Изтъркан номер: Бойко крие новата шок цена на газа (ГЕРБ мълчи предизборно)

0 2 490

С груба политическа намеса, което е стар номер на шайката, правителството на сикаджията Бойко Борисов крие поскъпването на природния газ от 1 април с определените от КЕВР 13%.

Целта на това мероприятие е ясна – да не се говори точно преди изборите как синьото гориво шоково поскъпва, докато от клипчета във фейсбук самият премиер твърди, че е намалил цената му с 50%.

Самата промяна в тарифата обаче ще се случи, при това вероятно още седмицата след изборите. Но осигуряването на този политически комфорт за няколко дни ще създаде огромен хаос и куп проблеми в сектора, съобщи „Капитал”.

На практика има опасност да се получи правен вакуум и да се блокират финансовите потоци от 4-5 млн. лв. на ден, тъй като по закон няма как да продължи да действа старата цена (тя е определена само за срока от 1 до 31 март).

До приемането на нова цена от КЕВР ще сме в ситуация, в която просто няма да има тарифа, по която държавната „Булгаргаз“ да продава на клиентите си. Това ще има и директен ефект върху любимия на самия Борисов газов хъб „Балкан“ – без цена на „Булгаргаз“ борсата няма да може да работи.

Подобно политическо вмешателство няма да е прецедент за ГЕРБ.

Реклама

Заради протестите миналото лято, пак по разпореждане на премиера Борисов, КЕВР забави решението за цената на газа от 1 септември, след като заявлението на „Булгаргаз“ бе оттеглено, докато се разглеждаше от регулатора.

Това доведе до множество претенции за нанесени вреди срещу държавната компания и не е изключено това да се повтори и сега.

Какво се случва

Цената на природния газ сега трябва да се увеличи с 13% от 1 април до малко над 32 лв./мВтч. Такива са изчисленията на Комисията за енергийно и водно регулиране от 25 март и те изцяло отразяват случващото се на пазара – по европейските борси газът поскъпва, защото хранилища са почти празни (има едва около 37% наличности в сравнение с 60% по същото време миналата година).

Определянето на цена от 32 лв./мВтч би било най-високата стойност от февруари 2020 г. насам, което е в пълно противоречие с изявленията на премиера Бойко Борисов как цената на газа била намалена (това беше факт миналата пролет, но от август м.г. тарифите вървят само нагоре).

Точно затова ден след съобщението на КЕВР – на 26 март, от Министерството на енергетиката изненадващо обявиха, че започват проверка на дейността на „Булгаргаз“ за 2020 г. за реализираните приходи и разходи, както и отражението им върху предложената цена на природния газ за месец април тази година.

Мотивът за това е установено разминаване в изчисленията и заявена от газовия доставчик цена на газа в размер на 32.32 лв./мВтч и установената от работната група стойност от 32.09 лв./мВтч.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.