управлявана от свободно избрано еднокамарно Народно събрание. Държавното управление се осъществява от коалиционно правителство, ръководено от министър-председател.

През 2017 г. са проведени избори за Народно събрание, като Централната избирателна комисия (ЦИК) не установи съществени изборни нередности. Международните и местните наблюдатели определиха изборите за Народно събрание, както и проведените през 2016 г. президентски избори, за свободни и честни като цяло, но посочиха някои недостатъци.

Министерството на вътрешните работи отговаря за правоприлагането, миграционните въпроси и граничния контрол. Държавна агенция „Национална сигурност“ е подотчетна на Министерския съвет и отговаря за разследването на корупция и организирана престъпност.

Реклама

Въоръжените сили отговарят за външната сигурност, но могат също така да подпомагат опазването на сигурността на границите.

По време на извънредното положение поради пандемията от коронавирус въоръжените сили получиха правомощия да прилагат мерките и ограниченията, свързани с COVID-19, но не ги упражниха. Националната служба за охрана, подчинена на президента, отговаря за сигурността на държавници и високопоставени официални лица. Гражданските власти поддържаха ефективен контрол върху силите за сигурност.

От представители на силите за сигурност бяха извършени определени нарушения.

Съществените проблеми, свързани с правата на човека, обхванаха: насилствено отношение от страна на полицията; произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите; връщане на бежанци или търсещи убежище лица; тежки корупционни деяния; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу роми; насилие срещу деца; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ).

Макар че властите предприеха стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността.

Негативният Доклад за състоянието на човешките права за 2020 година в частта за България е втората сериозна критика, която идва от САЩ по време на предизборната кампания..

На 5 март 2020 година в съвместно изявление двама американски сенатори – демократът Боб Менендес и републиканецът Джим Риш, призоваваха българското правителство и правораздавателната система „да положат повече усилия за гарантиране на върховенството на закона за всички граждани, а не само за някои”.

Според тях „постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения“.

През септември 2020 година отново в доклад на Държавния департамент за инвестционния климат бе отбелязано: „Чуждестранните инвеститори остават загрижени за върховенството на закона в България. Корупцията е ендемична, особено по отношение на големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор.

Инвеститорите цитират други проблеми, възпрепятстващи инвестициите, като непредсказуемост поради чести регулаторни и законодателни промени и бавна съдебна система. От началото на 2020 г. има въпроси относно ангажимента на правителството да спазва договорите си, включително с американски инвеститори.

Ключов фактор, който трябва да се наблюдава, ще бъде честността на тези преговори. Друга американска компания се сблъсква с продължителни регулаторни пречки в опитите си да навлезе на енергийния пазар“, пишеше тогава в доклада на Държавния департамент на САЩ.

3 Коментара
 1. Stan казва

  Е, и? Какво от това?
  Някаква санкция за Борисов и Хунтата?
  Няма санкции!
  Сега и изборите ще фалшифицират – ЦИК и Мишо Константинов са техни хора!

 2. BOGDANOV казва

  VSICHKO,KAZANO PO ADRES NA BULGARIYA ,E “NISCHTO“,V SRAVNEIE NA“DERIBEIISTVOTO“, NA PREMIERA I PRAVITELSTVOTO NA“SDRUJENIETO PO-INTERESI I LICHO „“OBOGATYAVANE“ narecheno GERB. !!!BALGARSKIYAT NAROD, SAMO SLED DNI na“VIDOV DEN“, STE DADE OZENKATA NA IZBORITE.!! TOGAVA STE SI KAJEME“VAN MUTRENSKOTO PRAVITELSTVO I BORISOV OT UPRAVLEE NIETO ,SAD I SADEBNI PRISADI, I IZPRASTANE S “KIRKA I LOPATA NA OBEKTA“TUNELAT POD PETROHAN“,DA SI OTRABOTAT ZAGRABENOTO.““!!!!

 3. […] Унищожителен US доклад за България: Корупция, полицейск… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.