Лични лекари разковаха кочината ГЕРБ: Хладилниците пълни с ваксини, а за хората в риск няма имунизация?!

0 2 539

Хладилниците са пълни с ваксини, но личните лекари са принудени да чакат напразно часове наред, а най-рисковите групи нямат достъп до имунизация.

В изключително емоционално интервю пред Би Ти Ви Георги Миндов от Сдружението на личните лекари буквално разкова кочината ГЕРБ, като описа скандалните правила на ваксинационната кампания у нас.

„Бяха ни обещани логистика и подкрепа. Вместо това се редим часове наред, за да получим максимум до 3 флакона. Колеги искат да се откажат“, разказа Миндов.

Вчера следобед при пълен хладилник с ваксини на него му е било отказано да получи флакони в София. „Имам четирима починали пациенти, всичките над 80 г. и със съпътстващи заболявания. Това са хората, които пълнят болниците в момента и те нямат достъп до ваксини“, каза още общопрактикуващият лекар. Според него с въвеждането на електронния регистър се е стигнало дотам подготвени от януари списъци с приоритетни пациенти от четвърта група – възрастни и хронично болни, сега да бъдат изпреварвани в кампанията от хора, записали се преди няколко дни в електронната система.

Реклама

„Всеки ден забавяне струва човешки животи при нас“, заяви медикът. Когато има недостиг на ваксини, трябва да се спазват фазите на ваксинационния план, категоричен е той. В момента разпределението на пристигащите доставки е 50/50 между свободното ваксиниране и личните лекари.

Според Миндов спешно съотношението трябва да бъде променено и 75% от ваксините да се заделят за чакащите от четвърта фаза – възрастни и хронично болни, а не сега да се ваксинират млади хора, които карат без проблем инфекцията. Личният лекар твърди, че заради свободната ваксинация у нас българи от чужбина идват да се ваксинират тук.

„Разпределението на ваксини трябва да бъде публично, защото сега заради финансови интереси се заобикалят най-приоритетните групи“, коментира още Миндов. И се възмути: „При пълен хладилник на мен не ми дават ваксини. Моите пациенти по-ниско качество ли са?“.

„На тази опашка или на опашката пред здравната каса хванах тази седмица Ковид. Ужасно е, трудно боледувам и едва ли ще правя ваксини в епидемия“, пише под снимка на вчерашните опашки в столичната РЗИ лична лекарка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.