Кой политик гушна 1 млн. лв. от сводника Ванко 1? (ЗАКОНЪТ у нас важи за бедните)

1 8 929

И досега остава пълна загадка кой точно политик взе милиона, за да се направи скандалната поправка в закона, наречена на името на рапъра-сводник Ванко 1. Навремето Румен Петков обясни така, че всички погледи да се втренчат в неговата тогавашна съпартийка Татяна Дончева – тя била лобирала с всичка сила за изменението в Наказателния кодекс.

Да поясним, след нелепото изменение на чл.155 от Наказателния кодекс сводниците могат да получат от 10 до 20 години затвор, само, ако са склонявали жертвите си с употреба на наркотици. При всяко друго положение мръсниците се спасяват с най-много до 6 години зад решетките.

Благодарение на тази скоростно приета поправка през 2003 г. пловдивският сутеньор, пращал проститутки из Европа, Ванко 1 се размина с дълъг престой в затвора и от 12 години присъдата му падна на едва 4.

Депутатката от БСП Татяна Дончева прие на нож и подскочи много яростно срещу обвиненията, че е лобирала за поправката. Така подскача и досега, когато стане въпрос кой е основният двигател за прокарването на поправката. А такива намеци й се подхвърлят от опонентите в предизборните участия из разни медии. 

Дончева обаче прехвърля отговорността към царското правителство, в което министър на правосъдието е Антон Станков. След това нещата се били поели от следващите управници и тогавашният министър, покойният вече Георги Петканов внесъл изменението в парламента. Самата Дончева се била намесила, по нейни думи, понеже на едно от заседанията на правната комисия на парламента въпросният текст, внесен от кабинета, бил поправен. А искането за тази корекция било  отправено от прокуратурата.

В онези години Татяна Дончева прави и уникалното изявление: „Колко да му дадат на Ванко 1? Колкото за умишлено убийство ли? Той трябва да бъде осъден за това, което се съдържа в делото, а не за това, което пише по вестниците!”

Да припомним обаче, че според паметливи наблюдатели на процесите в парламента самата Дончева много силно се застъпва за поправката. Тя не участва в първото заседание на правната комисия. На него предлаганата официално от Петканов поправка е отхвърлена. Татяна Дончева обаче енергично иска тя да се гласува отново на следващото заседание на комисията. А досега твърди, че всичко тръгва от правителството, от правосъдните министри.

Реклама

Нашумелият рапър Иван Главчев-Ванко 1, баща му Петър Главчев и братовчед му Димитър Рачелов са арестувани на 7 май 2003 г. Обвиняват ги по три текста от Наказателния кодекс: за склоняване към проституция, трафик на хора през граница и създаване на организирана престъпна група. Ванко 1 освен това се оказва, че има незаконно оръжие. При обиска в дома му са извадени доста пушкала.

Прокуратурата и съдът действат светкавично. На 22 септември 2003 г. обвинителният акт е внесен в Пловдивския окръжен съд, а на 5 ноември 2003 г. присъдите на тримата са готови. Ванко 1, Димитър Рачелов и Петър Главчев  получават съответно 12, 10 и 3 години затвор и глоби от 120 000 лв., 100 000 лв. и 50 000 лева. Две инстанции потвърждават присъдите. Дори Апелативният съд в Пловдив намалява от 12 на 10 години престоят на рапъра в килията, но ВКС връща делото с указание да се вдигне наказанието му.

Точно в този момент обаче е приета поправката в закона и Ванко1 няма как да бъде осъден, при това не защото така са писали вестниците, а защото депутатите променят милостиво закона.

От това намазва и чалгаджията Кондьо, като присъдата му като сводник се топи от 10 на 3 години. Така де, според госпожа Дончева склоняването към проституция не може да се наказва като убийство. Дали обаче така мислят и жертвите? 

Поправката на закона влиза в сила от 13 октомври 2006 г. Само дни по-късно ВКС за пореден път връща делото срещу Ванко 1 и близките му в Пловдивския апелативен съд. Указанието е присъдите им да са в синхрон с промяната. И така наказанията се топят на около 4 години. Според слухове, които нито са разследвани от МВР, нито пък са потвърдени официално, някой от парламента бил прибрал 1 млн. лева, за да мине промяната. Кой е той – историята мълчи.

Румен Петков като вътрешен министър, силно скандализиран от тази извънредна милост към сводниците, рапортува, че веднага ще внесе в Министерския съвет предложение за промени в Наказателния кодекс. Кълне се, че това ще стане „още следващата седмица”. Не уточнява обаче коя точно година е тази „следваща седмица”.

Не е известно и досега онзи член в Наказателния кодекс да е пипан. Впрочем, колко ли са осъдените за склоняване към сводничество с употреба на наркотици? И получават ли сутеньорите у нас други, освен условни присъди?

ТЕРЕЗА ЙОСИФОВА, специално за „Уикенд“

1 Коментар
  1. БИВШОТО ПЕДИ Б. ВЕЛЧЕФФ казва

    ТЪЗ ДОНЧЕВА ША ДОДИ ЕДНА ДОЛНА ПЕРУСТИЯ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.