Слави прибра мутроподобния син на скандален полицай (пак далавера в „Има такава партия”)

0 6 238

Мутроподобният син на висш полицай, загубил поста си заради обвинения в рекет и корупция, се е намърдал в листите на Слави Трифонов в иронично преименуваната „Има такава партия“, показа проверка на „Уикенд“. От данните на ЦИК става ясно, че 24-годишният Иван Клисурски атакува парламента от две места.

В Добрич той е на пето място, а в Сливен втори. При очакваното добро представяне на партия „Има такъв народ“ на изборите е много вероятно студентът по медицина Клисурски да се класира за депутат, обясняват политолози. Стига да не го спре биографията на баща му Румен.

През 2012 г. той е разкаран от поста си шеф на икономическа полиция в столичното 6-то РПУ след оплакване на гръцки бизнесмен, че иска да обсеби притежаваният от него имот в центъра на София.

Стремителният възход от полицейският наследник Иван Клисурски към депутатските банки далеч не е случаен, обясняват запознати. Твърди се, че заслуга за пласирането му на избираема позиция има зам.-шефа на партията и сценарист на Слави Тошко Йорданов. В случая не става дума за приятелска, а за бизнес връзка.

Клисурски и 24-годишният син на сценариста Тошко Сибил са съдружници във фирма „Ай Ес Джи медикъл“, с предмет на дейност доставка на медицински консумативи, пише още „Уикенд”.

Макар и само на 24 години, Иван Клисурски демонстрира изключително висок стандарт на живот. На снимки във Фейсбук той позира до лимузини за стотици хиляди левове, хвалейки си, че са негови.

На коментари, че изглежда като мутра, отвръща: „Баща ми ме е учил“. Едва навършил 18 години, бъдещият депутат на Слави се фука и със собствен лек самолет. Под снимката на спрялата на летище Видин машина той щастливо пише: „Да си имаш самолетче!“.

Скъпите си играчки Клисурски дължи на своя баща Румен, чиято биография е повече от любопитна и нагледен пример как държавният пост е най-лесния начин за забогатяване. Както повечето от „добре облечените бизнесмени“ у нас, и Румен Клисурски започва кариерата си в МВР.

След множество разкрити престъпления се издига до поста шеф на икономическа полиция в столичното 6-то РПУ. През 2006 г. получава наградата „Полицай на годината“. Две години по-късно е отличен и с почетен знак на МВР заради разкрита схема за имотни измами. Възхода на Клисурски рязко спира през 2012 г.

Повод става подаден срещу него сигнал от гръцкия бизнесмен Георгиос Карнутсос, че го рекетира и заплашва със саморазправа заради апетитен имот в центъра на София. В продължение на няколко месеца случаят е потулван, става ясно от медийни публикации.

Реклама

Раздухва се публично едва след като общински съветници от БСП алармират кмета Йорданка Фандъкова, а тя препредава казуса на вътрешният министър Цветан Цветанов. В резултат Клисурски е скоростно разкаран от МВР.

Краят на кариерата като полицай се оказва начало на мощна такава в частния бизнес. За отрицателно време Клисурски се сдобива с десетки фирми за търговия, имоти и хазарт.

Оборотите, реализирани от тях, са солидни, а сред партньорите се оказват хора близки до бившите силови групировки.

Ченгета, кадри на ВИС-2 и златен паркинг

Повод за конфликта между Румен Клисурски и гръцкия бизнесмен Георгиос Карнутсос е заради терен на ул. „Осогово“ в центъра на София. За парцела с площ 511 кв.м през 2011 г.

Карнутсос плаща на столична община 903 000 лв. Месеци след сделката бизнесменът така и не е въведен във владение, макар срокщът за това да е две седмици. Негова проверка на място показва, че върху имота му нелегално се разполага платен паркинг.

При опита на Карнутсос да разкара колите, охраната му се нахвърля. Малко след това на място пристига Румен Клисурски, който му обяснява, че отговаря за терена. Като доказателство показва визитна картичка на Клисурски с герба на полицията и детайли около служебното му положение, пише в жалбата си Карнутсос до кмета Йорданка Фандъкова.

Клисурски му обяснява, че паркингът задължително ще си остане. Като компенсация предлага на скандализираният гръцки бизнесмен да му плаща наем. След отказа на чужденецът да приема офертата започват и заплахите към него, а той отвръща с купища жалби до всъвъзможни институции.

Последвалата проверка на столична община установява, че паркингът обсебил терена на Карнутсос и защитаван от Румен Клисурски е незаконен. Изяснява се и какво отношение има висшият полицай към случая.

Оказва се, че апетитния терен в центъра на София се полза от фирма „Джус 99″. В нея по това време акции има съпругата на полицейския шеф Светла. Любопитно е, че сред съдружниците във фирмата е и Антон Боянов, братовчед и дясна ръка на висаджиите Васил и Георги Илиеви.

След раздухването на аферата с паркинга, теренът все пак е освободен и Карнутсос влиза във владение. Срещу Румен Клисурски започва вътрешно разследване в МВР. Резултатите от него не са обяввани, но пък той напуска полицията. За да подхване многомилионен частен бизнес. Към днешна дата сред фирмите на Клисурски е и скандалната „Джус 99″.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.