Сигнал до Narod.bg: Марешки пръска 30 млн. лева за купуване на гласове (ако не стане депутат, аптекарският бос отива в затвора)

4 4 003

Осъденият за изнудване аптекарски бос и по съвместителство партиен лидер Веселин Марешки е приготвил между 20 и 30 милиона лева за ударно пазаруване на гласове, за да се вмъкне през задния вход в 45-ото Народно събрание. Това твърди пред Narod.bg политически деец, ангажиран с работата с изборните дела във Варна и региона в партията на Марешки „Воля”.

„При нас това се говори от месец – че шефът е приготвил тази сериозна сума за изборите. Целта е ясна – да бъдем отново в парламента и така босът пак да получи имунитет от съдебно преследване. Само с плащане ще успеем да минем 4-процентовата бариера, социолозите са ясни, че в момента сме доста по-надолу”, призна служителят на бизнесмена.

За да е готов да пръсне колосалната сума за купуване на изборите, Веселин Марешки трябва да е много изплашен от развоя на делото срещу него.

В средата на септември 2020 г. заместник-председателят на Народното събрание бе осъден на 4 години затвор за изнудване на бизнесмен, защото е имал водеща роля в престъпната дейност. Това става ясно от публикуваните мотиви на  Апелативен съд – Варна към присъдата, с която Марешки беше осъден ефективно заедно с подсъдимата с него Красимира Колева, съобщават от пресслужбата на съда.

С оглед обществената значимост на казуса и гарантирането на прозрачност, институцията резюмира част от аргументите си. Осъдителната присъда бе произнесена в открито съдебно заседание на 14 септември. Постановеното наказание за лидера на партия Воля беше лишаване от свобода за срок от 4 години и глоба в размер на 8000 лв. Красимира Колева пък бе осъдена да изтърпи 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и да заплати глоба от 6000 лв.

Двамата бяха признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност.

Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Красимира бе оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея. Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжен съд – Варна в останалата й част – без уважение остави гражданските искове за претърпени имуществени и неимуществени вреди.

В мотивите на Апелативния съд са отразени фактите, установени с доказателства: обясненията на подсъдимите, показанията на свидетели и писмени документи. Съдът приема обясненията на заместник председателят на парламента като негова защитна позиция, тъй като той свежда участието си единствено до отправяне на бизнес предложение към Асен Миланов за заплащане на наем за ползване на собствената му тераса. Според съда обаче тази версия е опровергана от останалия доказателствен материал.

Реклама

От приложените СРС-та се установява водещата роля на подсъдимия Веселин Марешки в престъпната дейност. Той не само поискал от свидетеля да му заплаща ежемесечни наеми, но при получения отказ го е заплашил със спиране работата на заведението и разрушаването му. Веселин Марешки не просто е присъствал на място при демонтажа на тентата, при спиране на ел.захранването и при осуетяване опитите да бъде възстановено, а е играел основна движеща роля при тези действия – осигурил е техника и работници за разрушаването, охранителна фирма, която да обезпечи необезпокояваното изпълнение, бил е постоянно информиран за действията и е заплатил на двете дружества извършената работа.

Марешки искал от Колева решенията по събаряне на зимната градина да се вземат от него, давал е нареждания какво, кога и как да се разрушава, договарял е лично всички условия за реализирането му, а тя е подписвала нужните договори. Съдебният състав се спира на повдигнатото обвинение – изнудване. То засяга „отношения, които осигуряват нормалното и свободно формиране на воля у личността, както и отношенията, гарантиращи нормалното упражняване на правото на собственост. Характеристика на изнудването е, че първият предмет на посегателство е физическо лице, по отношение на което деецът упражнява сила или заплашване, а вторият предмет е имущество, с което физическото лице се мотивира да се разпореди под въздействие на принудата“, е обяснено в мотивите по делото.

