Пребройте лъжите на Бойко само в едно изречение за „газовата независимост”

3 2 674

България е вече „100% енергийно независима, никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете“. Това каза премиерът и кандидат за депутат Бойко Борисов, докато инспектираше построен с милиарди от българския данъкоплатец газопровод в полза на Русия, който не снабдява българския пазар.

Дори според данни на „Булгартрансгаз“ през 2019 г. руският газ е представлявал 81.6% от всичкия, потребяван в страната. През миналата година този дял е намалял до 76.1%, което пак остава далеч от „100% енергийна независимост,“, предаде „Дневник”.

В присъствието – и мълчанието – на енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов Борисов каза още няколко неистини от мястото на строителството на компресорната станция „Нова Провадия“.

„Имаме най-добрите компресори в света на американската компания Solar Turbines, реверсивни във всички посоки – Север-Юг, Юг-Север, Изток-Запад, Запад-Изток. Това са т.нар. газови магистрали на газов хъб „Балкан“, посочи той.

Това не е вярно.

Американските компресори дори по изискване не са реверсивни, защото целта им е да пренасят руски газ през България към Сърбия и Централна Европа. Моделът Mars 90 на компанията по характеристики не е с възможност да сменя посоката.

Реклама

Освен това още 20 години няма нужда от подобна операция, защото „Газпром“ е резервирал до 2039 г. целия капацитет на продължението на „Турски поток“ за пренос само в тази посока.

За този срок е намален почти с 50% и техническият капацитет на газопровода, т.е. и транзитните такси от него за пренесени обеми ще са два пъти по-малко. „Газпром“ ще държи за 10 години и най-важните изходни газови точки на страната, защото е резервирала 100% от капацитета за износ от България към Македония, към Гърция (Кулата) и Турция (станция Странджа).

За думите на Борисов за газов хъб „Балкан“ може само да се напомни, че енергийният хъб по същество е платформа за търговия, а не газови магистрали, компресорни станции и т.н. Станция „Нова Провадия“, където се снима вчера Борисов, по задание е част от газопровода от турската до сръбската граница. Той няма връзка с българската национална мрежа, газ от него не може да се изнася и търгува тук.

Т.е. това е съоръжение, което няма как да се споменава в контекста на газов хъб „Балкан“.

Макар често-често премиерът да ходи и по строителството на интерконектора с Гърция (за газ от Азербайджан и терминала за втечнен газ при Александруполис), който се бави вече десета година, срокът за завършването му е пред поредно удължаване и вероятно няма този газопровод да заработи преди 2022 г.

Друга манипулация на Борисов, произнесена за пореден път, е, че вече никой не може да ни врътне кранчето и сме 100% енергийно независими. Ако „Газпром“ спре по някаква причина доставките си за България през Турция, няма алтернатива. Компанията държи и входния капацитет на капацитета при входа от Румъния, а временната реверсивна връзка с Гърция е с малки възможости за покриване на вътрешното търсене.

Идеята на споразумението с Азебайджан е чрез връзката с Южния газов коридор в Гърция да се задоволяват около една трета от българските нужди. Но дори когато тя заработи, Русия ще продължи да има десетилетия наред огромен контрол над входните и изходните точки на България.

3 Коментара
 1. ivosav казва

  Техническите и технологични данни в материала са достатъчно убедителни за да стигне човек до извода , че един малоумник просто за пореден път говори глупости.

 2. майната казва

  Ето това се казва защита на националните интереси.НА РУСИЯ РАЗБИРА СЕ…….А какво се случва с българите???Ами те са ангажирани 100% да плащат, сега и за в бъдеще!!!!

 3. Христо Казанджиев казва

  Очевидно Б.Б. е достоен ученик на Гьобелс, министъра на пропагандата на Нацистка Германия, който казва „Ако кажеш достатъчно голяма лъжа и я повтаряш, хората евентуално ще повярват“.
  И Б.Б. ръси големи лъжи от години. Последната, обаче, е “ върхът“, че България ще произвежда ваксина за Ковид-19. Пропуска да поясни, обаче, че се касае за ваксини за ветеринарни нужди, за животни, в т.ч. болни от корона вирус. И тази недоизказана истина ми напомня за друга мисъл на другаря Гьобелс “ Казвай истината и само истината, но не цялата.“ Да се чуди човек от къде Б.Б. е научил напътствията на „другаря“ Гьобелс при липсата на интерес за четене.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.