Чутовен гаф на Боил Банов: Деян Неделчев – Икебаната се оказа по-ценен от легендата „ФСБ“

4 3 485

Пореден чутовен гаф сътвориха чиновниците на културния министър Боил Банов при изготвянето на списъка с 92 творци, предложени за удостояване с държавни парични награди за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Поради пълната си некомпетентност те решиха, че скандално известният изпълнител Деян Неделчев – Икебаната трябва да получава по 500 лева месечно като творческа пенсия, а прочутите и изключително талантливи български музиканти Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев от „ФСБ“, група с 45-годишна история, с истински култов статус и с хиляди верни почитатели, следва да се задоволят с повече от скромните 350 лева на месец, алармират от сдружение „Зограф“.

Да оцениш обаче приноса и заслугите към българската държава и нацията на изпълнителя на песни като „Съчки събирам, пръчки намирам”, „Дупките“ и „Дъртака“ много по-високо в сравнение с приноса към българската култура на звездите от формация „ФСБ“ и да му определиш с 43 процента по-голяма награда в парично изражение, е повече от скандално и абсурдно, за този резил трябва да се носи и да се поеме задължително и политическа отговорност, заявяват от „Зограф“.

Реклама

От гражданското сдружение смятат, че очевидно в ценностната система на чиновниците от бул. „Стамболийски“№17 нещо е непоправимо сбъркано и увредено, щом като според тяхното становище музикантите от „ФСБ“, създали неостаряващите и любими на поколения българи класики – „След десет години“, „Високо“, „Няма как“, „Не така“, „Пак ще се прегърнем“ и „Обичам те дотук“, имат много по-малък и далеч по-скромен принос и заслуги към българската култура, в сравнение с приноса и заслугите на изпълнителя Деян Неделчев – Икебаната.

Безпрецедентното унижение, на което са подложени Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев от „ФСБ“ с присъдената им от служителите на Боил Банов унизителна награда в размер на едва 350 лева, при положение, че брутната заплата на самия министър на културата вече надхвърля сумата от 6 500 лева на месец, изисква виновните за този гаф чиновници от ведомството незабавно да си подадат оставките.

Какъв човек трябва да си, за да определиш за един от жалоните на модерната духовност музикалното творчество на Икебаната и да му присъдиш творческа пенсия – награда за особени заслуги към българската държава и нацията в размер на 500 лева на месец, без да отчиташ дори, че този изпълнител със спорна репутация е само на 57 години, питат от сдружение „Зограф“.

От неправителствената организация ще настояват Министерство на културата да изтегли от деловодството на Народото събрание внесеното предложение за удостояване с държавни награди за заслуги на въпросните 92-ма творци, тъй като този списък очевидно е писан много набързо, на коляно, за да бъдат отстранени допуснатите в него скандални недоразумения и грешки, като вече цитираното по-горе с размера на отпуснатите символични награди за легендите от „ФСБ“, в сравнение със солидната парична награда, предвидена за Икебаната.

4 Коментара
 1. Янка Коева казва

  Каква оставка, какви пет лева? Целият цирк с тези ”награди” за пореден път показа тенденция за унищожение на ценностната система и културата във всичките й аспекти.
  Е, голЕмо копане падна за опростачване на нацията!
  Щом Той е прост, и ние трябва да сме прости
  Обаче нЕма да стане!

 2. Тц казва

  Това не е гаф. Деян Неделчев е спечелил голямата награда от Златния Орфей и в началото на кариерата си пееше високо художествени песни. В последните години песните му са доста провокативни и отговарят на днешния вкус или липсата му.

 3. Стелиана Д казва

  Деян Неделчев има няколко награди включително и голямата награда на Златния Орфей,мисля пет награди.Страхотен глас. Друг е въпроса защо пее сега някакви не дотам качествени песни

 4. Омер казва

  Кои са ФСБ?
  Те са обслужващи студийни музиканти на държавна заплата и нищо повече. Върховете в българската музика идват от концерти конкурси записи гастроли в чужбина. Той е един от големите. Там са и Хр.Кидиков, Г.Христов,В.Рангелова и много други. Абсолютно най – големите са Лили Иванова и Емил Димитров – като активност, новаторство издръжливост…. Репертоар. Между тези две групи има около 10 – 12 отличници, някои от които подценени . Мими Иванова/ Развигор Попов – по 350лв и Братя Аргирови!!! Тези са единствените от България доближили за кратко Лили и Емил.
  Супер имена са още – Богдана Карадочева, Маргарита Хранова, Борис Годжунов/ Грънчаров, Росица Кирилова, Мустафа Чаушев, Христо Кидиков, Щурците, Сигнал, Диана експрес, Тоника….. И още няколко….. Само имена,които имаха концертна публика могат да претендират ….. Това е ПОПУЛЯРНА МУЗИКА.
  А популярност значи ТЪРСЕНЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ….Съответно автора

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.