Киро Парахода купува и резиденцията на САЩ (човекът на ВИС с крупна сделка)

0 25 966

Красивата сграда на столичната улица „Велико Търново” 18 се очаква скоро да осъмне с нов стопанин. Запознати се кълнат, че тя ще попълни имотната колекцията на бизнесмена Кирил Кленовски – Парахода, син на външнотърговски представител в Швейцария и Австрия по времето на диктатора Живков, а след това съдружник и приятел на главните висаджии Васил и Георги Илиеви. За неговите шеметни имотни сделки „Уикенд” вече писа два пъти.

Стара визитка на мултимилонера Киро Парахода

Сградата на „Велико Търново”18 до лятото на миналата година е ползвана като резиденция на американските посланици в България. Последно в нея живее Херо Мустафа, а след нейното преместване, първо са махнати бетонните прегради край сградата, поставени от съображения за сигурност, а след това имотът е обявен за продан.

Американците отправили само едно условие – имотът в никакъв случай да не попада в ръцете на руснаци. Други изисквания нямали, така че като нищо сградата, образец на модернизъм, може да се плати с висаджийски пари.

Както „Уикенд” писа, Кирил Кленовски, макар и без да се афишира в официалния регистър, вече стои зад два тузарски имота в сърцето на София.

Единият е прословутият апартамент над ресторант „Кристал”, платен 2 млн. лева от Емил Хърсев на банкера-беглец Цветан Василев. Само дето след покупката в жилището отсяда най-често Кирил Кленовски в компанията на Румен Гайтански-Вълка и видни юристи, забелязали съседи, на които „Уикенд” има пълно доверие.

Другият имот, който доскоро се реставрираше, е домът на някогашния столичен кмет д-р Димитър Моллов, на площад „Народно Събрание” 11. Той преминава първо през ръцете на фараонката Ружа Игнатова, а след това е заплатен – близо 10 млн. лева от фирма на финансиста Емил Хърсев, но запознати са убедени, че реалният собственик е Кирил Кленовски-Парахода. Любопитно е през каква схема сега ще премине резиденцията на американския посланик, за да се окаже в имотната колекция на бизнесмена, чийто

Реклама

Майбах с четири осмици напоследък често е паркиран край черквата „Света София”. Или както уточняват запознати с по-важните сгради на ул. „Московска” – шофьорът му паркира и остава да го чака в колата на метри от столичното кметство и неговото направление „Архитектура и градоустройство”. Охраната през това време спира дискретно малко встрани.

Любопитно е, че резиденцията на „Велико Търново” 18 е единствената американска собственост в страната, преди янките да купят земята на ул. „Козяк”, където се намира посолството на САЩ. Забележителната сграда, която сега си търси нов стопанин, е в стила на германския Баухаус и е вдигната през 1935 г. от легендарния Ангел или Анжело Куюмджийски, пише още „Уикенд“.

Той има бурна съдба – от продавач на семки като дете в родния си Самоков до бизнесмен в топ три на най-богатите българи и полковник от ЦРУ, а както се твърди и прототип на Борис Морев от „Тютюн”. Напуска България, вероятно заради еврейското си потекло, през 1940 г.

Минава през Париж, където е завършил с отличие право в Сорбоната, и акостира в САЩ. Две години по-късно е вече с  американски паспорт, а качествата му са оценени по достойнство от Службата за стратегически дейности, която след войната е известна като ЦРУ. Според историци

Куюмджийски се подвизава през 1943 г. в Истанбул под прикритието на съветник на турското правителство, а целта на мисията му е да убеди регентите на Симеон да извадят България от Тристранния пакт и войната.

В края на същата година пък, казват, че е сред американците, които придружават президента Рузвелт на конференцията в Техеран със Сталин и Чърчил.

След войната през 1947 г. Куюмджийски предвидливо продава къщата си на САЩ, за което получава едни добри пари, а и така тя я предпазва от конфискациите на „народната” власт. През следващите 10-12 години за имота се грижи посолството на Швейцария и чак когато България и САЩ подновяват връзките си, сградата става резиденция на американския посланик. Така, докато преди половин година Херо Мустафа се изнася от нея и САЩ обявяват имота си за продажба.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.