Ваксинацията в България: Пълна пародия – хаос и абсурди

0 1 162

Според данните на университета “Джон Хопкинс“ в България е една от трите държави в света, която административно позволи свободен достъп до ваксина на цялото си население. Още преди началото на март. Така външно изглежда, че е комплимент за нас. Да, ама не!

С това решение се постигна единствено хаос пред имунизационните пунктове и кабинетите на личните лекари. След въвеждането на системата „юруш на ваксините“ от миналата седмица процентът на хората в България, получи ли поне една доза от ваксините срещу ковид-19, се увеличи двойно до малко над 3%. За сравнение в другите две държави, които също осигуриха достъп до ваксини на цялото си население – Израел и Бахрейн, делът е съответно 95 и 18% от пълнолетното население.

Специфичното за тези държави е, че въпреки масовостта на процеса, все пак сложиха приоритет на най-уязвимите групи, сред които са и възрастните хора. Докато в България, наред лекарите, учителите, здравният министър професор Костадин Ангелов предпочете гледачките на норки, It специалистите, които от една година работят от вкъщи, държавната администрация, ссервитьори и бармани и други не толкова приоритетни групи от гледна точка на риска.

Въпреки доставката в последно време на 52000 този от „АстраЗенека“, „зелени коридори“ на практика няма. Няма и да ги има поне до 11 март, независимо че вече влезе в действие и електронната система за записване за ваксинации. Просто с тази система ще се бъркат повече данни в хаоса. От репортажи в медиите пък стана ясно, че джипитата е трябвало сами да се интересуват и да отидат на крака да се молят за ваксини до здравните инспекции, за да получат все пак нещо.

Реклама

За да стане ситуацията не само трагична, а и комична, управляващите разпространиха и ново опорна теза, че целия свят говори за „уникалния български модел“ на ваксиниране, но данните на същия институт „Джон Хопкинс“ са красноречиви – България продължава да е на последно място в Европейския съюз по дял на ваксинираните с поне една доза.

Друг пример за „успешния български модел“ е смъртността в страната, която започна да се вдига с бързи и дори главоломни темпове. Изчисленията на американски институт показват, че само за 84 дни сме удвоили броя на смъртните случаи от 5010 на 7 декември 2020 до 10308 на 1 март 2021. Новорегистрираните случаи вече са над 2500 за денонощие, а прословутата червена линия, която си постави Ангелов за действие 200 на 100 хиляди, отдавна е премината и задмината.

Има области в страната, като Кюстендил, където вече се преминава границата от 400 на 100 000 души. По-важното е обаче да се намери решение, урбулешки и предизборно, да се разхлабват мерки и да се отварят кръчми, ресторанти и прочие. Такова решение търсят дори близките до нас балкански държави като Хърватия и Словения, които въпреки двойно и тройно по-високия процент на ваксинация от нашия, вече преговарят с производители, с които Европейската комисия не е сключила договори и не се интересуват какво мислят евробюрократите – искат да спасят населението си.

Вероятно по-късно ще се замислят дали ще се признават ваксинационни те паспорти, но е въпрос на приоритети. Откакто е здравен министър, Ангелов не спира да доказва, че неговите са свързани с изпълнението на политически приоритети, а не опазване на живота и здравето на хората, в каквото се е клел като лекар. Вероятно затова оглави цели две изборни листи, само че не се знае при този хаос в здравеопазването, дали на 4 април ще има достатъчно читав електорат да иде да гласува или вотът ще се проведе на легла в полеви болници.

Източник: в. „Минаха години“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.