Подаръците не свършват: Ковачки лапва 25 млн. от хунтата за газопровод до Панагюрище и Пирдоп

0 3 160

Подаръците от хунтата за верните олигарси не свършват – Христо Ковачки, любимец на Бойко и Ахмед Доган лапва 25 млн. лева за строеж на газопровод.

Обединение между свързаната с Ковачки „Атоменергоремонт“ и македонската „Рапид билд“ ще изгражда преносния газопровод в Средногорието. Договорът с ДЗЗД „Нова газ“ е подписан преди месец от „Булгартрансгаз“, след като първоначалното класиране беше обжалвано във Върховния административен съд и определеният победител беше отстранен от процедурата. Държавната компания е сключила и договор за газопровода до Свищов, който ще бъде изпълнен от обединение на „Главболгарстрой“ за 15.2 млн. лв.

Съдебен обрат

Процедурата за изграждане газопровод до Панагюрище и Пирдоп, който преминава през общо пет общини в Средногорието, беше обявена преди година с прогнозна стойност 24.7 млн. лв. Миналото лято „Булгартрансгаз“ класира три от общо шест участника, като за победител беше определено обединението „Газстрой Панагюрище/Пирдоп“, включващо местния клон на канадската Canpipe Industries International (50%), македонската „Чакар-партнерс“ (45%) и българската „Оскар-Ел“. Решението обаче беше обжалвано от класираната на трето място „Нова газ“, в която по 50% държат „Атоменергоремот“ и „Рапид билд“, която поиска отстраняване на първия в класирането поради несъответствие с обявените критерии по подбор.

Основната причина за това е, че „Чакар-партнерс“ е доказала минал опит в подобни проекти с изпълнение на газопровод в Северна Македония, но от документите по делото става ясно, че работите са били възложени на „Рапид билд“ като подизпълнител. Затова Върховният административен съд е отменил решението на „Булгартрансгаз“ и е постановил ново класиране, с което на първо място излиза „Нова газ“.

Реклама

Според подписания договор победителят ще изгради газопровода за малко под 24 млн. лв. без ДДС, като в сумата не влизат основните материали, които се осигуряват от държавното дружество. Заедно с тях стойността на проекта е 27.4 млн. лв. Обединението трябва да приключи строителството в рамките на 230 календарни дни. Дължината на газопровода е 62.6 км и минава през общините Септември, Лесичово, Панагюрище, Пирдоп и Златица.

На второ място в процедурата остана „Главболгарстрой“ с оферта от 24.2 млн. лв. и срок на изпълнение 299 дни.

Тръбата до Свищов

Обединение на софийското дружество обаче спечели договора за преносен газопровод до Свищов, процедурата за който също тече от около година. ДЗЗД „Преносен газопровод – Свищов“, в което влизат „Главболгарстрой“ и „Главболгарстрой интернешънал“, ще изпълни строителството срещу 15.2 млн. лв. без ДДС. Дължината на разклонението до Свищов е 42 км. Заедно с тръбите и другото основно оборудване, което се осигурява от „Булгартрансгаз“, проектът достига 22.9 млн. лв. Срокът на изпълнение е 320 дни.

В процедурата, която беше с прогнозна стойност 15.8 млн. лв., участваха общо 6 компании и обединения, като до финала достигнаха три от тях, включително класираната на второ място „Нова газ“ и софийската компания „Европроект билдинг“, която е еднолична собственост на Йоана Литовска и има 2 лв. капитал.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.