Мръсни игри: Шашмите на ГЕРБ в СИК трасират подмяната на вота

0 1 389

Една промяна в Изборния кодекс от миналата година, свързана с протоколите на секционните комисии, предизвика смут в изборната администрация, стана причина за размяна на обвинения между управляващите от ГЕРБ, опозицията от БСП и ‘ЦИК за това чия е отговорността и е на път да вкара всички ангажирани в парламентарните избори в параграф 22.

Десетина дни преди вота от държавната фирма „Информационно обслужване“, която ще брои гласовете, се усетиха, че протоколите на секционните комисии за отчитането на гласуването са усложнени, изискват записването на прекалено много данни и тяхното обработване и сумиране, което може да създаде хаос след края на изборния ден и да забави обявяването на крайните резултати от вота.

Приелите въпросната поправка от ГЕРБ веднага се опитаха да се оправдаят, като прехвърлиха вината на ЦИК за сложния протокол, или по-скоро на един от нейните членове от квотата на БСП. От социалистическата партия пък им отговориха, че решенията както в парламента, така и в изборния орган се приемат с мнозинство, с което управляващите разполагат и на двете места. А на призивите на ГЕРБ към ЦИК да променят протокола оттам отговориха, че ако го направят, че нарушат закона.

Така всички се оказаха в ситуацията на „перфектната буря“, каквото определение й даде изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов. ЦИК на практика е с вързани ръце, защото няма как да наруши Изборния кодекс и да отмени отчитането на данните от машината в протокола на СИК. Ако го направи, това може да стане повод резултатите от вота да бъдат оспорени.

Евентуалното забавяне на обявяването на изборните резултати в законоустановения срок заради множество грешки в протоколите обаче също може да бъде оспорено в Конституционния съд.

Според Изборния кодекс ЦИК разполага за това с общо 7 дни – 4 дни, за да обяви резултатите на партиите, и 3 дни след това, за да определи имената на кандидатите, които ще станат депутати.

Какъв е проблемът

Става въпрос за поправката, според която в протоколите на секционните избирателни комисии (СИК) трябва да се записват резултатите от гласуването от машините и от хартиените бюлетини.

Това в голяма степен ще затрудни членовете на тези комисии най-вече при отчитането на преференциите за кандидатите за депутати, защото в протокола ще трябва да се отчетат подадените гласове за всеки от тях от машините и от бюлетините и след това да се сумират. От изборната администрация изчислиха, че става въпрос за общо 10 млн. числа, като най-сериозно е положението с протоколите в секционните комисии в големите градове – София, Бургас и Варна, където листите с кандидати са най-дълги.

Например с столичния 24-ти избирателен район кандидатите за депутати от 30-те партии, които участват във вота, са общо 344. Това означава, че в протокола трябва да бъде записан преференциалният глас за всеки един от тях от машината и от хартиените бюлетини и след това двата резултата да се сумират.

Заради големия брой участници във вота протоколът ще бъде с обем около 20 страници, а поради необходимостта да се правят много сметки от членовете на секционните комисии в края на дългия изборен ден,от изборната администрация прогнозираха, че попълването на протокола ще отнеме на комисиите поне един час.

Освен това ще има и много сгрешени протоколи, което пък ще забави приемането им в районните избирателни комисии, където документите се проверяват и ако има допуснати грешки, се поправят.

А към това като се прибави и фактът, че заради пика на заразата от коронавирус масово опитните членове на секционните комисии се отказват и на тяхно място се предлагат хора, които в по-голямата си част не са участвали преди това в избори, притеснението, че изборната администрация няма да се справи с преброяването в срок, изглеждат съвсем основателни.

Реклама

ГЕРБ прехвърли отговорността на БСП

От ГЕРБ решиха да замажат очевидния си гаф с приемането на промяната в Изборния кодекс като се опитаха да превърнат техническия проблем с протоколите в политически.

В средата на седмицата представители на управляващата партия дадоха пресконференция, на която посочиха персонален виновник за сложния протокол един от членовете на ЦИК от квотата на социалистическата партия – Емил Войнов, понеже той ръководил работната група в ЦИК, която е изготвила образеца на протокола.

„Днес трябва да зададем много ясен въпрос – чия е отговорността? Ръководителят на работната група в ЦИК, която изготви този протокол е Емил Войнов. Затова трябва да зададем въпроса той ли ще понесе отговорността за това, което е възможно да се случи в изборния ден и в следващите няколко дни“, каза бившият депутат Красимир Ципов.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък предположи, че това не е случайно, а част от план „да се създаде хаос“ след изборите и така страната да се вкара в „дълбока конституционна криза“.

Подготовката за този политически ход на управляващите всъщност започна седмица преди това, когато в един и същи ден в трите национални телевизии представители на ГЕРБ в трите районни избирателни комисии в София предупредиха, че секционните комисии може да имат проблеми с попълването на протоколите, защото са много сложни и изискват множество сметки.

А натискът върху ЦИК да премахне от протокола графата с преференциите от машинното гласуване продължи и с идентични изявления от страна на изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов.

По време на среща с ЦИК в началото на седмицата Константинов е заявил, че при този начин на отчитане на гласовете от вота на РИК-овете ще им трябват 5 дни за обработка на протоколите, а на фирмата-преброител – 12, за да пресметне резултатите, при определени от закона 7 дни.

По всичко изглежда обаче, че ЦИК засега отказва да се поддаде на този натиск. Оттам многократно отговориха, че начинът на пресмятане на резултатите от преференциалното гласуване е записан в Изборния кодекс и те няма да нарушат закона.

Кой е виновен

В изявленията на управляващите по казуса имаше няколко меко казано странни твърдения и дори откровени неистини.

От стенограмите на правната комисия при обсъждането на промените в Изборния кодекс се вижда, че въпросният текст за отчитането на преференциите от гласуването с машините и хартиените бюлетини е приет по предложение на директорката на правната дирекция на парламента Ива Митева, която сега е кандидат за депутат в една от софийските листи на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Предложението й е припознато от депутата от „Обединените патриоти“ Христиан Митев, а общо за него са гласували 13 депутати от комисията, 7 са били против и двама са се въздържали.

Назаем от „Капитал”, заглавието е на Narod.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.