НЯМА ДЪРЖАВА: Христо Ковачки тровил София 5 пъти над нормата цели три месеца (ТЕЦ „Бобов дол” гори вносен боклук)

3 1 294

Горенето на въглища и отпадъци в ТЕЦ-„Бобов дол“ на олигарха Христо Ковачки е донесло поне пет пъти превишение на допустимите нива на фини прахови частици във въздуха в района и околностите в рамките на само три месеца.

Това съобщава екологичната организация „Грийнпийс“- България след извършен между февруари и май 2019 г. мониторинг в зоната на въглищната електроцентрала.  Един от случаите на превишени ФПЧ10 е установен от мобилната станция на Изпълнителната агенция по околната среда, а останалите четири – от апарат, инсталиран от „Грийнпийс“ – България.

„Устройствата за измерване на замърсяването са работили в различни и относително кратки периоди и следователно резултатите биха могли да показват наличие на по-мащабен проблем – а именно възможно нарушение на законодателството на ЕС, което допуска само 35 превишения годишно“, се казва в доклада на „Грийнпийс“-България, озаглавен „Мръсното завещание на въглищата“.

Множество изследвания показват, че газовете от комините на инсталациите в „Бобов дол“, който е част от енергийната империя на бизнесмена Христо Ковачки, влияят върху качеството на въздуха както в близкия град Перник, така и в София.  

Мониторингът на „Грийнпийс“- България сочи още, че отпадни води с повишени концентрации на различни метали и металоиди, асоциирани с пепел от въглища, се изпускат в околната среда от местата, където се съхраняват отпадъците на ТЕЦ-а.

Те включват отпадни води, зауствани в приток на река Разметаница, от съоръжението, наречено долен изравнител, разположено непосредствено под дигата на депо „Каменик“, отбелязва сдружението. „Резултатите от проучването показват, че отпадните потоци от ТЕЦ „Бобов дол“ и/или свързаното с централата черно езеро оказват влияние върху качеството на водите и утаечните слоеве на река Разметаница.

В рамките на проучването бяха открити доказателства за заустването на значителни количества пепел в река Разметаница от ТЕЦ „Бобов дол“ и неговото черно езеро на 21 май 2019 г.“, се казва още в документа.

Резултатите от проучването потвърждават и чести изпускания на отпадни води в околната среда от различни места около ТЕЦ „Бобов дол“, съобщава още „Грийнпийс“. Производственият цикъл, който завършва със съхранение на тонове пепел на открито, изискващо последователно управление в продължение на десетилетия след прекратяването на производството на електроенергия, оставя в наследство замърсяване и увредена природа за поколения след края на въглищната ера, се посочва сред изводите.

ОЩЕ ЗАКЛЮЧЕНИЯ В ДОКЛАДА НА „ГРИЙНПИЙС“

– Работата на електроцентралата създава рискове за здравето на общностите, които живеят в близост, чрез постоянно повишените фонови нива на някои замърсители и скоковете в концентрацията на други в определени части на деня. Освен това действащите в момента регулации и наличният капацитет на институциите са недостатъчни за контрол и предотвратяване на случаите на превишаване на нормите за чистота на въздуха. Това превръща хората и околната среда в заложници на вредното въздействие на въглищната индустрия.

– Преките вредни въздействия върху хората и околната среда, мръсното наследство за местните територии и глобалните последици от климатичната криза са спешен призив за устойчива трансформация, за да защитим нашите водни ресурси и да укрепим способностите си за адаптация.

Реклама

Крайна дата за излизане от зависимостта от въглищата би осигурила рамка за добре подготвен план за преход към децентрализирана енергийна система, базирана на възобновяема енергия. Това е решаваща първа стъпка в отговор на климатичната криза и бързата загуба на биологично разнообразие – глобални кризи с различни последици на местно ниво.

ИСТОРИЯ

След дълга съдебна битка през януари т.г. „Грийнпийс“ съобщи, че Административният съд-Кюстендил е задължил  ТЕЦ „Бобов дол“ да направи нова процедура по преценка на въздействието на околната среда, ако иска да продължи да гори биомаса и отпадъци.

Решението е в отговор на на жалба на „Грийнпийс“ – България и на екологично сдружение „За Земята“ и след изрични указания от Върховния административен съд. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред ВАС, но е стъпка в защита на правото на чист въздух, коментираха еколозите. Съдът в Кюстендил постанови, че има промяна в обстоятелствата, при които е издадена преценката на екологичната инспекция, следователно е нужно провеждането на нова процедура. Първоначално издаденото решение е за изгаряне на 99.5% въглища и 0.5% неопасни отпадъци.

Впоследствие  ТЕЦ „Бобов дол“ променя съотношението на 80% въглища и 20% отпадъци, към които добавя и биомаса. Това се случва без централата да започне нова официална процедура за преценка дали е необходимо да се изследва влиянието на тази промяна върху човешкото здраве и природата. Освен това гражданите не са уведомени за тази промяна, въпреки че това е задължение на контролния орган, РИОСВ – Перник (вече РИОСВ – София).

Съдът в Кюстендил намира това за съществено нарушение на нормативната уредба. От пролетта на 2019 г. ТЕЦ „Бобов дол“ има разрешително, съгласно което може да изгаря отпадъци и биомаса, заедно с въглищата. Практиката е широко разпространена сред централите на въглища, особено тези със сходни характеристики – остарели, замърсяващи и свързвани с Христо Ковачки, коментираха от „Грийнпийс“- България.

В СВЕТОВЕН ПЛАН

Глобалните емисии на въглероден диоксид са се върнали на нивата отпреди пандемията, а някои от тях дори заплашват да направят непостижими целите на климатичните договори за ограничаване на глобалното затопляне, заяви Международната енергийна агенция (МЕА), предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Емисиите, свързани с енергията, са били с 2% по-високи през декември 2020 г., в сравнение със същия месец година по-рано, дължащи се на икономическо възстановяване и липса на политики за чиста енергия, се казва в доклад на МЕА.

„Възстановяването на глобалните въглеродни емисии към края на миналата година е категорично предупреждение, че не се прави достатъчно за ускоряване на прехода към чиста енергия в световен мащаб“, заяви изпълнителният директор на МЕА Фатих Бирол в изявление. „

Ако правителствата не се придвижат бързо с правилните енергийни политики, това би могло да изложи на риск историческата възможност в света да направи 2019 годината, в която е отчетен последният връх в глобалните емисии“, се казва още в позицията на МЕА.

3 Коментара
 1. инж. Симеон Виденов казва

  Предлагам всички МПС които плащат измисленият през 2008 г. ЕКО Данък от Станишев
  Да не се плаща.Както и „Имуществения Данък“(Който бе заменен с „Винетна Такса през 2005 г,а
  през 2008 г. бе тихомълком възстановен от „Марксиста Ленинист Другарят с. Станишев през 2008 г.)
  Няма ли в България разследващи журналисти,които да разследват този очевиден ГРАБЕЖ?

 2. Няма значение казва

  Относно ТЕЦ „Бобовдол“: РИОСВ Перник???

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.