Мира Баджева не мълчи: За спряната ваксинация е виновен лично Бойко Борисов! Това ще ни струва много животи

1 4 147

Ако 84-годишната ми майка не беше преболедувала тежък ковид през ноември, щях да съм намерила вече начин да я ваксинирам.

Така, както направих за по-възрастните си приятели и за родителите на онези от колегите ми, които се опряха на мен.

Само че нека си го кажем честно: голяма част от проблема днес се корени в нежеланието на много от възрастните да се ваксинират или в упорството им да чакат иРНК ваксини, които не се знае кога точно ще са в свободна наличност.

Ваксини в момента има (да, Астра Зенека) и са достъпни – обаче не се радват на интерес. Ами размърдайте се, ако наистина толкова се боите за близките си, които все още не са ваксинирани, говорете с тях, заведете ги лично, намерете начин (важи и за тези, които дават акъл от чужбина – самолетите все още летят).

В България от памтивека нещата стават хоризонтално, по логиката на комшулука и на мрежата. Държавата у нас е исторически нефелна, никога не е спасявала вертикално този народ и нещата няма да се променят на 4 април – нито тази година, нито след десет.

Българите не вярват на държавата си, не спазват йерархията, мразят чуждите нареждания, обичат да рутят авторитетите – за добро или лошо това е закодирано в националния манталитет.

Властта у нас направи всичко възможно да потвърди и този път защо не трябва да се разчита на нея – поредица от малоумни решения, организационно бездарие, непоследователност в говоренето, неспособност да се спазва набелязан план или линия в действията, най-банална мърлявщина на принципа “ако мине” по всички административни нива…

Реклама

Но зелените коридори не бяха грешка. Освен че буквално освободиха част от активните хора в България и им върнаха поне частично възможността да работят и да се движат по-спокойно, опашките пред ваксинационните центрове създадоха пазарното усещане за търсене, за дефицит.

То беше психологически важно за хората, които се колебаеха – да се престрашат и да загърбят опасенията си. А за настроените пасивно (като мен) – просто да използват възможността и да действат. Ефектът бе далеч по-убедителен, отколкото министри и генерали, позиращи пред камери, докато ги бодат. Ваксинацията беше тръгнала добре – след първоначалния вял интерес по време на първите две “фази”.

На всичко това обаче се сложи кръст с решението да се спре централно имунизирането с Астра Зенека. Тези няколко дни пауза ще струват, уви, много животи. Вина носят както Бойко Борисов (лично!), така и мнозинството европейски лидери, които за пореден път се оказаха на печално ниско ниво и се оставиха да играят главната роля в една чисто търговска (и политическа) война.

Сега вече белята е сторена и опциите за реакция са ограничени – малко може да се направи и ще е по трудния начин, защото всеки ден се заразяват и умират хора. В същото време дори умни, разсъдливи и информирани мои приятели, които преди бяха решили да се ваксинират, сега се помайват. Дано не стане късно за някои от тях (междувременно мнозина се и разболяха). Ето го ефектът от същата тази малоумна пауза.

Впрочем, това не е агитация, държа да кажа. Ваксинирах се не от любов към науката (или “вяра” в нея, както напоследък е модерно да се говори), а защото искам да съм свободен човек, да пътувам и да общувам. И преценявам, че това е прагматичният начин да имам важните за мен неща. Ако за други са по-важни други неща – voilà. Само нека не се оплакваме и не се сочим с ФБ-пръст после.

И последно, всеки има право на собствената си смърт – уважавам дълбоко този избор, дори да става дума за близък човек и сърцето ми да кърви от това.

Но най-напред пред себе си трябва да съм чиста, че съм положила всички усилия да не се случи нещо непоправимо с човек, когото обичам. Та така.

Пост на журналиста Мира Баджева във фейсбук

1 Коментар
  1. Ангел Петков казва

    Колко много празни приказки, за да се похвали Мира, че се е ваксинирала.
    Всичко било търговска война? Доказателства, Мире?
    А, може би, меркантилният момент тръбва да с търси в изразената ти позиция? Търговия, нали?
    Хем дълбоко уважаваш чуждите решения, хем натрапваш собственото си мнение! По метода на Борисов…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.