ТОП5 на гнусните лъжи на шайката ГЕРБ за ваксините

0 3 644

Шайката ГЕРБ упорито отрича да има вина за малкия брой ваксинирани. България е на последно място в ЕС като темпо на ваксинация  – процентът е над два пъти по-малък от средното за ЕС.

Кабинетът на Баце отрича да е направил грешки при поръчката на различните видове ваксини, твърди, че няма договори с компаниите-производители, и че вземаните решения за преразпределяне на количества не зависели от България. На днешната пресконференция на НОЩ здравният министър Костадин Ангелов, който е кандидат за депутат от ГЕРБ, отново заяви същото. Това са манипулативни внушения и опашати лъжи. Ето фактите, изброени от „Сега“:

Лъжа №1: България поръча достатъчно ваксини

Откакто започнаха негативните класации за броя на ваксинирани, правителството повтаря, че България е поръчала достатъчно ваксини. Изтъква се голямо общо число – 18,1 млн. поръчани дози. Но на този фон има повече от очевидна липса на ваксини. Властите не се посвениха да извадят като контрааргумент в своя полза, че поръчката на повече ваксини би довела до обвинения в разхищения. Замерянето с големи числа цели само едно – да замаже голямата грешка на правителството какви количества да поръча от първите две одобрени в ЕС ваксини – препарати от нов тип с трудно съхранение, но с висока ефикасност – на „Пфайзер/БиоНТех“ и „Модерна“. От колкото и кладенеца да носи вода, правителството не може да промени факта, че първоначалната поръчка за тези ваксини е малка.

Заявката, която България първоначално е направила за  „Пфайзер/БиоНТех“, е за 1 млн. дози. Това е много малко количество. За сравнение – Португалия, която е с население от 10.2 млн. души, е заявила само за първото тримесечие на годината 1.3 млн. дози на „Пфайзер“. Премиерът Борисов оставя впечатление, че нашите 1 млн. дози едва ли не е трябвало да дойдат накуп, а ни подхвърлят трохи. Това не е така – доставките са разпределени по тримесечия, като първото тримесечие при всички договори е с най-малки доставки заради постепенното повишаване на капацитета за производство. Едва на 13 януари България поръча допълнително 2.9 млн. дози от  „Пфайзер/БиоНТех“, които обаче ще дойдат след април.

Числата, обявявани от МЗ, категорично потвърждават тази картина. На 7 януари, преди да договори допълнителни дози, на база общо поръчано количество от „Пфайзер“, т.е. 1 млн. дози, МЗ обяви, че в периода от януари до март от тази ваксина се чакат 247 650 дози. На 25 януари – когато вече е направена и втората поръчка за 2.9 млн. дози от „Пфайзер“, МЗ публикува актуализирани данни. Те отново обаче сочат сходни малки доставки за първото тримесечие – очакваните количества са съвсем леко завишени на 255 255. От данните се вижда, че вторият договор ще се усети през второто тримесечие.

Лъжа №2:  Не пристигат толкова, колкото сме поръчали

Второто внушение, което правителството прави, е че фирмите-производители не доставят поръчаните количества и спъват цялата ваксинационна кампания. Това е вярно, но най-вече за ваксината на „АстраЗенека“. При нея възникнаха съмнения за безопасността и ваксинацията бе замразена, като в момента в складовете чакат налични за разпределение 100 000 дози. Компаниите „Пфайзер/БиоНТех“ и „Модерна“ изпълняват графиците си за доставки, макар и с леки закъснения и разместване по графика.

В отговор до „Сега“ преди дни от МЗ обяви, че към 1 март от ваксината на „Пфайзер“ са доставени 175 000 дози, включително получените същия ден 21 060 дози. За останалата част от месеца страната чака още 84 240 дози – по 21 060 всяка седмица. Този ритъм дотук се изпълнява и ако дойдат безпроблемно и последните количества, доставените ваксини от „Пфайзер“ ще станат 259 240 за първото тримесечие. Това е дори малко повече, отколкото очаква МЗ  – 255 255.

При „Модерна“ има забавяне на февруарските доставки с получаване на по-сериозни количества през март, но общото количество на доставени ваксини тук за първото тримесечие ще е 109 200 дози при първоначално очаквани 60 000 дози (тук ръстът идва и благодарение на това, че през февруари страната ни поръча 460 000 дози над първоначалните 500 000). Но това също са много малки числа – и след корекцията, и преди нея.

Лъжа №3: Джипитата предпочетоха ваксината на „АстраЗенека“

Кабинетът дълго време не искаше да коментира как точно е определил какви количествата от различните ваксини да поръча, но в последните дни даде две обяснения – на първо място – че „АстраЗенека“ е първата фирма със сключен договор от ЕК, и че общопрактикуващите лекари са предпочели именно нея, защото е с по-лесна логистика за съхранение.

Тези обяснения отново целят размиване на отговорността. Каквото и да са предпочели джипитата, няма как да се внушава, че те са наклонили везните за решението. Вчера пред „Свободна Европа“ министърът се оправда с половин уста, че преценили, че нямаме фризери за по-модерните ваксини.

