Лекар разби НОЩ и доктор Коце Ботокса: Това са едни мекотели

3 8 604

Именит лекар буквално разби машинациите на НОЩ и д-р Коце Ботокса с репликата „Това са едни мекотели“!

„Защо не тропна някой по масата и не каза, че на 1-ви не трябва да се отваря масово всичко? Някой лекар с достойнство и сила… Разбира се, че беше грешка. Две седмици преди това започна покачването. Кому беше нужно това отваряне? Някой на някого бил обещал… И сега какво правим?

Тези въпроси зададе в ефира на БНР проф. Светлана Велизарова, началник на детското отделение на белодробната болница „Св. София“ в столицата.

“Здравните власти в общи линии нямат много думата. Хубаво, в моловете има струпване на хора, има система, която върти един и същи въздух. А яслите, детските градини? Бебетата заразяват майките и бащите ли?

Каква е причината? Най-големият ни проблем в тая пандемия е, че никой на никого нищо не обясни. Още в началото трябваше да излязат лекари, които най-подробно да обяснят какъв е този вирус, как се разпространява. Вместо щаба всеки ден да излиза и да повтаря колко много ще умрат, да повтарят едно и също докато се втълпи това на хората – какъв е вируса, как да се предпазваме от него, какво да правим със себе си, с децата. Като излязоха ваксините по същия начин.

На нас винаги ни е куцала разяснителната кампания. Сега хората черпят единствено информация от Facebook. Хората се оказа, че вярват повече на него, отколкото на официалните власти, защото те днес кажат едно, утре друго. Как можеш да си сигурен в нещо? Лекарите трябва да са ултимативни по повод всяко едно решение, което да е абсолютно аргументирано и то от научна гледна точка”, отсече още Велизарова.

“Каквито и мерки да ви кажат, те са закъснели. Стоим и изчакваме да мине вълната. Това е. Затваряме, защото няма друг изход. Нямаме какво да вземаме. И да затворим, ефектът ще бъде след 2-3 седмици. Вълната в края на март ще е в силата си. Това е при всеки вирус”, обясни още лекарят.

Реклама

Тя бе категорична, че полезен ход в момента няма. Няма ваксини, а не е и полезно по време на пик да се ваксинира, защото не се знае дали този, който се имунизира не е в инкубационен период.

“Положението ще е същото и да затворим. Това е – изчакваме да минем вълната. Залагахме много на ваксините. Страхувам се да не е това война между големите фармацевтични компании”, посочи още проф. Велизарова.

Тя коментира и нарастването в броя на хоспитализираните с COVID-19 деца. По думите й наистина има подмладяване на вируса, но напрежението се нагнетява излишно. Основната причина за ръста на заразените с коронавирус деца са родителите.

Основното е едно – в най-голям процент от случаите при малките деца до 10 г. те се заразяват от родителите си. В момента всеки може да си купи от аптеката антигенен тест и родителите веднага изследват децата си. Уплахата е много голяма, когато детето се окаже положително и затова веднага се търси болница, защото не са сигурни, че ще се справят вкъщи. А не че то е тежко болно и има нужда от интензивни грижи. Децата, които имат нужда от кислород, са не повече от 20% от всички, които искат да влязат в болница.

Проф. Велизарова посъветва да се спазват всички мерки, една от основните по думите й е спазването на дистанция.

“Родителите ще запазят децата си, пазейки себе си. Не мисля, че децата до 4 клас ще заразяват. Не считам, че е правилно. Един основен принцип в инфекциозните заболявания е да се карантинират всички контактни лица. Ако имахме ресурс и възможности да го правим, тогава нямаше да се стига до такива нива на заразеност. Но сме по принцип малко недисциплинирани като нация. Пък и на хората им писна”, подчерта още тя.

“Не съм голям привърженик на локдауна. Това е въздушно-капкова инфекция и като всяка такава има своя ход и може да бъде прогнозирана. Да, можем да спрем коронавируса, ако всички се затворим 20 години вкъщи и никой никъде не излиза. Всеки локдаун води до удължаване на това, което ни предстои. Тъй като се забавя инфекциозността на коронавируса, докато сме в изолация, то той започва да мутира“, отсече още проф. Велизарова.

*Заглавието е на редакцията на Narod.bg

3 Коментара
  1. майната казва

    И все пак, всички се спецализираха да говорят за КОВИД. Аз искам един лекар, поне един, да каже къде бе, къде се дяна ЕЖЕГОДНАТА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ. Защото ефектите от двете са едни и същи и по едно и също време !!! Май парите вървят с КОВИД и няма как да установят ГРИП пък дори и починете от него? Да живее Здравеопазването!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.