За Баце всички сме идиоти: Безочливо нарече компресорите за газ от Русия „газова независимост”

0 2 026

За Баце всички българи са идиоти. Това се потвърди за N-ти път в неделя, когато премиерът от СИК безочливо нарече компресорите за газ от Русия „газова независимост”.

За първи път от началото на тази година премиерът Бойко Борисов се осмели да говори за наречения от него „Балкански поток“, което е реалното продължение на руския „Турски поток“ през България, пише „Капитал”.

Баце избягваше да споменава струващия близо 3 млрд. лв. на страната проект след разкритията, че саудитците са отстъпили изграждането на газопровода и управлението на „Аркад“ на свързани с „Газпром“ руснаци, както и че на площадката работеха предимно руски и беларуски граждани.

В неделя сутринта обаче, придружаван от енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, Борисов се пусна на живо във фейсбук от строителната площадка на компресорната станция „Нова Провадия“.

„Имаме най-добрите компресори в света на американската компания Solar Turbines, реверсивни във всички посоки – Север-Юг, Юг-Север, Изток-Запад, Запад-Изток. Това са т.нар. газови магистрали на газов хъб „Балкан“, посочи премиерът и допълни, че България е вече „100% енергийно независима, никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете“.

Поради липсата на журналисти на място (включванията на премиера в социалните мрежи са видимо предварително режисирани и с ограничена публика) тези думи на Борисов останаха без коментар, дори да са откровено неверни. Въпросните компресори в „Нова Провадия“ не са реверсивни (не могат да работят в двете посоки) – нито е имало изискване да бъдат такива, нито производителят Solar Turbines посочва на сайта си конкретния модел (Mars 90) да има така характеристика.

Илюстрация: „Капитал“

А и Борисов пропуска най-важното – компресорната станция, която показва, е една от двете специално проектирани, за да може „Турски поток“ през България да работи с нужния капацитет.

Другата е в Расово (до сръбската граница) и пак е със същите турбини. В този смисъл те няма и защо да бъдат реверсивни, след като целта им е да пренасят газ от Турция към Сърбия. Обратното няма да е възможно поне до 2039 г., докогато „Газпром“ е резервирал почти целия преносен капацитет именно в тази посока.

Оттук идва и втората манипулация на Борисов – че никой не може да ни врътне кранчето и сме 100% енергийно независими. Реално ако руснаците спрат доставките през Турция, откъдето може да постъпва само руски газ, България пак ще изпадне в криза.

Реклама

Алтернативата от Гърция (газовата връзка между Стара Загора и Комотини) се бави вече десета година и няма изгледи да бъде завършена преди края на 2022.

Входният капацитет от към Румъния се държи от „Газпром“ и не може да се използва, а реверсивната връзка при Кулата към Гърция, през която сега влиза част от азерския газ, е с малък капацитет и не може да задоволи вътрешното търсене.

Ако“ Газпром“ спре доставките през Турция, пак оставаме без газ.

Що се отнася до твърдението, че компресорната станция „Нова Провадия“ е част от газовия хъб „Балкан“ – то също не е вярно. Първо, още в самото задание за изграждането й е записано, че тя е част от проекта за газопровод от турската до сръбската граница, който няма нищо общо с концепцията за газоразпределителен център, тъй като служи за пренос само на руски газ и няма връзки с националната мрежа или възможност количества да се търгуват тук и да се изнасят за трети страни.

И второ – самият газов хъб „Балкан“ по същество е платформата за търговия с природен газ, а не някаква физическа инфраструктура, като тръби, компресори и хранилища.

„Страната ни става незаобиколим фактор на газовата карта в Европа. С нашите газови магистрали даваме възможност на всички да получават газ, а транзитните такси остават за българите 70 години напред“, каза още Борисов.

Но и това е много далече от истината – всички изходни точки на газопреносната мрежа на България са блокирани за години напред от „Газпром“ и няма как да се използват пълноценно. До края на 2030 г. тя държи 100% от изходния капацитет към Македония, към Гърция при Кулата, както и този към Турция, при станция Странджа.

Руснаците буквално са превзели и изходната точка към Сърбия при Зайчар (където е краят на „Турски поток“ през България) – компанията е резервирала 80% от капацитета до края на октомври 2039 г., но на практика са 100%, защото от сръбска страна са руските тръби от „Турски поток“, където трудно би биха били допуснати конкурентни доставчици.

Алтернативата от Гърция се бави вече десета година и няма изгледи да бъде завършена преди края на 2022-а.

Казано иначе, дори руският газ във вътрешното потребление да намалее като обеми, след като отчасти се замени с азерски, България ще остане в почти пълна зависимост от Русия заради контрола върху входно-изходните газови трасета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.