Реклама

Обяснението, че „АстраЗенека“ е първата с договор с ЕК, е основателно – това е проблем и в други страни, които са се предоверили на първата разработка със сключен с Еврокомисията договор. Това обаче не означава, че правителството не е имало възможност да направи друга преценка при последвалите договори за най-новото поколение ваксини.

Тук здравният министър отново се заиграва манипулативно с фактите. Ангелов днес обяви, че в момента, в който са се разбрали производствените проблеми на „АстраЗенека“ и намерението да се доставят само 40% от заявените количества, държавата веднага е реагирала и е решила да поръча количества и от ваксината на Janssen. Това не е вярно. На 14 октомври България първо се отказа от ваксината на Janssen, а на 13 ноември внезапно реши да търси начин да я купи. Това бе обяснено с отчитане на „несигурността относно резултатите от клиничните изпитвания за останалите кандидат ваксини“. А за проблемите на „АстраЗенека“ да достави заявените количества се разбра едва през януари.

България не се свени да изтъква като принос и поръчаните 4.6 млн. дози от ваксината на „Санофи“. За съжаление, страната ни и тук не уцели, залагайки огромна поръчка на ваксина, която се оказа недотам успешна и се обещава да бъде готова едва в края на 2021 г.

Лъжа №4: България няма договори с производителите и не знае какво се случва

На изричен въпрос България отказвала ли е възможни по-големи квоти за поръчки, каквато е картината при „Пфайзер/БиоНТех“ и „Модерна“, здравният министър не отговори. Той не отговори и дали тези непоръчани количества са преразпределени между други страни-членки.

„Не мога да ви кажа какво се случва с остатъка от квотите, защото България под никаква форма няма отношения с фирмите-производители. Нито можем да кажем какви са решенията, които се вземат, нито къде отиват количествата“. Нито едно от тези изречения не отговаря на фактите. Първо здравният министър няма как да не знае, второ на пресконференцията до него седеше проф.Венцислав Мутафчийски, който представлява България в европейския комитет по разпределението на ваксините, но замълча.

И двамата знаят защо България се е отказвала от квоти и как са разпределени те. Европейската комисия бе повече от ясна по въпроса – страните-членки сами са предпочели да има възможност да се отказват от количества и са решили остатъкът да се преразпределя между страни, пожелали повече – на пропорционален принцип. Ако отговорните в България лица не знаят това, значи трябва да бъдат уволнени.

Категорично е и друго – страните-членки и конкретните производителите имат договорни отношения, въпреки че подписваният от тях документ има статут на анекс към общото споразумение на ЕК със съответната фирма. В този договор на ниво държава и производител се посочва точното количество ваксини, които страната ще получи, както и мястото, в което те ще се доставят. Има категорично изискване параметрите в тези договори да не нарушават общото темпо за доставки на ниво ЕС.

Източници от Брюксел разясниха, че общите доставките на ниво ЕС са разпределени по тримесечия. За да има справедливост за доставките на ниво страни-членки, всяка държава получава от договореното общо количество за тримесечие съответен процент в зависимост от населението си или намалена квота, ако се е отказала от част от доставките – какъвто е българският случай. Този коефициент се прилага за всяко тримесечие. Именно наличието на договори на ниво държава-производител е причината Европейската комисия категорично да отказва детайлна информация по страни. Тази информация е собственост на страните-членки, обявиха тази седмица на брифинг от ЕК.

Лъжа №5: Правителството направи необходимото с писмо до ЕК

По всичко личи, че правителството очаква да получи дивиденти през април след решението заедно с още 5 страни да настоява Европейската комисия да върне и за тях пропорционалния принцип на поръчване на ваксини. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен вече обяви, че договорените за второто тримесечие извънредни 10 млн. ваксини от Пфайзер/БиоНТех ще се използват, за да се ребалансира системата въпреки направените от страните-членки откази от квоти на по-ранен етап. Ясно е, че България ще получи нещо от тези количества. Това ще бъде резултат от евентуалния отказ на други страни от собствените им дажби, тъй като  са подходили по-умно при поръчките.

И една загадка: Къде са ваксините „Пфайзер“ и „Модерна“

От края на февруари ни убеждават, че се пазят 70 000 дози от РНК-ваксините за изборната администрация. Днес стана ясно, че до момента са ваксинирани 24 000 членове на секционни и районни комисии. Общо те са около 100 000 и е очевидно, че не всички искат да се ваксинират. Също така в няколко града на изборната администрация са поставяли „АстраЗенека“, а не от по-модерните препарати. И тук следва въпросът къде са ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, след като от началото на март от тях са получени нови 100 000 дози? Подозренията, че администрацията ги разпределя за наши хора и приятелски фирми са напълно основателни. Министерството на здравеопазването отказва да даде отговор къде са ваксините.

Да теглим чертата – третата вълна бушува. България можеше да я посрещне с повече ваксинирани, ако миналата есен не се беше стискала за фризери, а беше поръчала повече от по-модерните ваксини. Както, например, постъпи Малта, чийто премиер днес е трън в очите на Борисов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.