Бойко застрахова руските тръби за 2,3 млрд. лв. при Христо Ковачки (адвокат на олигарха е жената на Иван Гешев)

1 8 302

Бойко Борисов отново уреди олигарх на хунтата с печалба на гърба на държавата. Баце и хунтата са застраховали т.нар. „Балкански поток”, по същината си 100% руски, при любимеца на ГЕРБ и ДПС Христо Ковачки.

Членовете на мафията, която повече от десетилетие източна националните ресурси, са оплетени като свински черва – „малка” подробност е, че жената до главния прокурор Иван Гешев – Детелина Ханчева, е адвокат на застрахователното дружество „ОЗК Застраховане“, собственост на Ковачки.

През март държавната „Булгартрансгаз“ е сключила два договора със свързани с Ковачки фирми. Единият е с „Атоменергоремонт“ за изграждане на преносния газопровод в Средногорието за над 27 млн. лв., а другият е с „ОЗК-Застраховане“ за застраховка на новоизградения газопровод от турската до сръбската граница, който премиерът Бойко Борисов нарича „Балкански поток“, но реално е продължение на руския „Турски поток“, пише и „Капитал”.

Освен самата тръба в полицата са включени още сгради, конструкции, машини, съоръжения, оборудване, както и едната от компресорните станции – „Расово“.

Общата стойност на активите, които се застраховат, е над 2.3 млрд. лв., като се покриват всякакви щети – от кражба, през пожар и земетресения, до производствени аварии.

Реклама

В документацията обаче не са посочени лимити, до които застрахователят ще изплаща щети. Такива – до 1% от стойността, има само при кражба. За останалите събития пише: „Застраховката се сключва без уговаряне на условни или безусловни франшизи в застрахователното покритие“, което означава, че няма граница, до или след която се покриват щетите.

Месечната премия, която „Булгартрансгаз“ ще плаща на ОЗК, е 92.6 хил. лв. Договорът ще влезе в сила на 1 април и ще има срок на действие до 14 февруари 2022 г., като в документите не е посочено защо и как е избрана точно тази дата. За 10-те месеца и двете седмици сумата по договора ще стигне почти милион.

Фаворит на държавата

Свързаният с Ковачки застраховател е избран в конкуренция с „Булстрад Виена иншурънс груп“, чиято оферта за месечна премия е била 111.2 хил. лв.

Любопитно е, че ОЗК е доказала капацитет за изпълнението на поръчката – а именно опит в застраховането на активи на стойност над 2.1 млрд. лв. – чрез договор с друго държавно енергийно дружество. Става дума за Електроенергийния системен оператор, чиято преносна мрежа е оценена на 2.35 млрд. лв. ЕСО е и предприятието, което до миналата година плащаше милиони за студен резерв на свързаните с Ковачки централи „Бобов дол“, „Брикел“ и „Топлофикация Русе“, а през тази година прави аналогични месечни плащания към тези централи за регулиране на честотите и осигуряване на резервни мощности.

От декември 2020 г. ОЗК е сключила нов 5-годишен договор за застраховане на националната електропреносна мрежа на ЕСО, като стойността на договора е 77 млн. лева. Премията тук е много по-висока от тази при газовата инфраструктура, тъй като и рисковете са много по-големи – както от кражби на кабели, така и от метеорологичните условия и авариите.

Наред с това ОЗК е застраховател и на цялата национална газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“. Договорът й е от края на 2018 г. и е за срок от три години. Стойността му е 4 млн. лв. Тук интересното е, че свързаните с Ковачки топлофикации в Русе, Плевен, Враца, Бургас и др. работят на природен газ, който получават именно по мрежата на „Булгартрансгаз“.

1 Коментар
  1. Димитар Пейчев казва

    В началото на статията Редактора на статията е допуснал груба грешка /може би умишлена / е написано ,,източна ресурси „„ а трябва /източила ресурси …..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.