Събраните доказателства обосновават категоричен и еднозначен извод за това, че двамата са изнудвали управителя на дружеството-наемател на заведението.Тъй като принудата не е приключила само с отправянето на заплахата, а подсъдимите са пристъпили към реализирането й, деянието е придружено с унищожаване и повреждане на имущество, собственост на дружеството, представлявано от Асен Миланов. След като вербалната заплаха не постигнала желания ефект, двамата подсъдими решили да засилят интензитета на заплахата като преминат към физическата й реализация: с демонтиране на тентата, спиране на тока, събаряне на тентата и остъкленията, и разрушаване на подовите плочки.

Спирането на електрозахранването на заведението може да се характеризира като създаване на пречки за функционирането му, което е изпълнение на заканата, че ако наемите не бъдат плащани, подсъдимият ще направи всичко възможно пицарията да не работи. Установено е активното участие на двамата подсъдими в планирането, организацията и реализирането на разрушаването. По време на събарянето Колева е била на място и е давала напътствия, информирала Марешки и предавала на работниците неговите нареждания. Макар да не е присъствал на разрушаването на зимната градина, варненският аптечен бос бил постоянно държан в течение, а в рамките на около час провел 15 телефонни разговора, свързани със събарянето, сочат данните от СРС.

Съдът не споделя тезата на защитата, че това поведение е законосъобразно, тъй като се събаряла незаконна постройка. Първо, не е имало влязъл в сила административен акт, подлежащ на изпълнение; второ – няма законосъобразно издадена заповед за премахване/събаряне на незаконен строеж; трето – никой от подсъдимите не е бил упълномощен от собственика, нито е получавал правомощия от компетентни органи да извършва принудителното събаряне.

Твърдението, че Веселин Марешки е собственик на земята, върху която е изградена зимната градина, е лишено от доказателства. Той никога не е бил такъв нито като физическо лице, нито с някое от търговските дружества, в които е имал дялово участие. Терасата се е намирала върху общинска земя в имот, съседен на притежавания от дружество, в което подсъдимият е имал дялово участие.

Асен Миланов е бил мотивиран да поеме против волята си имуществено задължение, но само спрямо Веселин. Затова съдът оправдава Красимира Колева по обвинението за поемане спрямо нея на задължението.

Апелативната инстанция аргументира и размера на присъдените наказания. Смекчаващо отговорността на всеки от двамата подсъдими обстоятелство е чистото им съдебно минало. Отегчаваща е високата степен на обществена опасност на деянието, механизма на извършването му и проявената упоритост при осъществяването му. При определяне размера на наказанията е съобразена водещата роля на подсъдимия. Мотивите по въззивно дело №74 по описа на Апелативен съд – Варна са публични.

4 Коментара
  1. […] твърди пред Narod.bg политически деец, ангажиран с работата с изборните […]

  2. Колев казва

    Всичко е естествен резултат от дивия капитализъм, който Световният хегемон и васалите им в Европа ни наложиха. Да позволиш мащабно корупционно забогатяване на една шепа хора, да им позволиш след това всевъзможни подкупи и галопиращо беззаконие, това са плодовете на т.н. сегашна демокрация. Освен Гергов, Марешки, Домусчиев и един куп неизвестни милионери, корупцията е станала естествена среда за всички социални слоеве. Не краде само този, който не може, или има остатъци от морал, но развращаващата сила на парите е направила своите необратими опустошения. Марешки, и не само той, блестят със своята посредственост, с липсата на култура, на език, на професионализъм, но е обладан от мерака да позлати егото си. Това е сега България на подлогата Борисов и на целия му покварен политически антураж.

  3. Петър казва

    Сега дупе да ние яко !
    Докато кроманьолеца избие тия 30 ‘мелейьона’ , с които е олекнал, на нас народа, ще ни се отели вола. Ще пада яко вдигне цените на и без това най-скъпите лекарства в Европа.

  4. […] твърди пред Narod.bg политически деец, ангажиран с работата с изборните […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.